Ηλεία

Κώστας Σπηλιόπουλος: «Είναι στις προτεραιότητες κυβέρνησης και περιφέρειας δύο έργα για το τρένο»

Ακούστε το άρθρο

Θα ξαναζήσουμε την ομορφιά του σιδηροδρόμου στην Ηλεία; Θα ακούσουμε και πάλι τον ήχο του τρένου στις πόλεις του νομού μας;

Όσοι δεν πρόλαβαν τον σιδηρόδρομο στην Ηλεία και αναφερόμαστε φυσικά στις γραμμές Πύργος – Πάτρα και Πύργος – Κυπαρίσσια – Καλαμάτα, είναι πολύ πιθανόν να νιώσουν σύντομα αυτό το συναίσθημα, της αισθητικής ικανοποίησης, όταν ανεβαίνεις στο τρένο και περνάς από τις πιο όμορφες περιοχές του τόπου μας, αφού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κος Κώστας Σπηλιόπουλος, που βρέθηκε χθες στον Πύργο για να μιλήσει στους συνεργάτες της παράταξής του «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», που συμμετείχε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, δήλωσε πως αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σε λίγα χρόνια θα έχουμε δυο μεγάλα έργα έτοιμα (και την γραμμή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία και την γραμμή Πάτρα –  Πύργος).

Τα δύο αυτά έργα αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

Το Πάτρα-Πύργος είναι ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει την ανακατασκευή του υπάρχοντος διχτύου γραμμών για να υποδεχτεί ένα σύγχρονο τρένο και φυσικά την ανακατασκευή όλων των σταθμών οι οποίοι είναι κατά μήκος της γραμμής. Περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το έργο Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία.

Μακάρι όλα αυτά να γίνουν πράξη και πολύ σύντομα να μπορέσουμε όλοι να πηγαίνουμε με το τρένο και πάλι στην Πάτρα και φυσικά με μια πιο σύγχρονη γραμμή από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Σπηλιόπουλος πέρα από τα έργα που αφορούν την Ηλεία αναφέρθηκε διεξοδικά και στον σιδηρόδρομο στην Πάτρα, τονίζοντας ότι και εκεί θα προχωρήσουν τα έργα έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι πάρα πολλά τα χρήματα για να προχωρήσει η πλήρη υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, κάτι που άλλωστε δεν χρειάζεται, όπως τόνισε, οπότε πάμε για μία μερική υπογειοποίηση.

Για την γραμμή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ μιλώντας για την παρουσία του στην Ηλεία και για το έργο Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία τόνισε.

«Βρίσκομαι στην Ηλεία με χαρά για να συναντήσω γνωστούς ανθρώπους και συνεργάτες μου κι όλα τα μέλη του συνδυασμού μας. Έχει περάσει καιρός από τις εκλογές και θέλησα να τους ενημερώσω για την πορεία της περιφέρειας, έτσι όπως ξεκίνησε, να τους αναφέρω τις δικές μας πρωτοβουλίες, για τις προτεραιότητες που θέτουμε και πώς βλέπουμε εμείς όλα τα ζητήματα της περιφέρειας. Επίσης θέλησα να τους ενημερώσω ότι αυτή τη σχέση που είχαμε φτιάξει προεκλογικά με το συνδυασμό μας, θα τη συνεχίσουμε και θα την εμπλουτίσουμε. Θα ενημερώνουμε όλα τα μέλη της παράταξής μας και του συνδυασμού μας τακτικά και για το γίγνεσθαι της περιφέρειας, αλλά και για τα προβλήματα της περιφέρειας μας, αλλά πολύ περισσότερο για τα προβλήματα της Ηλείας. Επίσης μου δόθηκε η χρυσή ευκαιρία λόγω και της θέσης που έχω ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, να  ενημερώσω τα μέλη του συνδυασμού μας και τους φίλους μου για τις εξελίξεις του έργου του σιδηροδρόμου Ολύμπια – Κατάκολο. Αυτή την περίοδο το έργο κανονικά και έχει περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ. Γρήγορα θα δημοπρατηθεί το έργο και θα εκτελεστεί πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να έχουμε ένα τρένο γρήγορο και λειτουργικό, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η γραμμή που είναι πολύ σημαντική για μας, η γραμμή Κατάκολο – Ολυμπία. Η σιδηροδρομική γραμμή Ολύμπια – Κατάκολο είναι περίπου στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ και στόχος μας είναι να έχουμε μετά το τέλος των εργασιών ένα κανονικό και λειτουργικό σιδηρόδρομο».

Για την γραμμή Πύργος – Πάτρα

Όσον αφορά το ακόμη πιο σημαντικό έργο, αυτό της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Πάτρας, ο κ. Σπηλιόπουλος ήταν αισιόδοξος για την εξέλιξη του.

«Ενημέρωσα τους φίλους και συνεργάτες για τις σκέψεις που έχουμε στον νου για την ανακαίνιση της γραμμής Πάτρα Πύργος, την παλιά γραμμή έτσι ώστε αυτή να λειτουργήσει ως προαστιακός σιδηρόδρομος και να έχουμε ένα σιδηρόδρομο από τον Πύργο έως την Πάτρα. Μία διαδρομή της τάξεως της μιας ώρας. Αυτό το θέμα το προχωράμε μαζί  με τον περιφερειάρχη και ετοιμάζουμε την πρότασή μας, την οποία και θα τη δώσουμε στον Υπουργό και ελπίζουμε ότι σύντομα ο υπουργός θα αποφασίσει για αυτό το θέμα και θα αποφασίσει ελπίζουμε θετικά.

Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει αυτό το έργο με τον γενικό γραμματέα, το έχουμε συζητήσει, το προετοιμάζουμε για να δούμε όλες τις παραμέτρους και τις δυσκολίες. Χρηματοδοτικά  πιστεύω ότι θα βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια, αφού και η περιφέρεια είναι διατεθειμένη να ενισχύσει αυτό το έργο και ελπίζω αυτό το έργο που είναι πολύ σημαντικό να είναι σύντομα έτοιμο για να εξυπηρετήσουμε και την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό το έργο είναι της τάξεως των 20 εκατομμυρίων, έχουμε κάνει κάποια προετοιμασία και την απαραίτητη μελέτη για να έχουμε σύντομα όλα τα στοιχεία για την υλοποίηση του. Μιλήσαμε και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ελπίζω ότι αυτό το έργο θα γίνει πράξη. Θα είναι κανονικού εύρους και θα αποτελεί στην συνέχεια του προαστιακού που λειτουργεί στην Πάτρα».

Όλη η επικαιρότητα