Ηλεία

Η Ανδραβίδα αποχαιρέτησε τον Παρασκευά Μαρτζάκλη – «Έφυγε» για να συναντήσει τον γιο του Βασίλη

Ακούστε το άρθρο

«Έφυγε» για να συναντήσει τον αγαπημένο του γιο, τον ήρωα Ανθυπαστυνόμο Βασίλη Μαρτζάκλη.

Ο Παρασκευάς Μαρτζάκλης, συνταξιούχος εργοδηγός, έχασε προχθές τη μάχη με τον θάνατο σε ηλικία 71 ετών. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στην Ανδραβίδα στην πόλη που μεγάλωσε, έζησε, χάρηκε και πόνεσε. Η ίδια πόλη τον αποχαιρέτησε χθες. Η εξόδιος Ακολουθία έγινε στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε πάνδημη θλίψη.

Ο Παρασκευάς ήταν ένας υπέροχος οικογενειάρχης. Με την υπέροχη γυναίκα του  και υποδειγματική μητέρα την κ. Σοφία απέκτησαν πέντε παιδιά. Την Κωνσταντίνα, την Θάλεια, την Νίκη , τον Βασίλη και τον Διονύση. Πέντε υπέροχα παιδιά άξια μέλη της κοινωνίας της Ανδραβίδας. Ο Παρασκευάς ήταν για αρκετά χρόνια εργοδηγός και διατηρούσε τεχνική εταιρεία. Άνθρωπος σεβαστός σε όλη την τοπική κοινωνία χωρίς ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα σε κανέναν.

Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι σε ένα από τα παιδιά του. Τον Βασίλη. Ο ανθυπαστυνόμος Βασίλη Μαρτζάκλης, πατέρας δύο παιδιών, που όσο διάστημα υπηρετούσε στην ΕΛΑΣ τιμούσε την στολή του σκοτώθηκε σε ηλικία 35 ετών. Ο Βασίλης πέθανε ως πραγματικός σύγχρονος ήρωας και η Ανδραβίδα αλλά και ολόκληρη η Ηλεία τον τίμησε και τον τιμά. Το Δημοτικό Στάδιο της πόλης φέρει το όνομά του.

Κανείς από την οικογένεια και ολόκληρη την Ανδραβίδα δεν ήθελε να πιστέψει το χαμό του 35χρονου χαμογελαστού παιδιού. Ο πατέρας του Παρασκευάς που κηδεύτηκε χθες «έφυγε» για να συναντήσει τον ήρωα γιό του και να «μείνουν» για πάντα μαζί.

Ο ήρωας Βασίλης

Για όσους δεν ενθυμούνται  ποιος ήταν ο ήρωας Βασίλης Μαρτζάκλης υπενθυμίζουμε ότι ο 35χρονος αστυνομικός, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 11 Μαΐου του 2014 στην προσπάθειά του να προστατέψει το φίλο του που απειλούνταν από διαρρήκτη.

Ο Βασίλης εκείνη την ημέρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Επέστρεφε με φιλικό ζευγάρι από μία συγκέντρωση όταν αντιλήφθηκε την παρουσία διαρρήκτη που επιχειρούσε να εισέλθει σε σπίτι στην οδό Παναγιώτη Παύλου στην Ανδραβίδα Ηλείας. Ο διαρρήκτης αρχικά επιτέθηκε σε φίλο του Βασίλη Μαρτζάκλη, ιδιοκτήτη του σπιτιού που έγινε στόχος, και τότε ο 35χρονος αστυνομικός με αυτοθυσία προσπάθησε και κατάφερε να σώσει το φίλο του από τα χέρια του δράστη. Ο ίδιος, ωστόσο, δέχθηκε μαχαιριές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα σε καταυλισμό της περιοχής και κατά την εξέτασή του ομολόγησε την πράξη του.

Δεκάδες έπαινοι

Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017, μετά από πρόταση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Νίκου Τόσκα, απονεμήθηκε στο Βασίλη Μαρτζάκλη το μετάλλιο «Αστυνομικός Σταυρός». Η συγκινητική τελετή επίδοσης είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο στο Αστυνομικό Μέγαρο στον Πύργο. Το Αστυνομικό Μετάλλιο και το αντίστοιχο Δίπλωμα απένειμε στους γιους του τιμώμενου αστυνομικού, Παρασκευά και Βασίλειο, ο τότε Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Στον Ανθυπαστυνόμο Μαρτζάκλη Βασίλειο του Παρασκευά απονεμήθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας δεκατρείς συνολικά ηθικές αμοιβές (έπαινοι) για εξαίρετες πράξεις τις οποίες είχε τελέσει στον υπηρεσιακό του βίο.

Ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Βαρουξή εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Όλη η επικαιρότητα