Ηλεία

Η πρώτη οικογένεια από την Ουκρανία ήρθε στην Σκαφιδιά – Η Ηλεία «ανοίγει» την αγκαλιά της!

Η Ναταλία Καρατζά από το ελληνικό χωριό του Σαρτανά, η οικογένεια της οποίας  έχει τις ρίζες της στην Επανάσταση του 1821, μαζί με τα τρία παιδιά της, άφησαν το βομβαρδισμένο τους σπίτι στην Μαριούπολη και ήρθαν στην Ηλεία προκειμένου να βρουν ασφαλές καταφύγιο στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς.
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ζει τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Ο φόβος και ο τρόμος εδώ και 21 ημέρες καραδοκούν παντού. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η εισβολή της Ρωσίας και οι συνεχείς βομβαρδισμοί αναγκάζουν τους κατοίκους να μαζέψουν λίγα πράγματα και μαζί με τις οικογένειές τους ενίοτε και χωρίς αυτές να αναζητήσουν ένα πιο ασφαλή τόπο.

Με μια βαλίτσα στο χέρι και με τα απαραίτητα προσπαθούν να βρουν διέξοδο μακριά από την δίνη του πολέμου μην γνωρίζοντας αν και πότε θα αντικρίσουν ξανά την πατρίδα και τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα και αν γίνει όμως αυτό, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν…

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ναταλία Καρατζά από το ελληνικό χωριό του Σαρτανά, η οικογένεια της οποίας  έχει τις ρίζες της στην Επανάσταση του 1821 και μαζί με τα τρία παιδιά της, άφησαν το βομβαρδισμένο τους σπίτι στην Μαριούπολη και ήρθαν στην Ηλεία προκειμένου να βρουν ασφαλές καταφύγιο στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς, αφήνοντας όμως πίσω τον σύζυγό της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της χωρίς να ξέρει αν είναι καλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όπως εξομολογείται μάλιστα στην κάμερα της ΟΡΤ και τον Κωνσταντίνο Γκελντή, το μόνο της όνειρο είναι να επιστρέψει στην πατρίδα της όταν επανέλθει η ειρήνη.

Την Ναταλία και τα τρία παιδιά της που μέχρι να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις της Σκαφιδιάς θα μείνουν σε ξενοδοχείο, υποδέχθηκε στον Πύργο ο Ηλείος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος», Μιχάλης Ροδόπουλος ο οποίος γνώρισε την οικογένεια το 2015 κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Μαριούπολη και ήρθε η ώρα να τους ανταποδώσει την φιλοξενία που του παρείχαν τότε. Ο κ. Ροδόπουλος παράλληλα έκανε γνωστό πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα η κατασκήνωση στην Σκαφιδιά θα έχει γεμίσει και προς αυτή την κατεύθυνση, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις!

Μιχάλης Ροδόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοουκρανικής φιλίας «Ο Φάρος»

«Όπως με φιλοξένησαν αυτοί, έτσι θα τους φιλοξενήσουμε και εμείς εδώ»

«Την οικογένεια την γνώρισα το 2015 όταν είχα πάει στη Μαριούπολη. Είναι η πρώτη οικογένεια που θα φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση της Σκαφιδιάς που μας έχει δώσει ο Σεβασμιότατος και ήρθαμε εδώ στον Πύργο που είναι η καρδιά και η ψυχή μου. Όπως με φιλοξένησαν αυτοί στη Μαριούπολη, έτσι θα τους φιλοξενήσουμε και εμείς εδώ. Η κατασκήνωση θα γεμίσει και μέχρι την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες και  δουλεύουν για αυτό το λόγο τα συνεργεία».

Ναταλία Καρατζά, πρόσφυγας πολέμου

«Φύγαμε για να γλιτώσουμε»

«Φύγαμε γιατί έχουμε πόλεμο. Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις. Εμείς ήρθαμε από την Μαριούπολη. Εκεί πλέον δεν έχει μείνει τίποτα. Και όσοι έμειναν εκεί δεν έχουν τίποτα. Έχουν βομβαρδιστεί τα πάντα. Έχουμε ακόμα δικούς μας ανθρώπους εκεί αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και δεν έχουμε κάποιο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους.  Φύγαμε για να γλιτώσουμε. Ο άντρας μου βρίσκεται στο Ντνίπρο και δεν ξέρω πώς είναι. Το σπίτι μας στη Μαριούπολη το βομβάρδισαν. Στον Πύργο θα μείνουμε στο ξενοδοχείο μέχρι να ανοίξει η κατασκήνωση. Το όνειρό μου είναι η ειρήνη και θέλω να γυρίσω πάλι πίσω».

(AP Photo/Visar Kryeziu)

Oι αριθμοί του… ξεριζωμού 

Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες έχουν έρθει από την Ουκρανία στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου. Συγκεκριμένα τα σύνορα έχουν περάσει 9.875 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.201 είναι ανήλικοι.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 571 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 198 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 346

Από Ευζώνους: 49

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 49

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 82 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 45.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα