Γυναίκα

Ευαίσθητο δέρμα: Τα συστατικά αντιγήρανσης που κάνουν θαύματα

Ποια αντικαθιστούν επάξια τη ρετινόλη
Ακούστε το άρθρο

Όταν πρόκειται για συστατικά φροντίδας του δέρματος που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πολλαπλές ανησυχίες ταυτόχρονα, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ρετινόλη. Μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή, να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, να προστατεύσει την επιδερμίδα σας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών -είναι πραγματικά ένα πολύ αποτελεσματικό συστατικό. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα, δεν είναι τέλειο -υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο συστατικό-ήρωα.

Η Dr. Jessica Labadie, γενική δερματολόγος στο Mount Sinai Health System και επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai, λέει στο Bustle ότι η ρετινόλη μπορεί εύκολα να προκαλέσει ερεθισμό, όπως ερυθρότητα και ξηρότητα, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά ή αν τυχαίνει να έχετε ευαίσθητο δέρμα, έχετε ροδόχρου ακμή ή είστε έγκυος. Εκεί ακριβώς είναι που η στροφή σε εναλλακτικές λύσεις ρετινόλης μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Βακουτσιόλη

Σύμφωνα με την Dr. Marisa Garshick, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγο στο MDCS Dermatology, η βακουτσιόλη -η πιο δημοφιλής εναλλακτική ρετινόλη- προέρχεται από τους σπόρους των φυτών babchi και είναι γνωστή για την ικανότητά της να διεγείρει την εναλλαγή των κυττάρων του δέρματος και να βελτιώνει τον τόνο, την υφή, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Η ίδια εξηγεί ότι είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, επειδή είναι λιγότερο ερεθιστικό από τη ρετινόλη, ενώ παρέχει παρόμοια οφέλη. Προσθέτει ότι είναι, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που αναζητά μια φυσική εναλλακτική λύση σε ένα ρετινοειδές ή μια ρετινόλη.

Νιασιναμίδη

Τα οφέλη της νιασιναμίδης είναι πολλά, αλλά ένα, συγκεκριμένα, την καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στη ρετινόλη. Μελέτες δείχνουν ότι η νιασιναμίδη, η οποία σύμφωνα με τη Labadie είναι μια μορφή βιταμίνης Β3, έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τον τόνο της επιδερμίδας σας και να βελτιώνει τυχόν σημάδια γήρανσης. Προσθέτει ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί την ταχύτερη γήρανση του δέρματος.

Πεπτίδια

Φτιαγμένα από αμινοξέα, τα πεπτίδια είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στο δέρμα μας. Η Garshick εξηγεί ότι το κολλαγόνο είναι πολύ μεγάλο για να διεισδύσει τοπικά στο δέρμα -αλλά τα πεπτίδια είναι αρκετά μικρά για να κάνουν αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κολλαγόνο.

Μόλις εφαρμοστούν, στέλνουν ένα σήμα στο σώμα για να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών, στην εξομάλυνση της ανομοιόμορφης υφής, στην ενίσχυση της ελαστικότητας και στη σύσφιξη του δέρματός σας, όπως ακριβώς κάνει η ρετινόλη. Είναι ασφαλής επιλογή για χρήση ακόμη και στο πιο ευαίσθητο δέρμα, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους το δέρμα τους δεν ανέχεται τη ρετινόλη.

Αντιοξειδωτικά

Η ρετινόλη, η οποία είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά, εξηγεί η Labadie, βοηθούν στην απόκρουση της οξειδωτικής βλάβης και του στρες από περιβαλλοντικούς παράγοντες που διασπούν το κολλαγόνο και προκαλούν σημάδια γήρανσης. Συστατικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, η ρεσβερατρόλη και η νιασιναμίδη είναι γνωστά αντιοξειδωτικά που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας.

Άλφα υδροξυοξέα

Τα άλφα υδροξυοξέα (AHAs), όπως το γλυκολικό, το μανδελικό και το γαλακτικό οξύ, είναι γνωστά ως εναλλακτικές λύσεις της ρετινόλης για τις απολεπιστικές τους ιδιότητες. Τα AHA βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος για να φωτίσουν το δέρμα, να βελτιώσουν τον αποχρωματισμό και να μειώσουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών. Για μια πιο ήπια απολέπιση, όσοι έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα μπορούν να αναζητήσουν το μανδελικό και το γαλακτικό οξύ για τα ίδια οφέλη.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα