Ηλεία

Φωτιές-Θ. Αντωνόπουλος: Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου-Αναζητείστε τους υπεύθυνους γι’ αυτή τη μεγάλη συμφορά…

Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δικηγόρος Θοδωρής Δημ. Αντωνόπουλος.
Ακούστε το άρθρο

Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αλλά εκφράζει το περί δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών έκανε χθες ο έγκριτος νομικός Θοδωρής Δημ. Αντωνόπουλος.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Ο ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Κατέθεσε ειδικότερα  στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Ηλείας, Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τυχόν ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με την καταστροφή που έχουν δημιουργήσει οι μεγάλες πυρκαγιές στον τόπο μας.

Ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει τις δύσκολες συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα, τον κίνδυνο που είχαν συνάνθρωποί μας, και την περιβαλλοντική καταστροφή, αναφέρεται στον συντονισμό και στα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και ζητά τη διερεύνηση μιας σειράς ερωτηματικών και βασικών αιτιάσεων, ενώ δηλώνει ότι παρίσταται ως πολιτικός ενάγων κατά παντός υπευθύνου για σχετικό αδίκημα που συνδέεται με τα παραπάνω.

Ειδικότερα ο κ. Αντωνόπουλος τονίζει:

«Κύριε Εισαγγελέα!

1) Από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές του τρέχοντος μηνός κατεστράφησαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα (φέρονται ως άνω των 70.000) δασικών και αγροτικών εκτάσεων, στην περιοχή της Ηλείας. Κατεστράφη μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, αγροικίες, οικίες, επιχειρήσεις κ.λπ. Κινδύνευσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όπως επίσης κινδύνευσε να καεί το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, το μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πληγές είναι μεγάλες και το μέγεθός τους θα φανεί όταν γίνει η πλήρης καταγραφή. Ο χειμώνας που θα επακολουθήσει θα είναι πολύ δύσκολος, αφού τη θέση των πυρκαγιών θα πάρουν οι πλημμύρες, συνεπεία των αποτεφρωμένων δασών. Η καταστροφή είναι  βιβλικών διαστάσεων και θυμίζει εκείνη του 2007 στην Ηλεία.

2) Είναι γνωστό ότι από την Νομοθεσία επιβάλλεται να λαμβάνονται κάθε χρόνο μέτρα αντιπυρικής προστασίας, να γίνεται συντονισμός των αρμοδίων φορέων και να εκπονείται σχέδιο δράσης που αφορά στην κάθε περιοχή, ώστε να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό η Κεντρική Κυβέρνηση διαθέτει οικονομικούς πόρους προκειμένου με αυτούς να διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, να γίνονται καθαρισμοί, αποψιλώσεις και άλλα έργα υποδομής (όπως τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, εγκατάσταση παρατηρητηρίων σε καίρια σημεία για τον έλεγχο, την κατόπτευση και τον εντοπισμό πιθανών εστιών), ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση κατάσβεση και η αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς.

3) Κατόπιν αυτών και επειδή οι φετινές πυρκαγιές έλαβαν χώρα σε περιοχές της κατά τόπον αρμοδιότητάς Σας (Δήμος Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας) και επειδή από τις πυρκαγιές αυτές κινδύνευσε η ζωή ανθρώπων, τραυματίστηκαν άνθρωποι, καταστράφηκε ο δασικός και ο αγροτικός πλούτος της περιοχής, αφανίστηκε μεγάλο ζωϊκό κεφάλαιο και προκλήθηκαν σημαντικές βλάβες σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας:

Zητώ, στα πλαίσια της ποινικής διερεύνησης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος (άρθρ. 259 Π.Κ.) του εμπρησμού (άρθρ. 264 Π.Κ.), του εμπρησμού σε δάση (άρθρ. 265 Π.Κ.), της έκθεσης (άρθρ. 306 Π.Κ.)και της πρόκλησης σωματικών βλαβών (άρθρ. 308 επ. Π.Κ.) και όσων άλλων προκύψουν σε πλημμεληματική ή κακουργηματική μορφή, να διερευνηθούν καταρχήν τα κάτωθι:

α )Ποιος ήταν ο αντιπυρικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας για την τρέχουσα θερινή περίοδο. Ποιες αποφάσεις είχαν ληφθεί, ποιοί και πότε τις έλαβαν και ποιοι τις υλοποίησαν.

β) Να διερευνηθεί ποιοί φορείς ζήτησαν, έλαβαν και εάν και πως αξιοποίησαν τους πόρους που τους διετέθησαν για να υλοποιήσουν την αντιπυρική προστάσια.

γ) Να διερευνηθεί σε ποιες ακριβώς περιοχές του Ν. Ηλείας εκτελέσθηκαν έργα αντιπυρικής προστασίας, ποιοι εργάσθηκαν εκεί, δυνάμει ποιών συμβάσεων και να επιδειχθούν τα οικεία παραστατικά (τιμολόγια παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) για τη δικαιολόγηση των αμοιβών τους, καθώς επίσης να προσκομισθούν τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής των έργων αυτών από τις αρμόδιες  Επιτροπές του κάθε Δήμου ή άλλου φορέα.

δ) Να διερευνηθεί εάν τα κονδύλια που είχαν διατεθεί για την αντιπυρική προστασία διετέθησαν ακριβώς γι’ αυτήν ή για άλλους σκοπούς (π.χ. διορισμοί εποχιακών υπαλλήλων, απασχολούμενων σε άλλους τομείς).

ε) Να διερευνηθεί εάν η Πολιτική Προστασία διέθετε το προσωπικό που είχε νόμιμα ενταχθεί σε αυτή ή εάν μέρος των υπαλλήλων της απασχολούντο σε άλλους τομείς (π.χ. γραμματειακή εργασία).

Επειδή, εκτός των άλλων, η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέσθηκε στην Ηλεία, αποτελεί τον «ορισμό» του εγκλήματος της υποβάθμισης περιβάλοντος του Ν. 1650/1986, όπως ισχύει και ειδικότερα του άρθρου 28 παρ. 3 εδ.ε’ (σοβαρή και ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη και καταστροφή) που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 15 έτη.

Επειδή με βάση το άρθρο 28 παρ. 7 του Ν. 1650/1986 «στις περιπτώσεις των εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων, μπορεί να παρίσταται και κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα εάν έχει υποστεί το ίδιο περιουσιακή ζημία προς υποστήριξη της κατηγορίας.

ΖΗΤΩ

Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα εγκλήματα που αναφέρω παραπάνω.

Να ανατεθεί η υπόθεση αυτή σε τακτικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της.

Δηλώνω ότι παρίσταμαι ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα του άρθρου 28 παρ. 3 εδ. ε’ προς υποστήριξη της κατηγορίας».

Όλη η επικαιρότητα