Αχαϊα Ηλεία

Απαλλαγή και αναβολή για τους πυροβολισμούς της Μανωλάδας

Σχεδόν έξι χρόνια πέρασαν από την πολύκροτη υπόθεση των «ματωμένων φραουλών» στις φυτείες της Μανωλάδας, όπου δεκάδες Πακιστανοί εργάτες γης, είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμούς επιστατών, επειδή είχαν ζητήσει να πληρωθούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά από εκείνο το αιματηρό περιστατικό που είχε εκθέσει διεθνώς τη χώρα, η υπόθεση παίρνει διαφορετική τροπή, υποβαθμιζόμενη σημαντικά σε επίπεδο δικαιοσύνης, όπως αναφέρει τo pelop.gr.

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών στο οποίο επρόκειτο να ξαναδικαστεί προχθές η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό ύστερα από έφεση των δύο κατηγορουμένων, αναβλήθηκε για τρίτη φορά, καθώς, ο ένας απηλλάγη των κατηγοριών κατ΄ εφαρμογή του νόμου «Παρασκευόπουλου», γιατί πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάτω των έξι μηνών.

Η δίκη θα γίνει σε χρόνο που θα ορίσει ο εισαγγελέας Εφετών, αλλά με διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου και μόνο για τον δεύτερο κατηγορούμενο, που απουσίαζε για λόγους υγείας προχθές. Και αυτός όμως, αντιμετωπίζει μικρότερη ποινή, αφού η κατηγορία έχει στο μεταξύ μετατραπεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε ότι οι μετανάστες είχαν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας και γι΄ αυτό τους επιδίκασε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από το ρελληνικό κράτος.

Όλη η επικαιρότητα