WEB tv Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ομόφωνη απόφαση για ίδρυση Ιστορικού Μουσείου (vid)

Το κόστος χρηματοδότησης θα αναζητηθεί από κωδικούς του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του να στηρίξει την ίδρυση και λειτουργία ιστορικού μουσείο στον Πύργο εξέφρασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του.

Μια συνεδρίαση που φιλοξενήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και ήταν «μεικτή» (οι εμβολιασμένοι μπορούσαν να έχουν φυσική παρουσία στο χώρο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή κωλύονταν να δώσουν το παρών συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης)…

Στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ιστορικού μουσείο στον Πύργο ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται ένα Ιστορικό Μουσείο στην πόλη όπως συμβαίνει από τη δεκαετία του `80 και έπειτα σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για κάτι που συζητιέται μεταξύ όλων των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και εκπροσώπων της τέχνης σε όλη την πόλη. Το κόστος χρηματοδότησης θα αναζητηθεί από κωδικούς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τον δρόμο για να φτάσουμε μέχρι εκεί θα τον βρούμε στην πορεία. Πρέπει όμως να γίνει το πρώτο βήμα και αυτό μπορεί να είναι η δημιουργία μίας επιτροπής από τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Νομίζω ότι πρέπει να το παλέψουμε διότι είναι κάτι που χρειάζεται η πόλη.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πόλη του Πύργου να αποκτήσει το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη» ιστορία της πρέπει να ενοποιηθεί. Συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού, είτε σε μορφή κειμηλίων, είτε σε έντυπη (αντικείμενα, φωτογραφίες, κ.τ.λ.), με παράλληλη αναφορά και σε ιστορικές πηγές – σημείο αναφοράς όπου θα ξεδιπλωθεί η κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, παραγωγική ζωή, σε χρονικές συγκυρίες της πόλης και της περιοχής. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως η καλλιέργεια της σταφίδας ως κύριο στοιχείο στην εξέλιξη της πόλης, τόσο από οικονομικής όσο από κοινωνικής πλευράς, στους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης, λογοτέχνες ζωγράφους, μουσικούς καθώς και στην αρχιτεκτονική μέσω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης…».

Κτίριο στο κέντρο της πόλης…

Στην εισήγηση του θέματος αναφέρεται επίσης ότι «Προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο, ο Δήμος αναζητά κτίριο για ενοικίαση ή αγορά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και ιστορία, στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, να αποτελεί τοπόσημο, να διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ. με αίθριο για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες βδομάδες το «πράσινο φως» για την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου δόθηκε και στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με τη συμμετοχή 24 εκπρόσωπων φορέων, σωματείων και συλλόγων της πόλης, καθώς και πολιτών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδρυση του μουσείου στηρίζουν με επιστολές τους και Ηλείοι Πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων ο ομότιμος καθηγητής Δικαίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιώνης. Παράλληλα, στο πλαίσιο συνεργασίας σύμβασης που πρόκειται να συνάψει ο Δήμος Πύργου με το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσα από την οποία ο δήμος θα καλύψει δύο διοικητικές θέσεις του Τμήματος Μουσειολογίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών δεσμεύτηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρότασης.

Αδελφοποίηση με Δήμο Ιθάκης

Ομόφωνα εγκρίθηκε επίσης και η πρόταση αδελφοποίησης με τον Δήμο Ιθάκης. Μάλιστα την ίδια ώρα διεξαγόταν και το δημοτικό συμβούλιο Ιθάκης με το ίδιο θέμα, στο οποίο επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αδελφοποίησης, όπως επισημάνθηκε, είναι η υλοποίηση κοινών δράσεων σε οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, τεχνολογικό και αθλητικό τομέα.

Μικρά από τη συνεδρίαση…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, Νώντα Κυριαζή, τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξη Κόρδα και δη στον αδελφό του Θοδωρή Κόρδα, νυν δημοτικό σύμβουλο.

-Ανακοινώθηκε η παραίτηση του (αντιδημάρχου Καθαριότητας πλέον), Παναγιώτη Φραγκαντώνη (με ημερομηνία 28/9) από την παράταξη «Μπορούμε» και η ανεξαρτητοποίηση του…

-Η μικτή συνεδρίαση (εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι) καταγγέλθηκε από τον Χάρη Μιχαλακόπουλο που μίλησε για τραγέλαφο από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας «Επιτρέπουν σε άλλους συμμετοχή με διαγνωστικά τεστ και στα δημοτικά συμβούλια όχι. Με αυτό τον τρόπο διχάζουν» είπε…

-Ο Κώστας Νικολούτσος έθεσε θέμα για τα έργα που γίνονται στην Κατακόλου (μίλησε για μη λειτουργικότητα, έλλειψη αισθητικής και επικινδυνότητα)… «Ας κάνουν μια παρέμβαση οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιοχής μας», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνακόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα