Ηλεία

Το λάδι «τσάκισε» την αγορά της Ζαχάρως – Μειωμένη η εμπορική κίνηση

zaxaro5.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Θύμα» της φτωχής παραγωγής λαδιού έπεσε φέτος η αγορά της Ζαχάρως, καθώς η εμπορική κίνηση ήταν απογοητευτική, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφ.«Πατρίς» οι επαγγελματίες της πόλης. Το μειωμένο αγροτικό εισόδημα φέτος επηρέασε αρνητικά την οικονομική δυνατότητα αλλά κυρίως την ψυχολογία των καταναλωτών, κάτι που οδήγησε σε δραματική μείωση του τζίρου στα περισσότερα καταστήματα, με συνέπεια να διαμορφώνεται ζοφερή εικόνα για το 2017, δημιουργώντας ανησυχία για «λουκέτα» στην αγορά.

«Είμαστε πάρα πολύ επηρεασμένοι από την παραγωγή ελαιολάδου στη Ζαχάρω, για αυτό και η αγορά είναι πάρα πολύ στριμωγμένη λόγω του γεγονότος αυτού. Δεν δουλέψαμε όπως πέρυσι το περασμένο τρίμηνο και για το 2017 δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Κάθε πέρυσι και καλύτερα», δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Αναστάσιος Κάππος, προσθέτοντας ότι με την αυξημένη φορολογία σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης η κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Οι υψηλοί άμεσοι και έμμεσοι φόροι έχουν αυξήσει την τιμή στην μπίρα, στον καφέ,  στα καύσιμα, στα τσιγάρα, κλπ., από παντού πληρώνουμε παραπάνω. Λουκέτα δεν έχουμε στη Ζαχάρω ακόμα, αλλά τα μαγαζιά που είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, φυτοζωούν και επιβιώνουν οριακά», τονίζει ο κ. Κάππος, προσδοκώντας σε μιαν ανάσα μέσα στο Πάσχα, αν  βοηθήσει ο καιρός και επισκεφθούν την περιοχή οι ετεροδημότες.

Απογοήτευση μεταξύ των εμπόρων

Η Δώρα Κριτσέλη, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου εδώ και 24 χρόνια στη Ζαχάρω, εκφράζει την απογοήτευσή της από την κατάσταση στην αγορά, κάνοντας λόγο για πτώση που αγγίζει το 50% σε σχέση με πέρυσι, αποδίδοντάς την κυρίως στη μειωμένη ελαιοπαραγωγή.

«Φέτος η περιφέρεια δεν τα πήγε πολύ καλά με την ελαιοπαραγωγή, ο κόσμος κοίταξε πρώτα να καλύψει τις ανάγκες της τροφής, της ένδυσης, δηλαδή τα απαραίτητα, και άφησε για το τέλος τα είδη πολυτελείας, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά, που ήταν επίσης πεσμένη. Άρα μιλάμε για άσχημη εικόνα. Η περιοχή βασίζεται στο αγροτικό εισόδημα Αν συνυπολογίσουμε και τους πολλούς φόρους που έχουν επιβληθεί, πού να βρεθούν τα χρήματα;», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» η κα Κριτσέλη, συμπληρώνοντας ότι για το 2017 δεν βλέπει βελτίωση ούτε κάποιο έναυσμα για ανάπτυξη.

«Δεν βλέπω κάποια καλυτέρευση γιατί γενικά σαν χώρα δεν έχουμε βελτίωση. Είναι πολύ βαρείς οι φόροι, πολλοί κλείνουν και λίγοι ανοίγουν, κάτι θεαματικό δεν βλέπω. Πρέπει να μειωθεί η φορολογία, αλλιώς ποιος θα ανοίξει σήμερα μια επιχείρησης πού να στηριχθεί, στις εισφορές ή στο μειωμένο εισόδημα του καταναλωτή;», είπε με νόημα η κα Κριτσέλη.

Σε «λουκέτα» οδηγεί η υψηλή φορολογία

Ο έμπορος Γρηγόρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε υποτονική την κατάσταση στην αγορά της Ζαχάρως λόγω της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή του λαδιού αλλά και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, και μέμφθηκε τις κυβερνήσεις για τα μέτρα που θεσπίζουν.

«Δεν κινήθηκε καθόλου η αγορά. Ο κόσμος υπολόγιζε ότι θα έχει κάποιους τόνους λάδι παραπάνω, αλλά δυστυχώς λόγω του δάκου έμεινε πίσω η περιοχή και χάθηκε αρκετή παραγωγή. Δεν πήγε όπως πέρυσι. Οι κυβερνήσεις ζητάνε διαρκώς μέτρα κατά του λαού, φυσικό και επόμενο είναι να υπάρχουν θέματα στην αγορά. Θα χειροτερέψει και το 2017. Μόνο τα λόγια δεν φτάνουν, θέλουμε έργα και πράξεις, ανάπτυξη στην Ηλεία δεν βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η κρίση έχει οδηγήσει τους πολίτες στην εξοικονόμηση πόρων με κάθε τρόπο, με τρανό παράδειγμα την Αγγελική Τσίρου, η οποία στον ίδιο χώρο εργάζεται ως λογίστρια και διοργανώτρια κοινωνικών εκδηλώσεων. Περιγράφοντας την εικόνα και με τις δύο ιδιότητες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση, έχοντας και την εικόνα των πελατών μου. Δυστυχώς καθημερινά κλείνουν καταστήματα στην περιοχή. Όσα κάνουν το τόλμημα να ανοίξουν, κάνουν προσευχή για να προχωρήσουν. Οι τζίροι είναι πολύ χαμηλοί, τα έξοδα πολλά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο λουκέτο ή στην υπερχρέωση του κάθε επαγγελματία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς τις Εφορίες ή άλλες υποχρεώσεις», υπογραμμίζει στην εφ.«Πατρίς» η κα Τσίρου και αναλύει την αλυσίδα των γεγονότων.

«Όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Εφόσον είναι μειωμένο το αγροτικό εισόδημα, τα έξοδα παραγωγής και το προϊόν που φτάνει στο κάθε κατάστημα, έχει αυξημένη τιμή, άρα αναγκαστικά θα πρέπει και το κέρδος να είναι μικρότερο για να είναι προσιτό στην αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μειωμένο τζίρο και την κίνηση στην αγορά. οι εικόνες που έχουμε είναι απελπιστικές. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό ολοένα και οδηγούν σε μείωση ή και διακοπή των δραστηριοτήτων μέσα στο 2017» εξηγεί η κα Τσίρου.

Αποτρεπτικό το κλίμα αρνητικής ψυχολογίας

Ο κρεοπώλης Γιώργος Χριστόπουλος στέκεται στο κλίμα αρνητικής ψυχολογίας που έχει διαμορφωθεί, κάτι που αποθαρρύνει ακόμα και όσους έχουν χρήματα, να τα ξοδέψουν.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η ψυχολογία. Ακόμα κι αυτοί που έχουν κάποια καλά εισοδήματα, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τονώσουν την αγορά λόγω αρνητικής ψυχολογίας και μοιραία αποτυπώνεται στην αγορά. Ο κόσμος είναι σφιγμένος και η πτώση μεγάλη. Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης έπαιξε ρόλο στις μετακινήσεις, είναι δύσκολα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν βλέπω βελτίωση για το 2017. Δεν υπάρχει αισιοδοξία στους νέους που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο», εξηγεί στην εφ.«Πατρίς» ο κ. Χριστόπουλος.

Ο Χρήστος Πλιάγκος, επαγγελματίας της περιοχής, κάνει λόγο για δύσκολη χρονιά φέτος, ένεκα της απουσίας ελαιοπαραγωγής, και εναποθέτει τις ελπίδες του στη βελτίωση του καιρού και στις γιορτές του Πάσχα και το καλοκαίρι.

«Η περιοχή καθεαυτού έχει κύριο εισόδημα το λάδι. Δυστυχώς φέτος ήταν πάρα πολύ μειωμένη η παραγωγή. Η αγορά σημείωσε μεγάλη πτώση, κάτι που το είδαμε στις γιορτές και συνεχίστηκε και το βιώνουμε καθημερινά. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα που θα ανοίξει ο καιρός, θα καλυτερεύσει η κίνηση με την κάθοδο και των ετεροδημοτών το Πάσχα»,  δήλωσε ο κ. λιάγκος.

Το εορταστικό ωράριο

Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στη Ζαχάρω, με την προσδοκία να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία εμπόρων και καταναλωτών. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Αναστάσιος Κάπος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι το α΄ τρίμηνο του 2017 ήταν πολύ άσχημο, προσθέτοντας ότι προσδοκά στην καλοκαιρία και στους ετεροδημότες.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, που έγιναν κάποιες πληρωμές, ξεκίνησε δειλά δειλά να ψωνίζει ο κόσμος. Περιμένουμε να μας βοηθήσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και να κορυφωθεί η κίνηση με την κάθοδο των ετεροδημοτών ως το Μεγάλο Σάββατο για να αντιστρέψουμε λίγο το κλίμα», ανέφερε ο κ.Κάππος.

Δείτε αναλυτικά το εορταστικό ωράριο

Σάββατο, 8 Απρίλιος 2017 08:00-14:30 & 17:00-21:00 08:00-21:00
Κυριακή, 9 Απρίλιος 2017 ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2017 08:00-14:30 & 17:00-21:00 08:00-21:00
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 08:00-14:30 & 17:00-21:00 08:00-21:00
Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 08:00-14:30 & 17:00-21:00 08:00-21:00
Πέμπτη, 13 Απρίλιος 2017 08:00-14:30 & 17:00-21:00 08:00-21:00
Παρασκευή, 14 Απρίλιος 2017 08:00-10:30 & 12:00-20:00 08:00-10:30 & 12:00-20:00
Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 08:00-20:00 08:00-20:00
Κυριακή, 16 Απρίλιος 2017 ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα, 17 Απρίλιος 2017 ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Όλη η επικαιρότητα