Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Ο Αλφειός «καταπίνει» τα χωράφια (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο έργο θεατές είναι για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι τη Λιναριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βλέποντας τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού να «καταπίνουν» τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.

Κάνουν έκκληση στην Περιφέρεια και στον Δήμο, μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των 5 εκατ. ευρώ, να επισπεύσουν τις παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να μην αφανιστούν πλήρως οι περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι και παραγωγοί βλέπουν το ποτάμι να «καταπίνει» τις καλλιέργειες με τις οποίες αναστήθηκαν και οι ίδιοι μεγάλωσαν τα παιδιά τους

  Με κάθε βροχή που θα «φουσκώσει» ο ποταμός, οι παραγωγοί ξέρουν ότι στο τέλος του χειμώνα, τα χωράφια τους θα έχουν μειωθεί σε έκταση και μέρος της παραγωγής τους θα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Τα εσπεριδοειδή τείνουν να αφανιστούν ενώ όσοι έχουν ελαιώνες στις «επικίνδυνες» περιοχές, σκέφτονται τους κόψουν και να εκμεταλλευτούν τα ξύλα για τη θέρμανση τους, πριν ο Αλφειός παρασύρει ολόκληρα τα δέντρα.

Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι

Κάθε χειμώνα, σε κάθε νέο πλημμυρικό φαινόμενο, οι αρμόδιοι υπόσχονται πως το επόμενο καλοκαίρι, θα γίνουν οι πρόχειρες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να ανακόψουν την ορμητικότητα των νερών και να σταματήσει το ποτάμι να «τρώει» τις καλλιέργειες. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά… «επόμενα» καλοκαίρια και έχουν περάσει άλλοι τόσοι μηχανικοί για αυτοψίες και μελέτες, αλλά παρέμβαση δεν έχει γίνει καμία.

Κι έτσι, κάθε χειμώνα, οι κάτοικοι, απογοητευμένοι για την αδράνεια του Κράτους και με δάκρυσα στα μάτια βλέπουν τις περιουσίες που «βρήκαν» από τους γονείς τους και τις καλλιέργειες με τις οποίες τους ανάθρεψαν και τους βοήθησαν να «χτίσουν» τις ζωές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να τις παρασύρει το ποτάμι.

Οι καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιών στον κάμπο των Άσπρων Σπιτιών έχουν «πνιγεί» στα νερά του ποταμού

Το φράγμα του Λάδωνα

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το ποτάμι έχει «μπει» κατά 50 μέτρα μέσα στις παρόχθιες καλλιέργειες και έχει παρασύρει δεκάδες πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα. Κι αν συνεχίσει η κακοκαιρία και κριθεί απαραίτητο το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, τότε το μέγεθος της καταστροφής θα είναι τεράστιο.

Η υπερχείλιση του φράγματος, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Διευθυντή του ΥΗΣ Λάδωνα Ιωάννη Σταθά, που έφτασε χθες το πρωί στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «… λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Λάδωνα, η τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, έχει σχεδόν γεμίσει. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι βροχές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, σας ενημερώνουμε ότι είναι πολύ πιθανή η υπερχείλιση της, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με παροχή που θα εξαρτηθεί από το ύψος και την ένταση των βροχοπτώσεων».

Όλη η επικαιρότητα