Ηλεία

Πύργος: Προβληματίζουν οι επιθέσεις σε κοπάδια προβάτων

Ακούστε το άρθρο

Αδέσποτα σκυλιά ή τσακάλια οι δράστες

Προβληματισμό προκαλούν οι επιθέσεις σε κοπάδια προβάτων στην ευρύτερη περιοχή του Σκουροχώρίου.

Ως δράστες των επιθέσεων πιθανολογείται ότι είναι είτε αδέσποτα –μεγάλου μεγέθους- σκυλιά, είτε τσακάλια…

Το τελευταίο περιστατικό επίθεσης καταγράφηκε κοντά στο Λεβεντοχώρι όπου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης-ξημερώματα Πέμπτης πέντε αρνιά βρέθηκαν νεκρά. Τα ζώα ήταν δαγκωμένα στο λαιμό αλλά και σε άλλα σημεία με το οικονομικό κόστος της συγκεκριμένης επιδρομής να ξεπερνά τα 500 ευρώ…

Στην πιθανότητα την επίθεση να έχουν κάνει τσακάλια μια λογική εξήγηση είναι ότι τα συγκεκριμένα ζώα, έλλειψη λύκων σε όλη την Πελοπόννησο, κάνουν «παιχνίδι» ως θηρευτές. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τσακάλια θεωρούνται τα πρώτα… ξαδέρφια του λύκου!

Τις τελευταίες δεκαετίες τα τσακάλια έχουν μάθει να επιβιώνουν κοντά σε μικρά χωριά όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με περιορισμένης έκτασης γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Τα τσακάλια, που αναζητούν το φαγητό τους τις βραδινές ώρες, αρέσκονται κυρίως στους εύκολους μεζέδες και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα οργανικά απορρίμματα των ανθρώπων, όπως τα αποφάγια.

Τα τσακάλια, επειδή ακριβώς δεν είναι δραστήριοι κυνηγοί, κατεβαίνουν ακόμη και μέχρι την ακροθαλασσιά για να βρουν φαγητό.

Από την άλλη τίθεται και το θέμα αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους που μετρούν απώλειες από ανάλογες «επιθέσεις», κάτι για το οποίο η Πολιτεία δεν έχει δείξει μέριμνα…

 

 

Όλη η επικαιρότητα