Ηλεία

Μ. Μπαλαούρας: Επιτέλους! Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης του Καϊάφα

Ακούστε το άρθρο

Μετά από δεκαετίες κρατικής αδράνειας, κατά τις οποίες το τουριστικό σύμπλεγμα του Καϊάφα αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και την απαξίωση, ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί το αίτημα του Νομού μας για αναβάθμιση υποδομών και ανάπτυξη του. Και μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος που τα έργα για τον Καϊάφα ξεκινούν σήμερα, χάρη στην επιμονή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Νομού μας, και μετά από προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού της δικής μας κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.  

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε προσωπικά για τον Καϊάφα ενώπιον των εκπροσώπων των ΟΤΑ του Νομού μας στη σύσκεψη, που είχε γίνει τον Μάρτιο 2017 στην Αμαλιάδα, μετά τα εγκαίνια της Μουσείου Μπελογιάννη. Ωστόσο, για να φτάσουμε από την πρωθυπουργική δέσμευση στο πρώτο βήμα για την υλοποίηση, χρειαστήκαμε, όχι πολύ χρόνο, αν λάβουμε υπόψη την πολυπλοκότητα του έργου, που οφείλει να περιλάβει παρεμβάσεις σε φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικό χώρο, ιαματικά νερά και δημόσιες εγκαταστάσεις-υποδομές. Άρα για τον σχεδιασμό του χρειαζόμασταν ευρύτερο συντονισμό κυβερνητικών παραγόντων, από τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΕΤΑΔ.  Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν τα κανονιστικά εμπόδια του ΕΣΠΑ, που για έργα πολιτισμού και τουριστικού ενδιαφέροντος δεν επιτρέπονται χρηματοδοτήσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση του Καϊάφα χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα. Τελικά, υπό τον συντονισμό του άοκνου Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Χαρίτση,  βρέθηκαν οι ζητούμενες λύσεις και σχεδιάστηκε μια παρέμβαση σε τρεις φάσεις.

Παρέμβαση σε τρεις φάσεις

  • Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάσχεση της καταστροφής και υποβάθμισης  της περιοχής. Η φάση αυτή έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») του ΕΣΠΑ. Καθώς η προκήρυξη έγινε στις αρχές Φλεβάρη 2018, η εκκίνηση των έργων αναμένεται προς τα τέλη του χρόνου. Προβλέπονται έργα εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών της λιμνοθάλασσας του  Καϊάφα (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Προβλέπονται επίσης έργα  βελτίωσης της πρόσβασης, της κυκλοφορίας, της περιήγησης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.  
  • Η δεύτερη φάση, επίσης με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη») του ΕΣΠΑ. Η φάση αυτή περιλαμβάνει παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας στο σύμπλεγμα των σπηλαίων Ανυγρίδων Νυμφών, με στόχο την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από κινδύνους κατολισθήσεων, εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της ιαματικής πηγής, καθαρισμό του πυθμένα της λιμνοθάλασσας και έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, με έμφαση στη ζώνη που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2007.
  • Και τέλος, υπάρχει και μια τρίτη φάση, κι αυτή με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για περίπου 7 εκατ., για την αποκατάσταση των κτιρίων και των παλιών νεοκλασικών ξενοδοχείων του Καϊάφα, με στόχο να δοθεί ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πόλος οικοτουριστικής έλξης

Η εκτίμησή μας είναι ότι με την εξέλιξη των παρεμβάσεων αυτών ο Καϊάφας θα γίνει  πόλος έλξης και για άλλες ιδιωτικές επενδύσεις με ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα και θα  αναδειχθεί ως ένας ξεχωριστός προορισμός οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και αναψυχής. Ο χώρος θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, δεν θα έχει εισιτήριο εισόδου και θα παρέχονται στους επισκέπτες υπηρεσίες και αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Σημαντικά, τέλος, θα είναι τα οικονομικά οφέλη του έργου, όχι μόνο για τη γειτονική Ζαχάρω, αλλά και Ολυμπία και Κρεστένα, των οποίων οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ευρύτερα για τον Νομό μας, καθώς η ανασυγκρότηση του Καϊάφα ως οικολογικού πάρκου θα εμπλουτίσει το τουριστικό πρότυπο, θα εισαγάγει έναν νέο πόλο έλξης για τους επισκέπτες και θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με προφανή οφέλη για την Ηλεία και την τουριστική της ανάπτυξη  ολόκληρης της χώρας.

Μάκης Μπαλαούρας

Όλη η επικαιρότητα