Ηλεία

ΕΠΑΛ Γεωπονίας-Αμαλιάδα: Αγροτικός νομός, μεγάλο μαθητικό ενδιαφέρον αλλά το Tμήμα «δε συνάδει»!

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών της Ηλείας που φοιτούν στον τομέα Γεωπονίας- Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας

Οι εισηγήσεις για το Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας και την παραμονή του είναι αρνητικές. Ο «πόλεμος» για ένα τμήμα που λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε έναν καθαρά αγροτικό νομό συνεχής από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο…

Ωστόσο, το 2ο ΕΠΑ.Λ Αμαλιάδας είναι το μοναδικό σχολείο του Νομού που λειτουργεί τον Τομέα Γεωπονίας και μάλιστα το ενδιαφέρον των μαθητών είναι έντονο!
Ο τομέας ιδρύθηκε το 2013 και από τότε παρουσιάζει σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού κάθε χρόνο.

Οι επιστήμες της Γεωπονίας και της Τεχνολογίας Τροφίμων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού και θεωρούνται ως μια πολύ καλή επαγγελματική διέξοδος.

Σημαντική η δουλειά που επιτελείται στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, το οποίο διαθέτει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις, με το ενδιαφέρον των μαθητών να είναι μεγάλο!

Ηλεία και δυναμική της γεωργίας….

Η δυναμική της γεωργίας, που επιβεβαιώνεται από πολλές σχετικές έρευνες, και η ώθηση που δίνεται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας δημιουργεί σε πολλούς την προσδοκία ότι η γεωπονία θα αποτελέσει το διαβατήριο για την εργασία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηλείας όπου η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών δραστηριοτήτων σχετίζεται με την παραγωγή και τη διάθεση αγροτικών προϊόντων.

Στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» μιλά ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κώστας Κωνσταντούλας, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η επιστημονική κοινότητα βρίσκει συνεχώς νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η σημερινή τροφή επηρεάζει την υγεία και, γενικότερα, την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, ενώ, παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και τη βελτίωση της ασφάλειας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής ενός τροφίμου.
Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος έχει ως σκοπό να κατευθύνει τους μαθητές σε επιστήμες που σχετίζονται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή και την τεχνολογία παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, καθώς και με την επίδραση αυτών στη διατροφή υγιών καταναλωτών, αλλά και πασχόντων από διάφορες παθήσεις».

100 μαθητές στον γεωπονικό τομέα!

Σήμερα στον τομέα φοιτούν σχεδόν 100 μαθητές στις 3 τάξεις προερχόμενοι από όλο τον Νομό Ηλείας, αφού υπάρχουν μαθητές από Κρέστενα, Πύργο, Πανόπουλο, Βάρδα και φυσικά η πλειοψηφία από την Αμαλιάδα και τον Κάμπο.

«Η επιλογή των περισσότερων είναι συνειδητά ο Γεωπονικός τομέας, καθώς προέρχονται από οικογένειες που ασχολούνται με τη Φυτική και Ζωική παραγωγή και θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση ενσωματώνοντας επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες καθώς και νέες μεθόδους ποιοτικής, ασφαλούς, βιολογικής και υγιεινής παραγωγής. Χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν την Φυτική και Ζωική παραγωγή του μέλλοντος», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντούλας.

Σημαντική η δουλειά που επιτελείται στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, το οποίο διαθέτει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις, με το ενδιαφέρον των μαθητών να είναι μεγάλο!

Αυτή η δυναμική του τομέα έχει δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών (7 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Τροφίμων και 3 Γενικής Παιδείας).
Περισσότεροι από 50 μαθητές του τομέα έχουν πετύχει την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα 4 χρόνια που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με τους μισούς από αυτούς να επιλέγουν το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από αυτούς ενώ θα μπορούσαν με τη βαθμολογία τους να επιλέξουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επέλεξαν την Αμαλιάδα ενισχύοντας το τμήμα της περιοχής μας!

Και με υποδομές…

Για τα μαθήματα ειδικότητας, την πρακτική άσκηση των μαθητών και τα εργαστηριακά μαθήματα( 23 ώρες εβδομαδιαία ανά τμήμα) , το σχολείο διαθέτει 2 θερμοκήπια σύγχρονης κατασκευής (με πολυκαρβονικό) ένα εργαστήριο τροφίμων, ενώ στον αύλειο χώρο έχουν φυτευτεί όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν 1000 φυτά, δέντρα και λουλούδια την επιμέλεια και τη περιποίηση των οποίων έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του τομέα. Επίσης το σχολείο έχει κατασκευάσει μόνο του, γήπεδο ποδοσφαίρου με χόρτο και αυτόματο πότισμα.

Όλα τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί με γνώμονα τις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και τις αντίστοιχες παραγωγές του Νομού, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτά που θα συναντήσουν σαν απόφοιτοι οι μαθητές στην κανονική παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων.

Η διαδικασία της μάθησης και της πρακτικής τοποθετεί σαν πρωταρχικό στόχο, οι μαθητές να επενδύουν στην ασφαλή χρήση μηχανών, συσκευών, σκευασμάτων και να προσανατολίζονται προς καλλιέργειες ήπιων και βιολογικών μεθόδων που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε όλες τις βιομηχανίες της περιοχής, σε φάρμες και αγροκτήματα καθώς και σε ειδικές θερμοκηπιακές και γεωργικές εγκαταστάσεις, επίσης συμμετέχουν κάθε χρόνο στην έκθεση νεανικής επιχειρηματικότητας, τέλος έχουν υλοποιήσει 3 προγράμματα πρακτικής άσκησης Erasmus+ σε Γαλλία και Ισπανία και τρέχουν για αυτό το σχολικό έτος και το επόμενο αντίστοιχα προγράμματα σε Δανία και Πορτογαλία.

Μέσα από αυτές τις δράσεις προωθείται η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ειδικότερα η αξιοποίηση του brandnameσε πασίγνωστα προϊόντα του νομού όπως το καρπούζι, η πατάτα, η φράουλα, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή κ.α

Όλα αυτά τα χρόνια ο τομέας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το τμήμα του (ΤΕΙ ΑΕΙ) της Αμαλιάδας και έχουν συνδιοργανώσει και εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα εδάφους το 2019.

Τέλος, υπάρχει συνεχής πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και ειδικότερα με το τμήμα πρασίνου καθώς έχει υλοποιηθεί 3 φορές με πολύ μεγάλη επιτυχία τμήμα μαθητείας με αποφοίτους του τομέα οι οποίοι έδωσαν δείγματα των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν, επιμελούμενοι του πρασίνου της πόλης.

Όλη η επικαιρότητα