Δρ Γεώργιος Ζώντος: «Τίποτα δεν σου χαρίζεται»

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στον Πύργο, ο Δρ Γεώργιος Ζώντος, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χειρούργους μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο με πλήθος επιτυχημένων επεμβάσεων αποκατάστασης προβλημάτων του τριχωτού, και αποτελέσματα που… εκπλήσσουν!

Διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα του, με πλήθος δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια, γύρω από την θεραπεία και την χειρουργική αποκατάσταση της τριχόπτωσης όλων των μορφών, αποτελεί παράλληλα διακεκριμένο μέλος της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) του μεγαλύτερου παγκοσμίως επιστημονικού οργανισμού που ασχολείται με την έρευνα και θεραπεία της τριχόπτωσης.

Ο ίδιος σήμερα μας μιλά για τον Πύργο (σ.σ. τον οποίο δεν ξεχνά να επισκέπτεται όποτε του επιτρέπει το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του, που τον θέλει να επισκέπτεται διάφορες χώρες του κόσμου), καθώς και για το πρωτοποριακό «1ο Θερινό Σχολείο Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την Τεχνική FUE» (http://fueschool.org/) που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…

Όταν φεύγατε από τον Πύργο είχατε φανταστεί ότι θα φτάνατε στο σημείο να χαρακτηρίζεστε ως ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο στο αντικείμενο που θα αποφασίζατε να δραστηριοποιηθείτε;

 Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν είχα φανταστεί αυτή την εξέλιξη στην ιατρική μου καριέρα. Η ζωή, όμως, είναι γεμάτη εκπλήξεις. Πάντως τίποτα δεν σου χαρίζεται. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, διαρκούς εκπαίδευσης και –κυρίως- αγάπης και αφοσίωσης στο αντικείμενο και τους ασθενείς σου.

Στις πρώτες ημέρες του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στην Πάτρα θα φιλοξενηθεί το «1ο Θερινό Σχολείο Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την Τεχνική FUE» (http://fueschool.org/) για το οποίο ήδη καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον… πείτε μας περισσότερα για την διοργάνωση…

 Δικαιολογημένα θα έλεγα πως υπάρχει ενδιαφέρον αφού πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως θερινό σχολείο μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE και έρχεται να καλύψει την επιτακτική ανάγκη  εκπαίδευσης ιατρών στο αντικείμενο. Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο της FUE EUROPE Δρ Bisanga και εμένα και βρήκε θετική ανταπόκριση στην Καθηγήτρια της Δερματολογίας κα Γεωργίου και τον καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών Γεώργιο Νικηφορίδη.

Έτσι  το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών και συγκεκριμένα η κλινική της Δερματολογίας σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία FUE EUROPE οργανώνουν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το πρώτο θερινό σχολείο FUE που θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών από όλο τον κόσμο που περιλαμβάνει διαλέξεις, εργαστήρια και ζωντανά χειρουργεία ώστε οι εκπαιδευόμενοι να λάβουν μια εντατική  εκπαίδευση πάνω στην τεχνική αυτή από τους καλυτέρους του χώρου μας.

Σαν επαγγελματίες υγείας πρέπει να είμαστε  πάντοτε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στο χώρο μας και αυτό μπορεί να γίνει με διαρκή εκπαίδευση. Ο πρώτος στόχος λοιπόν του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει χειρούργους μεταμόσχευσης μαλλιών με υψηλά προσόντα και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν το θερινό σχολείο θα προσφέρει άπλετο χρόνο για πρακτική εξάσκηση σε ανατομικά προπλάσματα ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θα λάβουν θεωρητική εκπαίδευση από τους καλύτερους χειρούργους FUE σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο σεμινάριο πάνω στην πλέον εξελιγμένη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών

Πραγματικά και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό που έχουμε φτιάξει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση των ιατρών σε πρωτοποριακές θεραπείες τριχοπτώσεις όπως PRP, stem cells, fat grafting και άλλα. Διάγνωση τριχόπτωσης και παρακολουθήσεις με εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας της εικόνας του τριχωτού που προσφέρουν μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια. Αξίζει όμως να αναφέρω πως ο καθηγητής Harris θα κάνει επίδειξη μεταμόσχευσης με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος ARTAS.

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες και ποια τα κριτήρια επιλογής τους;

 Έχω την τιμή να είμαι ο επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος. Έτσι απευθύνομαι σε κάθε γιατρό και μάλιστα δερματολόγο ή πλαστικό που ενδιαφέρεται να μάθει την τεχνική FUE ή θέλει να βελτιώσει τις γνώσεις του και να εμβαθύνει στο αντικείμενο. Παρόλα αυτά για συνάδελφους που έχουν περιορισμένο χρόνο αξίζει τουλάχιστον να συμμετέχουν στα ζωντανά χειρουργεία στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου που θα γίνουν στο θεραπευτήριο «Ολύμπιον» της Πάτρας.

Ποια θα είναι τα «κέρδη» ενός συμμετέχοντα στο «1ο Θερινό Σχολείο Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την Τεχνική FUE»;

 Καταρχήν οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης με την εγκυρότητα του Πανεπιστήμιου Πατρών. Το πρόγραμμα θα προσφέρει CME μονάδες διαρκούς ιατρικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στην τεχνική πάνω σε ανατομικά παρασκευάσματα, θα παρακολουθήσουν ζωντανά εκπαιδευτικά χειρουργεία και θα εκπαιδευτούν από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως. Γενικά θα συμμετάσχουν σε ένα εντατικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε να γίνουν καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου.

Εκτός από εσάς ποιοι συνάδελφοι σας θα απαρτίζουν το team διδασκαλίας;

 Θα έλεγα ότι το Θερινό σχολείο είναι ένα διεθνές πρόγραμμα αφού κορυφαίοι χειρούργοι όπως ο Dr Cole, Dr True, Dr Bisanga, Dr Epstein, Dr Harris, Dr Devroye συγκαταλέγονται στους ομιλητές. Συνολικά πάνω από 30 πλαστικοί χειρούργοι και δερματολόγοι θα πλαισιώσουν το διδακτικό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων οκτώ καθηγητών πανεπιστημίου.

 Υπάρχει κάποιος απώτερος στόχος που θέτετε για το μέλλον με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου υψηλότατου επιπέδου σεμιναρίου;

 Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός μεταπτυχιακού επίπεδου μάστερ που αντανακλά την αναγκαιότητα για άριστα καταρτισμένους χειρούργους μεταμόσχευσης μαλλιών. Συνεπώς πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα θα είναι ένα σεμινάριο για ιατρούς που θέλουν να ανεβάσουν τα στάνταρτ των χειρούργων FUE ώστε να παρέχουν καλύτερη φροντίδα και προφανώς καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς τους.

Αν και μπορώ να φανταστώ την απάντηση δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω για ποιο λόγο ένα τόσο ενδιαφέρον ιατρικό γεγονός δεν φιλοξενείται στην Ηλεία;

 Δυστυχώς το πρόγραμμα απαιτεί εγκαταστάσεις και υποδομές που δεν είναι προς το παρόν εφικτό να βρεθούν στον νομό μας.