Ηλεία

Άγιος Γεώργιος: Τόσο κοντά και τόσο μακριά από τον Πύργο…

agios_georgios.jpg

Η τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου απέχει τρία περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Πύργου. Είναι ίσως το πιο κοντινό χωριό από το κέντρο της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας και έχει πάνω από 700 μόνιμους κατοίκους.


Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και αφορούν κυρίως τα σκουπίδια, την αγροτική οδοποιία και την έλλειψη κάποιων υποδομών που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων που τους αξίζει.

Κάθε χρόνο ο Άγιος Γεώργιος σφύζει από ετεροδημότες που κατεβαίνουν στο χωριό τους για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Το υπόλοιπο διάστημα, φαντάζει σαν μια περιοχή εγκατελειμένη, αφού ο περισσότερος κόσμος και ειδικά οι νέοι – που είναι πολλοί – επιλέγουν την πρωτεύουσα του Νομού για τις εξορμήσεις τους.


Όμως ακόμα και τώρα, τη φετινή χρονιά, οι ετεροδημότες φαίνεται να μην θέλουν να έλθουν στο χωριό τους, αφού οι σωροί των απορριμμάτων που είναι σωρευμένοι «αποκλείουν» κάθε ενδεχόμενο καθαρού αέρα στην περιοχή.


«Έλειπα περίπου 30 χρόνια και τώρα πηγαινοέρχομαι. Το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ζήτημα της καθαριότητας», αναφέρει η Ευσταθία Παναγιωτοπούλου και θυμάται: «Παλιά το σχολείο ήταν γεμάτο παιδιά. Σήμερα το σχολείο έχει πολύ λίγα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που οι μαμάδες οι νέες λόγω συναγωνισμού τα πηγαίνουν στον Πύργο και αυτό είναι θεωρώ λάθος».

Τα δύο καφενεία του χωριού, καθημερινά «φιλοξενούν» ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μετακινηθούν από την τοπική κοινότητα, όπως άτομα ηλικιωμένα ενώ το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι, είναι η έλλειψη αθλητικών υποδομών.

Δεν υπάρχει γήπεδο

Αν και το αθλητικό σωματείο που απαρτίζει την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια στην περιοχή, δυστυχώς, δεν υπάρχει κατάλληλο γήπεδο για να μπορεί η ομάδα να δίνει τους αγώνες της στο τοπικό πρωτάθλημα.


Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του αθλητικού σωματείου, Δημήτρης Καρατζάς, είναι υποχρεωμένοι να νοικιάζουν χώρους άλλων γηπέδων σε άλλες κοινότητες, για να δώσουν οι ποδοσφαιριστές έναν αγώνα. Το γήπεδο που υπάρχει στην περιοχή, λειτουργεί μόνο για την προπόνηση των παιδιών αυτών ωστόσο δεν ενδείκνυται για επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου.

 

Νοικιάζουν και κοινοτικό κατάστημα

Το πιο χαρακτηριστικό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου, είναι το γεγονός πως ενώ υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες για την λειτουργία του κοινοτικού καταστήματος και των γραφείων του πολιτιστικού συλλόγου ή του κοινοτικού ιατρείου, αυτές παραμένουν εδώ και χρόνια ανεκμετάλλευτες με αποτέλεσμα ο δήμος να νοικιάζει χώρο – που σημαίνει πως δαπανά χρήματα – προκειμένου να λειτουργούν το ιατρείο και τα γραφεία του τοπικού συμβουλίου.

Το 2008 το κτήριο που θα λειτουργούσε ως κοινοτικό κατάστημα υπέστη ζημιά και από τότε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του χωριού, Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος έχει παραμεληθεί. «Το 2011 όταν βγήκα πρόεδρος εγκρίθηκαν κάποια χρήματα και έχουμε πάρει την πρώτη δόση από το 2014 αλλά μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημοπρασία για να ξεκινήσει η αποκατάσταση και να λειτουργήσει σαν κοινοτικό κατάστημα. Τώρα νοικιάζουμε ένα γραφείο και δεν χρησιμοποιούμε το δικό μας κτήριο ώστε να μειωθεί η δαπάνη», αναφέρει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

 

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος που έχει συσταθεί στον Άγιο Γεώργιο, έχει στο ενεργητικό του πολλές και πλούσιες δράσεις, με εκδηλώσεις και πανηγύρια που γίνονται κατά καιρούς. Το πιο χαρακτηριστικό από όλα είναι το μεγάλο Καρναβάλι του Αγίου Γεωργίου αλλά και το πανηγύρι του Αυγούστου που ήδη ετοιμάζεται και θα γίνει σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο. Η τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

«Ο Άγιος Γεώργιος παλιά ήταν το επίκεντρο κάθε παρανοϊκού που ήθελε να παραστήσει την Αρχή. Έμπαιναν μέσα και έκαναν ότι ήθελαν. Έκλεβαν, έδερναν, διαπόμπευαν και έκαναν ότι δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο Άγιος Γεώργιος μετά την κατοχή κατά τον εμφύλιο ήταν το ορμητήριο όλων και μαζεύονταν από άλλα χωριά και έρχονταν εδώ και λεηλατούσαν. Οι εποχές δεν ήταν απλώς δύσκολες αλλά τρομερές», θυμάται ο Κώστας Βερβίτας.

Επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν

Στην τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν. Η επιχείρηση «Κέντρο Μόνωσης Ηλείας (ΚΕΜΗ)» είναι μια από αυτές, ενώ στην περιοχή υπάρχουν δύο ελαιοτριβεία και μια βιοτεχνία που παράγει πίτες «Αθανασία Τζαβάνη». Τελευταία, στην περιοχή δραστηριοποιείται ακόμα μια επιχείρηση παραγωγής Γκότζι Μπέρι ενώ το κέντρο διασκέδασης «Κίρκη» έχει φιλοξενήσει στο χώρο του πολλές σημαντικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

[email protected]

Όλη η επικαιρότητα