Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Επίσκεψη στην Κυλλήνη για την ενεργειακή αναβάθμιση του επιβατηγού και αλιευτικού στόλου και την ανάδειξη του λιμένος

Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων με το Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Γιάννη Λέντζα,  τον Λιμενάρχη Κυλλήνης, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ., κ. Φουσέκη Ιωάννη, αλλά και με τους αλιείς, πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, συνοδευόμενη από τον καινοτόμο επιχειρηματία και κατασκευαστή πλοίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ. Αλέξη Συνοδινό, με σκοπό την ένταξη του λιμένα της Κυλλήνης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης πλοίων.

Το λιμάνι της Κυλλήνης είναι ένα από τα σημαντικότερα επιβατηγά λιμάνια και συνιστά το πρώτο οικολογικό λιμάνι της χώρας, το οποίο έχει τη δυνατότητα υποδοχής ηλεκτροκίνητων πλοίων. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό του λιμένος πρέπει να το αξιοποιήσουμε για όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας στο πλαίσιο της βιωσίμου αναπτύξεως.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η πρόταση κατασκευής ηλεκτροδοτούμενου πλοίου από ΑΠΕ, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λιμενικού σώματος, τις επιβατικές μεταφορές, τις αλιευτικές ανάγκες, αλλά και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του λιμένος της Κυλλήνης με τα νησιά του Ιονίου.

Οι προπαρασκευαστικές αυτές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει της επικείμενης συνάντησης της κα Βουλευτού με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, αλλά και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, που είναι αρμόδια για την αλιευτική πολιτική, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επιδοτήσεις αφενός για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων πλοίων και αφετέρου την κατασκευή νέων πλοίων, βασιζόμενων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κα Βουλευτής σημείωσε ότι «όλοι οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουμε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι και ενημερωμένοι για να αξιοποιήσουμε τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που «ανοίγονται» για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του λιμενικού σώματος, αλλά και την περαιτέρω άνθιση της σύνδεσης με τα νησιά του Ιονίου, καθώς και της ηλεκτροκίνητης αλιείας στην Ελλάδα. Η επένδυση στην ηλεκτροκίνητη ναυτιλία και αλιεία είναι μια επένδυση του μέλλοντος με προστιθέμενη αξία στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, προστατεύοντας παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον».

Ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του λιμενικού σώματος στην Κυλλήνη και τον Πύργο

Η κα Βουλευτής επικοινώνησε δε και με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, και ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση του λιμενικού σώματος στην Δυτική Ελλάδα και δη την Ηλεία. Ο Αρχηγός ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει ενίσχυση του λιμενικού σώματος Κυλλήνης και Πύργου σε προσωπικό, καθώς και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Λ.Σ. Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα