Κινηματογράφος

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Πώς δύο γυναίκες δημοσιογράφοι εξέθεσαν τα σεξουαλικά εγκλήματά του

Μια συναρπαστική αφήγηση της έρευνας για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν στο «She Said». Φόρος τιμής στη γενναιότητα των θυμάτων του.
Ακούστε το άρθρο

Δύο βραβευμένες γυναίκες δημοσιογράφοι μεταφέρουν τους αναγνώστες μέσα από τις σελίδες του «She Said» στην έρευνα που οδήγησε στο κίνημα #MeToo. Οι αποκαλύψεις τους για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν μεταφέρονται και στη μεγάλη οθόνη.

Από την εποχή ακόμα των ταινιών «Jaws» και «Alien», οι κινηματογραφιστές αντιλήφθηκαν πως δεν χρειάζεται να δείχνουν ένα τέρας για να κάνουν τους θεατές να φοβούνται. Εξίσου αποτελεσματική μπορεί να είναι και η αποτύπωση της καταστροφής στο πέρασμά του.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην ταινία «She Said» που δραματοποιεί την ιστορία του πρώην παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Από το 2017, όπως σημειώνει ο Economist, περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν υποβάλει εναντίον του ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σήμερα ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν εκτίει ποινή φυλάκισης 23 ετών. Καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες. Βρίσκεται βέβαια αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες σε Λος Άντζελες και Λονδίνο.

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, Mike Houston, δεν εμφανίζεται στην οθόνη για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Απλά τον περιγράφουν τα θύματά του. Η ογκώδης μορφή του εμφανίζεται στα τελευταία λεπτά. Και πάλι όμως οι θεατές βλέπουν μόνο την πλάτη ή το προφίλ του, παρά το πρόσωπό του.

Με αυτή τους την απόφαση, η σεναριογράφος Rebecca Lenkiewicz και η σκηνοθέτης Maria Schrader, πετυχαίνουν δύο πράγματα. Κρίσιμα για την ιστορία. Μεταδίδουν μια αίσθηση της δύναμης του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Δεν χρειάζεται να είναι σωματικά παρών για να απειλήσει τα θύματά του.

Έχοντας εξαναγκάσει ορισμένες από τις γυναίκες να υπογράψουν συμφωνίες μη αποκάλυψης, είναι σε θέση να τις εκφοβίσει και να παραμείνουν στη σιωπή. Ακόμα και για καιρό μετά την παρενόχλησή τους.

Στο επίκεντρο τα θύματα του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν
Καταφέρνουν επίσης να φέρουν στο επίκεντρο τα θύματά του και τις δύο βραβευμένες με Πούλιτζερ δημοσιογράφους των New York Times Jodi Kantor και Megan Twohey που αφηγούνται την ιστορία τους. Η ταινία αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου τους «She Said».

Η εκδοχή του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για τα γεγονότα, αν και διαρκεί αρκετά λεπτά στο τέλος της ταινίας, παρουσιάζεται στη λογική ότι καταγράφεται και η άλλη πλευρά. Όταν η δημοσιογράφος Megan Twohey, την οποία υποδύεται η Carey Mulligan, συναντά τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και τους δικηγόρους του, το soundtrack δυναμώνει και πνίγει τη συνομιλία τους.

Αντίθετα, όταν η δημοσιογράφος Jodi Kantor, την οποία υποδύεται η Zoe Kazan, μιλά στις γυναίκες που κακοποίησε ο παραγωγός, οι σκηνές είναι αρκές και επίπονες.

Η ταινία «She Said» αποτελεί μέρος μιας επανάστασης στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η σεξουαλική βία στη μεγάλη οθόνη. Πριν από το κίνημα #MeToo, το θέμα σπάνια αντιμετωπιζόταν με λεπτότητα.

Στο «She Said» περιλαμβάνεται ένα ηχητικό ντοκουμέντο του 2015. Σε αυτό ακούγεται ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν να παρενοχλεί το μοντέλο Ambra Battilana Gutierrez.

Αφού παραιτήθηκαν από τη Miramax, εταιρεία του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, ορισμένα από τα θύματά του επέλεξαν να μην εργαστούν ποτέ ξανά στον κινηματογράφο.

Η σεναριογράφος Rebecca Lenkiewicz έχει προσαρμόσει επιδέξια το βιβλίο σε μια ιστορία που είναι ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό δημοσιογραφικό θρίλερ και βαθιά συμπονετικό δράμα.

ΠΗΓΗ: in.gr

Όλη η επικαιρότητα