Ηλεία

«Καφέ, ζάχαρη και αλεύρι για να ζυμώσουν» – «Βουλιάζει» και ερημώνει η αγορά της Καλλιθέας

Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο χειμώνα πέρασαν οι έμποροι στην περιοχή της Καλλιθέας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η οικονομική κρίση, η δημογραφική γήρανση και η πενιχρή ελαιοπαραγωγή επέδρασαν αρνητικά στη ψυχολογία των πολιτών, με συνέπεια να «βουλιάξει» η αγορά.

Οι προσδοκίες για το Πάσχα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, ακόμα κι αν κατέβουν ετεροδημότες, αφού πλέον αρκετοί μένουν στα σπίτια τους και αποφεύγουν τη βόλτα ακόμα και για έναν καφέ.

Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Αλιφείρας, Βασίλης Δημητρακόπουλος, η περιοχή τα τελευταία χρόνια ερημώνει καθότι ο πληθυσμός γερνάει και τα προβλήματα πληθαίνουν διαρκώς.

«Η παραγωγή του λαδιού τώρα προσπαθεί να ανέβει πάλι, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς του 2007. Βλέπετε κι εσείς όμως ότι τα αγροτικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια δεν πάνε καλά, ενώ φέτος η κατάσταση στην ελαιοσυγκομιδή επιδεινώθηκε. Η Καλλιθέα είναι καθαρά αγροτικό χωριό, δεν έχει άλλα εισοδήματα. Η αγορά έχει πρόβλημα γιατί φέτος η παραγωγή ήταν μηδενική, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να φυτοζωεί», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στα όριά τους οι έμποροι της Καλλιθέας

Η Δήμητρα Διαμαντοπούλου διατηρεί καφενείο στην Καλλιθέα, αλλά –όπως είπε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς- ούτε η ίδια ξέρει αν θα το έχει ανοιχτό ως το καλοκαίρι.

«Η δουλειά είναι στο χείλος. Λίγα πράγματα, λίγα τα άτομα, λεφτά δεν υπάρχουν. Προς το παρόν βολευόμαστε στα έξοδα. Είναι λίγο μύθος ότι τα καφενεία έχουν πάντα δουλειά, δεν έχει κόσμο η περιοχή, στα όριά μας είμαστε. Δυστυχώς η παραγωγή του λαδιού, που έδινε ανάσα στους πολίτες, φέτος συρρικνώθηκε. Το βλέπω και στον κόσμο που συζητά το πρόβλημα, ενώ για το 2017 τα βλέπω δύσκολα. Είναι πολύ υψηλοί οι φόροι, να δούμε πώς θα λειτουργήσει και το πλαστικό χρήμα, αν ζορίζομαι μπορεί και να το κλείσω και να πάω σπίτι μου», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» η κα Διαμαντοπούλου.

Ο Γιάννης Εφορακόπουλος, όντας συνταξιούχος, βοηθά τη σύζυγό του στο εμπορικό κατάστημα που διατηρεί στην Καλλιθέα και καθημερινά βιώνει την κατάσταση στην αγορά.

Είναι πεσμένη η κίνηση, λόγω του ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε ελιές φέτος. Από αυτό ζουν και ψωνίζουν οι πολίτες εδώ. Με παραγωγή στο  5% φέτος, ελάχιστα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε. Είναι μεγάλη πτώση στην κατανάλωση σε όλα τα καταστήματα. Ο καθένας κοιτάζει να πληρώσει πρώτα τις υποχρεώσεις του και μετά ό,τι περισσέψει. Μόνο τα απαραίτητα πλέον ψωνίζει, ελάχιστα και περιορισμένα, δεν υπάρχει το κάτι παραπάνω. Προσωρινά τα βγάζουμε πέρα. Υπάρχει ανεργία, μεροκάματο δεν έχει η περιοχή», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Εφορακόπουλος.

«Πεθαμένη η αγορά της Καλλιθέας»

Ο Τρύφωνας Τσαγδής, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Καλλιθέα, προσπαθεί με χιούμορ να αντιμετωπίσει την απογοητευτική κατάσταση, ειρωνευόμενος τα μέτρα που ψηφίζονται και εφαρμόζονται.

«Δυο μέρες τον μήνα δουλεύουμε, τη μέρα που δίνονται οι συντάξεις και την επόμενη.  Γελάμε για να ξεχάσουμε τον πόνο μας, να τους πείτε μπράβο τους για αυτά που κάνουν. Η αγορά στην Καλλιθέα είναι πεθαμένη, δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Σίγουρα παίζει ρόλο και το ότι δεν είχαμε λάδι φέτος, αλλά εγώ βλέπω ότι ο κόσμος όλο πληρώνει λογαριασμούς και φόρους. Τα καφενεία τέτοια ώρα πριν από πέντε χρόνια είχαν 50 άτομα και τώρα έχουν δύο. Ο κόσμος ψωνίζει καφέ, ζάχαρη και αλεύρι για να ζυμώσει, διότι και το ψωμί ακόμα δυσκολεύεται να το αγοράσει», υπογραμμίζει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Τσαγδής.

Ο αγρότης Διον. Σιαρακάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «φέτος δεν έχουμε ούτε το ρεύμα να πληρώσουμε, δεν είχαμε καθόλου παραγωγή» και στηλιτεύει τη χρονική συγκυρία της ανάρτησης των δασικών χαρτών: «Τώρα μας ζητάνε λεφτά για να κρατήσουμε τα χωράφια με τους δασικούς χάρτες. Φέτος βρήκαν να το κάνουν; Από το λάδι και τα πρόβατα ζει η περιοχή».

Όλη η επικαιρότητα