Ελλάδα Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 54 τα κρούσματα στη χώρα

Όλα τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας το σύνολο των περιστατικών στα 54.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής έως και σήμερα 25 Αυγούστου ανέρχεται σε 54 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 18 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Όλα τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες.

Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 23 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 21.098 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Όλη η επικαιρότητα