Ολυμπία: Θανατώνουν ομαδικά τα αδέσποτα

Όποιος κάνει κακό σ’ ένα απροστάτευτο ζώο, είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να κάνει κακό και σε κάποιον συνάνθρωπό του. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τις Αρχές και τους Φορείς της Ολυμπίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο θανάτωσης ζώων, έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Έξι σκύλοι νεκροί και περισσότερες από 20 γάτες, είναι ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων ημερών. «Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για κάποιον ασυνείδητο, αλλά στην πορεία καταλάβαμε ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο», λέει οι κάτοικοι της περιοχής, καλώντας τις αρχές και τους φορείς του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα ώστε να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν καθώς και να βρουν τρόπο προστασίας των ζώων.

Τα «υιοθετημένα» αδέσποτα

Τα τελευταία χρόνια στην Ολυμπία ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων έχει αυξηθεί. Ωστόσο, φορείς και πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία και φροντίδα των ζώων αλλά και για την ασφάλεια των χιλιάδων τουριστικών που καθημερινά επισκέπτονται την Ολυμπία.

Πριν δυο περίπου χρόνια, ο Εμπορικός Σύλλογος, στείρωσε και εμβολίασε όλα αδέσποτα και στην πορεία αρκετοί ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες, έκαναν το ίδιο, ουσιαστικά «υιοθετώντας» κάποια αδέσποτα ζώα, τα οποία φρόντιζαν και τάιζαν ως οικόσιτα. Τα περισσότερα, κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και στην αγορά της Ολυμπίας για περισσότερα από πέντε χρόνια. Είναι άκακα, παίζουν με τον κόσμο και τους επισκέπτες και δεν είναι λίγοι εκείνο που, φεύγοντας από την Ολυμπία, αφήνουν χρήματα σε κάποιους επαγγελματίες για να τα φροντίζουν, ουσιαστικά «επιβραβεύοντας» αυτή την προσπάθεια που κάνουν.

Σωρεία θανατώσεων

Τις τελευταίες ημέρα, από το Σάββατο και έπειτα, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού έχουν θανατωθεί 6 – 7 σκύλοι, γεγονός που οδηγεί τους επαγγελματίες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «οργανωμένο σχέδιο» εξόντωσης των απροστάτευτων ζώων. Τυχερός μέσα στην ατυχία του αποδείχθηκε ο Κανέλλος, το συμπαθές ημίαιμο που έγινε αντιληπτό από τους επαγγελματίες και αμέσως το μετέφεραν στην κτηνίατρο και το έσωσαν πριν καταλήξει.

Για το περιστατικά κλήθηκε και η Αστυνομία, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν δείγματα από το υλικό που έφαγαν οι σκύλοι και τελικά – σύμφωνα με τους κατοίκους – να αποδεικνύεται ότι η «φόλα» που έριξαν οι ασυνείδητοι, περιείχε  μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκου.

Κίνδυνος για τους πολίτες

Είναι γνωστό πως, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα. Πέραν του γεγονός ότι αποτελεί εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον αποτελεί σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής

Καταδικαστέα κάθε τέτοια ενέργεια

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φώτης Κωσταριάς, χαρακτήρισε την πράξη αυτή, που ξεκινά από ασυνείδητους, καταδικαστέα, ενώ όπως γνωστοποίησε θα εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα με τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης. Όσον αφορά τις ενέργειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για το θέμα της συγκέντρωσης και προστασίας των αδέσποτων, εξήγησε πως , ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, τα τελευταία τρία χρόνια έχει προβλέψει ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό του για την στείρωση, τον εμβολιασμό και το «τσιπάρισμα» των αδέσποτών σκύλων. Μέχρι σήμερα – εξήγησε – η παραπάνω διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, με τη συνεργασία της Κτηνιάτρου κας Φωτιάδη, σε 10-12 σκύλους οι οποίοι μάλιστα έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δυστυχώς δεν προλάβαμε το σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας, αλλά το παρακολουθούμε, ώστε όταν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα, να αιτηθούμε τη συμμετοχή μας. Επόμενο βήμα μας, σε αυτή τη φάση, είναι ο ορισμός 2-3 σημείων στην πόλη για να βάζουμε τροφή και να συγκεντρώνονται εκεί και γι’ αυτό ζητάμε και τη βοήθεια των πολιτών και επαγγελματιών, αν μπορούν να βοηθήσουν με κροκέτες ή τροφές», είπε ο κ.Κωσταριάς, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξιέπαινη απόφαση αρκετών δημοτών να υιοθετήσουν κάποια από τα αδέσποτα της πόλης και να τα φροντίζουν, κάτι που – όπως είπε – πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.