Ηλεία

Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων κατοχύρωσε εκτάσεις αγροτών σε Χειµαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι

Με ΦΕΚ του 1936(!) και την «ευλογία» του Κτηματολογίου.

Με ΦΕΚ του 1936 (!) και την “ευλογία” του Κτηματολογίου η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων κατοχύρωσε εκτάσεις αγροτών σε Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι!

Όχι μόνο δήλωσε ως περιουσία της, τις αγροτικές εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι και Χειμαδιό η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, αλλά πλέον στην προανάρτηση του Κτηματολογίου δικαιώθηκε, αφού έγινε δεκτός ο τίτλος ιδιοκτησίας που παρουσίασε το μοναστήρι, σε σχέση με τους τίτλους που παρουσίασαν οι αγρότες της περιοχής!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “ΠΑΤΡΙΣ”, το Ελληνικό Κτηματολόγιο στηρίχθηκε σε ένα ΦΕΚ του 1936 που παρουσίασε η Μονή ως βεβαιωτικό έγγραφο παραχώρησης από το Ελληνικό Κράτος, κάνοντας δεκτή τη δήλωσή της και απορρίπτοντας όλες τις κτηματολογικές δηλώσεις που είχαν καταθέσει κάτοικοι των τριών χωριών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έπαιξε ρόλο το “ποιός κατέθεσε πιο γρήγορα την αίτηση”, αλλά το “ποιός είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά” και αφού διαπιστώθηκε  ότι Ιερά Μονή και πολίτες είχαν όλοι τους τίτλους ιδιοκτησίας, το Ελληνικό Κτηματολόγιο έλαβε υπ’ όψιν τους αυτούς που ήταν προγενέστεροι.

Όπως τόνισε με δηλώσεις της στην εφ. “ΠΑΤΡΙΣ”, η δικηγόρος & Υπεύθυνη του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας, κα Μαρία Πετροπούλου: “Υπάρχει ζήτημα με μία συγκεκριμένη τοπική κοινότητα, που για τις ίδιες ιδιοκτησίες υπέβαλλαν δήλωση κτηματολογίου πολίτες και υπέβαλλε και μία μεγάλη δήλωση ιδιοκτησίας η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Η δήλωση της Μονής υπεβλήθη μέσω τίτλων ιδιοκτησίας που προέρχονται από ΦΕΚ του Ελληνικού Κράτους του 1936, όπου η μονή αναγνωρίστηκε ότι κατέχει μία πολύ μεγάλη επιφάνεια και αυτή ανήκει στην ιδιοκτησία της. Οι πολίτες από την πλευρά τους έχουν επικαλεστεί τίτλους, όμως μεταγενέστερους του ΦΕΚ αυτού, όπου με κάποιους τρόπους έχουν αποκτήσει περιουσία. Εδώ, επειδή ο τίτλος είναι προγενέστερος, προκρίθηκε η Μονή, δηλαδή θεωρήθηκε ότι ο τίτλος στο συγκεκριμένο ΦΕΚ ήταν ισχυρότερος αυτών των πολιτών. Υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν κι αν δεν ευδοκιμήσουν, θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν κι άλλες ενέργειες, ίσως και δικαστικές”.

Πλέον, οι πολίτες που θίγονται απ’ αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, έχουν περιθώριο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας του Ελληνικού Κτηματολογίου ή του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηλείας, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2022 και δίχως να χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο τέλος. Ωστόσο, για την έκβαση τους αιτήματός τους θα ενημερωθούν το καλοκαίρι με την ανάρτηση του Κτηματολογίου για την Ηλεία.

Αυτό που φαίνεται ότι σίγουρα θα χρειαστεί, είναι και η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, αν τελικά η Ιερά Μονή δεν κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της.

Όπως είναι γνωστό, οι πολίτες που καλλιεργούν επί δεκαετίες τις συγκεκριμένες εκτάσεις, έχουν συμβόλαια από τους γονείς τους και λαμβάνουν για την συγκεκριμένη περιουσία αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει χρησικτησία, γιατί το Μοναστήρι είναι Νομικό Πρόσωπο και μόνο σε ιδιωτική περιουσία γίνεται εφαρμογή της χρησικτησίας.

Ήδη, για το θέμα έχει ζητήσει Νομοθετική ρύθμιση ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι «πρέπει η κυβέρνηση να φέρει νόμο στη Βουλή, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, ότι εκείνοι που αποδεδειγμένα καλλιεργούν επί τόσες δεκαετίες τα κτήματα αυτά, να πάρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό πιστεύω ότι είναι δίκαιο, νόμιμο και ηθικό”.

Ανάλογα προβλήματα με Διεύθυνση Δασών και Κτηματική

Παράλληλα, από την προανάρτηση του Κτηματολογίου και μετά, έχει διαπιστωθεί, τόσο στο γραφείο κτηματογράφησης, όσο και στα αποτελέσματα που βλέπουν οι πολίτες, ότι κάποια δικαιώματα τους έχουν απορριφθεί.

Αυτό συμβαίνει, είτε διότι τα έγγραφα τους δεν κρίθηκαν επαρκή για να θεμελιωθεί το δικαίωμα τους, δεν είχαν προσκομίσει δηλαδή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε γιατί υπάρχουν επικαλύψεις πολιτών ή με το Ελληνικό Δημόσιο. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, αφού ανακαλύψουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην προανάρτηση, να προχωρήσουν σε αίτημα επανεξέτασης του φακέλου.

“Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η Διεύθυνση Δασών με βάσει τον επικυρωμένο χάρτη δήλωσε τα δικαιώματά της και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται απορρίψεις πολιτών, αφού τα κτήματά τους είναι δασικά. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να μπει στην ιστοσελίδα του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας, ktima2016.gr, όπου εκεί έχουμε αναρτήσει μία πληθώρα από έγγραφα που θα πρέπει να έχει, ώστε να ευδοκιμήσει το αίτημα επανεξέτασης του φακέλου του. Υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπως περιπτώσεις με την κτηματική υπηρεσία, με αιγιαλούς που έχουν καθοριστεί, που πάλι πολίτες έχουν απορριφθεί. θα πρέπει να μπουν να ελέγξουν την περιουσία τους στην παρούσα φάση, που η διαδικασία του ελέγχου είναι χωρίς τέλη”, επισημαίνει η κυρία Πετροπούλου.

Ελάχιστοι έχουν αναζητήσει μέχρι σήμερα την τύχη του φακέλου τους!

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2021 έχει ξεκινήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου. Αυτό είναι ένα στάδιο της κτηματογράφησης κατά το οποίο, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Κτηματολογίου ktimatologio.gr και με τους κωδικούς taxis net να αναζητήσουν το αποτέλεσμα στη δήλωσή τους. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ατελώς για τον πολίτη,  έχει σύντομη προθεσμία μόλις 45 ημερών και είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Λήγει στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως τονίζει η υπεύθυνη του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηλείας, “Ο πολίτης μπορεί να μπει στην εφαρμογή του Κτηματολογίου και να ελέγξει τα προσωπικά του στοιχεία, τα γεωτεμάχια, το συνολικό εμβαδόν, τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα περιγράμματα που δήλωσε, και τα βρει όλα σωστά, τότε δεν χρειάζεται να κάνει καμία ενέργεια. Αν πάρα ταύτα δει ότι κάποια δικαιώματά του έχουν απορριφθεί ή σε κάποια βλέπει σφάλματα, τότε έχει τη δυνατότητα να το διορθώσει ατελώς στην παρούσα φάση, υποβάλλοντας μία αίτηση επανεξέτασης στοιχείων δήλωσης προς το Γραφείο Κτηματογράφησης και να ζητήσει διόρθωση, προσκομίζοντας βέβαια και τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την ορθότητα του αιτήματός του. Η διαδικασία αυτής της αίτησης γίνεται και πάλι ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας, είτε με e-mail που μπορεί να αποστείλει στο γραφείο κτηματογράφησης, σχετικά με την προανάρτηση. Η αίτηση θα καταχωρηθεί συνοδεία των εγγράφων ηλεκτρονικά, θα εξεταστεί και ο ενδιαφερόμενος θα δει το αποτέλεσμα στο επόμενο στάδιο της κτηματογράφησης που είναι η ανάρτηση, κάτι που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2022” καταλήγει η κα Μαρία Πετροπούλου.

Όλη η επικαιρότητα