WEB tv Ηλεία

Κακοκαιρία «Ιανός»: Προβλήματα στην Ηλεία και το Ιόνιο (Photos-Video)

Ακούστε το άρθρο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, η κακοκαιρία «Ιανός», «χτυπούν» από το μεσημέρι της Πέμπτης, αρχίσει και το νόμο Ηλείας.

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Πτώσεις δέντρων στην Αμαλιάδα

Πτώσεις δέντρων έγιναν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Αμαλιάδας, από τον δυνατό αέρα, που αυτή την ώρα συνοδεύεται από βροχή.

Οι πτώσεις έγιναν σε 2-3 σημεία εντός της πόλης και σε παράδρομο της εισόδου πόλης, έσπασε ένα τεράστιο δέντρο κοντά σε κατοικία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός και να προκληθούν ζημιές.

Στα σημεία αυτά βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας για την απομάκρυνση των δέντρων από τους δρόμους.

Να σημειωθεί ότι ανά τακτά διαστήματα, γίνονται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο Αρκούδι ξερίζωσε δέντρα ο άνεμος

Φωτογραφίες: Β. Κανουλάς

Κατάκολο:

Σπιάντζα

Σκαφιδιά:

Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Πλημμύρισε η παραλιακή Αργοστολίου

Ζημιές σε όλο το νησί – Στη «δίνη» της κακοκαιρίας η Αγία Ευφημία

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Πώς ξεκινησαν τα φαινόμενα

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική επικράτεια, «σαρώνοντας» με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ το Ιόνιο, καθώς και την παράκτια γραμμή της Νότιας Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Έντονη βροχή ξεκίνησε μετά τις 3 τα ξημερώματα και σε περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Μετά τις 3 έπεσαν και οι πρώτες ψυχάλες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, δίχως ωστόσο να προκληθούν προβλήματα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Νεότερες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική.

Ζάκυνθος το πρωί της Παρασκευής

Δείτε φωτογραφίες από την Ζάκυνθο το πρωί της Παρασκευής:

119684664_953999381788583_6003549360916199578_n
zakinthos2
zakinthos

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:

Δείτε βίντεο πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Έντονη βροχή σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, έως τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Δείτε βίντεο από περιοχή της Ηλείας:

Εδώ το ρίχνει 💧⚡☔

Gepostet von Βασιλης Καραχαλιος am Donnerstag, 17. September 2020

Δείτε εικόνα από την Κυλλήνη:

 

Οι αφανείς ήρωες

Αργά το μεσημέρι, σε περιοχή του κάμπου εναερίτες της ΔΕΗ, εν μέσω καταιγίδας, έσπευσαν  να διορθώσουν μια βλάβη και να επαναφέρουν την τάση, σε κολόνα που υπέστη ζημιά από την κακοκαιρία.

Μέχρι και τα 7 μέτρα θα φτάσουν τα κύματα στο Ιόνιο

Μέχρι και τα 7 μέτρα θα φτάσουν τα κύματα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός», η οποία παίρνει τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κυκλώνα. Τα πλάνα που θα δείτε στο βίντεο, είναι από το λιμάνι του Παλουκίου, όπου και βλέπουμε την σφοδρή θαλασσοταραχή.

Οι ίδιες εικόνες και στην παραλία της Μπούκας, στην Γαστούνη:

Εικόνες από τον Άγιο Ανδρέα & το Κατάκολο, το μεσημέρι της Πέμπτης:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr

Δείτε επίσης:

Ο Ιανός «βύθισε» την Ιθάκη στο σκοτάδι – Πλημμύρισαν σπίτια, ξηλώθηκαν σκεπές

Όλη η επικαιρότητα