WEB tv Εκκλησία Ηλεία

Πύργος: «Μυροβλήζει» η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας – Ουρές πιστών στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου

Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των πιστών έχει τραβήξει το ασυνήθιστο φαινόμενο που διαπιστώθηκε στην εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και αφορά την ευωδία που αναδυόταν από αυτή.

Με βάση τα όσα οι άνθρωποι της εκκλησίας λένε, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της εικόνας, τη Δευτέρα το πρωί, για την τοποθέτησή της στον θρόνο εντός του ναού που φυλάσσεται όλο το χρόνο, διαπιστώθηκε ότι από μία τρύπα του ασημένιου πουκαμίσου της Παναγίας έβγαινε ένα υγρό του οποίου η ευωδία ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθάρισαν τα σταγονίδια αυτά αλλά και πάλι βγήκαν νέα ενώ το απόγευμα της Τρίτης και χθες το πρωί διαπιστώθηκε πως υπήρξαν και στο Δεξί Χέρι της Παναγίας. Για πολλούς υπάρχει επιστημονική εξήγηση ενώ οι πιστοί το αποδίδουν σε «θαύμα», ενώ έως και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την Μητρόπολη Ηλείας για το θέμα αυτό.

Συνέρρευσαν οι πιστοί

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συγκεκριμένο θέμα, τράβηξε την προσοχή των πιστών που έσπευσαν στο ναό προκειμένου να δουν από κοντά τι συμβαίνει και να ασπαστούν την εικόνα. «Σήμερα (σ.σ. χθες) είδα παρά πολύ κόσμο μετά από όλα αυτά που έγιναν, γιατί το θαύμα της Παναγίας μας είναι ζωντανό.

Ακόμα φαίνεται και το μύρο της και τα δάκρυά της δεν ξέρω τι ακριβώς είναι . Εύχομαι για όλο τον κόσμο να είναι όλα καλά. Είναι πάρα συγκινητικό αυτό που συνέβη”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ Νικολέτα Κωστοπούλου. ” Ένιωσα μεγάλο δέος και συγκίνηση βλέποντας την εικόνα της Παναγίας να είναι γεμάτη μύρο. Εύχομαι να δίνει σε όλο τον κόσμο υγεία, δύναμη και να περάσει γρήγορα αυτό το κακό που λέγεται κορωνοϊός”, επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ Κατερίνα Σταματοπούλου.

Η εικόνα

Να θυμίσουμε οτι εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι η πιο παλαιά εικόνα του Ναού και χρονολογήτε από το πρώτο μισό του 19ου αιώνος. Λεγεται δε ότι έφεραν από το Άγιο Όρος οι μοναχοί με καράβι ως το Κατάκολο. Αφού ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με διαφόρους επιτρόπους των τοπικών ναών δε συμφώνησαν και γύρισαν να φύγουν. Τότε σηκώθηκε μεγάλη φουρτούνα και το καράβι δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Τελικά ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Διπλάρης, ιερέας στο Ναό του Αγίου Αθανασίου αγόρασε την εικόνα για16 κολωνάτα.

Η μνήμη της εικόνας εορτάζεται την Παρασκευή μετά το Πάσχα, ή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή στον Πύργο μετά του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους.

Όλη η επικαιρότητα