Ζώα Ηλεία

Δύο από τα γηραιότερα σκυλιά στον κόσμο ζουν στην Αρετή Ηλείας!

Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρονών ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία ο Άργος, ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα όταν πέθανε αφού πρώτα είδε για τελευταία φορά το αφεντικό του.

Τα σκυλιά δεν ζουν πάνω από 15-16 ετών και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και την ράτσα τους. Αυτό μας πληροφορούν οι κτηνίατροι.

Στην Αρετή όμως του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης υπάρχουν δύο σκυλιά που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διάγουν το 22ο έτος με διάθεση για ζωή!

Στο ίδιο σπίτι ζουν άλλα εννέα σκυλιά και μεταξύ αυτών σκυλιά ηλικίας 17 και 19 ετών! Πρόκειται για ένα σπίτι που η αγάπη των ιδιοκτητών είναι το μυστικό της μακροζωΐας των τετράποδων και σίγουρα είναι από τα ελάχιστα σπίτια στον κόσμο που φιλοξενούν στο χώρο τους υπερήλικα σκυλιά.

Σκυλιά ηλικίας 16, 17 και 21 ετών!

Συναντήσαμε το ζεύγος Σταθόπουλου στην Αρετή σε μια μικρή μονοκατοικία στην αυλή της οποίας ζουν 12 σκυλιά. Ημίαιμα, ζωηρά και παιχνιδιάρικα η ηλικία των οποίων ξεκινά από 5 ετών και φθάνει στον Μπέμπη και την Μπουμπού ηλικίας 21 ετών! Υπάρχει επίσης ένας σκύλος ηλικίας 17 ετών και μια σκυλίτσα ηλικίας 16 ετών!

«Στην αγκαλιά μου κρατώ την Μπουμπού, ένα ημίαιμο που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1996, εδώ στο σπίτι μας. Έχει κλείσει τα 21 χρόνια και δεν έχει πρόβλημα υγείας. Το φροντίζουμε, το αγαπάμε, του προσφέρουμε ζεστασιά, φαγητό και επαναλαμβάνω πολύ αγάπη. Το ίδιο και στον αδελφό της…», μας λέει η κ. Ευγενία Σταθοπούλου ενώ τον λόγο παίρνει ο σύζυγός της Νίκος: «Στην αγκαλιά μου κρατάω τον Μπέμπη που γεννήθηκε τον Γενάρη του 1996. Τα σκυλιά τα αγαπούμε, τα φροντίζουμε με τα εμβόλιά τους και ότι απαιτείται, τους προσφέρουμε ζεστό χώρο για να κοιμούνται, κάτι που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για την μακροζωΐα των σκύλων».

Το μυστικό της μακροζωΐας

Απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο κ. Παναγιώτα Τσάγκου για να μας μιλήσει για τα υπέργηρα αυτά σκυλιά: «Είναι πολύ σπάνιο να φθάσει ο σκύλος σε αυτή την ηλικία. Πιστοποιώ ότι τα σκυλιά έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος τους. Είναι σε άριστη κατάσταση, έχουν μια ήπιας μορφής καρδιακή ανεπάρκεια αλλά παίρνουν την θεραπεία τους και είναι μια χαρά. Είναι ημίαιμα σκυλιά και ξεκινήσαμε να τα εμβολιάζουμε από πολύ μικρά. Θέλω να τονίσω ότι στην αγκαλιά μου κρατώ μια σκυλίτσα 16 ετών που της έκανα αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή και μετά από μισή ώρα στο κτηνιατρείο μου έπαιζε με τα άλλα σκυλιά. Είναι κάτι που δεν το έχω ξανασυναντήσει. Η οικογένεια Σταθοπούλου αγαπά τα σκυλιά, κάνει θυσίες για τα σκυλιά και αυτή η αγάπη είναι το μυστικό της μακροζωίας τους».

Παγκόσμια πρωτιά

“Στην Βικιπαίδεια διαβάσαμε: «Το γηραιότερο σκυλί στον κόσμο, το dachshund terrier  Ότο, απεβίωσε στη Βρετανία σε ηλικία σχεδόν 21 ετών (31 ημέρες πριν συμπληρώσει τα 21) στις 14 Ιανουαρίου 2010.” . Τον Απρίλιο του 2016 πέθανε σε ηλικία 30 ετών ένα σκυλί στην Βικτόρια της Αυστραλίας αλλά η  ηλικία του σκύλου δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη αρχή και έτσι τον τίτλο του γηραιότερου σκύλου διατηρεί ο Μπλούι, ένα αυστραλιανό τσοπανόσκυλο πάλι από την περιοχή της Βικτόρια, που πέθανε σε ηλικία 29 ετών και πέντε μηνών.

Όλη η επικαιρότητα