LIVE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Τρία νέα κρούσματα στην Ηλεία – Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Τρία νέα κρούσματα στην Ηλεία – Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων καταγράφηκαν στην Ηλεία στο διάστημα 20 Δεκεμβρίου 2025 – 9 Ιανουαρίου 2026, στο πλαίσιο της τελευταίας επικαιροποιημένης ενημέρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Ελέγχου της νόσου.


Πρόσθεσε το Patrisnews στη Google

Patrisnews

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ηλείας, μετά την επιβεβαίωση τριών νέων κρουσμάτων ευλογιάς αιγοπροβάτων στην περιοχή, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 15 Ιανουαρίου 2026 από το ΥΠΑΑΤ και την ΕΕΕΔΕΕ.

Τα κρούσματα στην Ηλεία εντάσσονται στο σύνολο των 57 νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών που καταγράφηκαν πανελλαδικά το διάστημα 20 Δεκεμβρίου 2025 – 9 Ιανουαρίου 2026, σε 16 διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, βάσει εργαστηριακών ελέγχων.

Βαρύς απολογισμός σε εθνικό επίπεδο

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, από τον Αύγουστο του 2024 έως και τις 9 Ιανουαρίου 2026:

  • Έχουν καταγραφεί 2.042 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων,
  • Σε 2.540 εκτροφές σε όλη τη χώρα,
  • Ενώ έχουν θανατωθεί 470.274 ζώα, στο πλαίσιο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καλούν τους κτηνοτρόφους να τηρούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας, να περιορίζουν τις μετακινήσεις ζώων και να δηλώνουν άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό.

Όπως υπογραμμίζεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η τήρηση των μέτρων παραμένει κρίσιμη για τον περιορισμό της νόσου, ενώ τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται διαρκώς με βάση τα δεδομένα που αποστέλλονται από τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της νόσου στη χώρα, όπως προκύπτουν από τα δεδομένα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το διάστημα από τον Αύγουστο 2024 έως και τις 9 Ιανουαρίου 2026:

  • έχουν καταγραφεί 2.042 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων,
  • σε 2.540 εκτροφές σε όλη τη χώρα,
  • ενώ έχουν θανατωθεί 470.274 ζώα, στο πλαίσιο εφαρμογής των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για την περίοδο αναφοράς 20 Δεκεμβρίου 2025 – 9 Ιανουαρίου 2026 καταγράφηκαν 57 νέα κρούσματα σε 16 περιοχές, βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων.

Πρόκειται για τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (7), Αχαΐας (6), Δράμας (1), Ηλείας (3), Ημαθίας (1), Καβάλας (2), Καρδίτσας (3), Κιλκίς (2), Λάρισας (2), Μαγνησίας & Σποράδων (3), Ξάνθης (9), Πέλλας (4), Πιερίας (6), Ροδόπης (5), Σερρών (1) και τη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης (2).

Τα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς επικαιροποιούνται διαρκώς, με βάση την αποστολή των τελικών δεδομένων από τις Περιφερειακές Ενότητες, και θα δημοσιοποιούνται τακτικά από το ΥΠΑΑΤ για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών και της κοινής γνώμης.