Ηλεία

Διαμαρτυρία στην εφ «Πατρίς»: «Ξέχασαν» τον ειδ. βοηθό για μαθητή λυκείου

Τι καταγγέλλει η μητέρα του μαθητή - Τι απαντά η Δευτεροβάθμια.
Ακούστε το άρθρο

Φωνή διαμαρτυρίας από την κα Χρύσα Χαλικιά-Καλαρύτη, για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος της, που αφορά την παροχή Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για το γιο της, Γιώργο, μαθητή του Γενικού Λυκείου Βαρθολομιού.

Όπως αναφέρει η ίδια, «κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές με ειδικές ανάγκες μένουν χωρίς στήριξη. Θα ήθελα να καταγγείλω την κατάφορη αδικία που έγινε με παράλειψη του ΕΒΠ  (ειδικού βοηθητικού προσωπικού) στο γιο μου, Γιώργο Καλαρύτη. Παρόλο που το σχολείο του κατέθεσε αίτημα για ΕΒΠ και παρά την έγκριση που πήρε, στις τοποθετήσεις που έγιναν, μετά λύπης μου διαπίστωσα την εγκληματική για την ψυχική και συναισθηματική ηρεμία του γιου μου, παράλειψη τοποθέτησης ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Θέλω να αναφέρω ότι σε σχετική επικοινωνία που είχα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μου τόνισε πως σε συνεργασία με την προϊστάμενη του ΚΕΣΥ Ηλείας, κ.Μαζαράκη, αποφάσισαν πως ο Γιώργος Καλαρύτης δεν έχει άμεση ανάγκη τη στήριξη από ΕΒΠ. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια κριτήρια ο γιος μου δεν συμπεριλήφθη σε αυτό το κενό; Πως ένας μαθητής με 80% αναπηρία και συνεχή επιδείνωση της υγείας του μένει εκτός;».

Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε με το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Γιώργο Φωτεινόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ζητήθηκαν δύο άτομα για τη συγκεκριμένη θέση (σ.σ ειδικό βοηθητικό προσωπικό) αλλά πήραν μόνο έναν και το τοποθέτησαν σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ εκεί που κρίθηκε πιο απαραίτητο. Τόνισε δε ότι όταν ανοίξει και άλλη θέση αναπληρωτών το πρόβλημα θα λυθεί.

Τι είναι το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ)

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό  τοποθετείται σε κάποιο γενικό σχολείο και καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένου μαθητή.

Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό υποβοηθά τους μαθητές στις βασικές τους ανάγκες, φροντίζει να απασχολεί δημιουργικά τους μαθητές και τους ενθαρρύνει στο να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη.

Επιπλέον, συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και έχει ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, χωρίς όμως να αντικαθιστά τον ρόλο αυτών.

Ακόμα μπορεί να εισηγηθεί ένα  συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή, το οποίο καταρτίζεται από το διευθυντή του σχολείου, μετά από συνεργασία και με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων .

Όλη η επικαιρότητα