Αγροτικά Ηλεία

Αρχ. Ολυμπία: Ανησυχία  στους ελαιοπαραγωγούς από την εμφάνιση του γλοιοσπορίου

Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι η χρονιά άρχισε πάρα πολύ καλά με προσδοκίες για μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο, έρχεται για μία ακόμα φορά να κάνει την εμφάνιση του το γλοιοσπόριο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι πολύ καλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ήρθαν να αντικατασταθούν από τα υψηλότατα επίπεδα υγρασίας του φθινοπώρου, που ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωσή του.

Μάλιστα γεωπόνοι της περιοχής αλλά και ελαιοτριβεία έρχονται να επισημάνουν τον κίνδυνο, ζητώντας από τους ελαιοπαραγωγούς να είναι προσεκτικοί στον τρόπο συγκομιδής του καρπού αλλά και να έρθουν σε επικοινωνία με τους γεωπόνους τους.

Σε πρόσφατες ελαιοποιήσεις αγουρελαίου σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές περιοχές της Ηλείας και Αρκαδίας διαπιστώθηκε δυστυχώς η ύπαρξη γλοιοσπορίου, όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο γεωπόνος από την Αρχαία Ολυμπία Γιώργος Δριβιτσιώτης.

«Το μεσοδιάστημα 24 ωρών που μεσολάβησε από τη συγκομιδή μέχρι την ελαιοποίηση φέρνει τον καρπό στο σημείο των  φωτογραφιών.

Σημειωτέον πως η εικόνα του ελαιόκαρπου πάνω στο δένδρο την ημέρα της συγκομιδής είναι άριστη και δεν προδιαθέτει για μόλυνση. Όσο ο καρπός βρίσκεται στο δένδρο τα αντιοξειδωτικά κου συστατικά (οι περίφημες φαινόλες) δεν ευνοούν την επέκταση και ανάπτυξη του μύκητα.

Με το χτύπημα της συλλογής και την είσοδο οξυγόνου στον καρπό, την αναμονή σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες αρχίζει άμεσα η υποβάθμιση.

Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα οι μολύνσεις έχουν γίνει πριν την άνθηση και βρίσκονται μέσα στον καρπό. Προς το παρόν δεν γνωρίζω στις περιπτώσεις αυτές αν και ποια καλλιεργητικά μέτρα ακολουθήθηκαν πρίν την άνθηση και μέχρι χθές».

Αυτό που επισημαίνει ο κ Δριβιτσιώτης  είναι ότι πρέπει οι παραγωγοί οπωσδήποτε να επισπεύσουν  τους χρόνους συγκομιδής καθώς δεν γνωρίζουμε αν ο καιρός θα είναι σύμμαχος στην εξέλιξη του φαινομένου.

Και πάνω στην ελιά…στίγματα

Παραγωγοί από την ευρύτερη  περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας πάντως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού  βλέπουν τις τελευταίες ημέρες  στο καρπό των δέντρων να εμφανίζονται  στίγματα που θυμίζουν  γλοιοσπόριο.

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ενώ μέχρι και πριν λίγες ημέρες η ωρίμανση του καρπού εξελισσόταν κανονικά   αλλά και η εμφάνιση που είχε ήταν άριστη, τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, τους έχει ανησυχήσει εξαιρετικά.

Δυστυχώς μία χρονιά γεμάτη προσδοκίες για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας τείνει να εξελιχθεί  αρνητικά.

Όλη η επικαιρότητα