Αγροτικά Ηλεία

Ηλειακός Κάμπος: Πατάτες, εσπεριδοειδή και καρπούζια κάηκαν… από τον πάγο

Ολόκληρα στρέμματα πατάτας, λιγότερα καρπουζιού και εσπεριδοειδών «χτυπήθηκαν» από τον πάγο με αποτέλεσμα τα φυτά να μην γλιτώσουν και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ακούστε το άρθρο

Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του ισχυρού παγετού, η πρώιμη πατάτα, τα καρπούζια και τα εσπεριδοειδή, με τους αγρότες για ακόμα μια φορά να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, την οποία προσπαθούν να διορθώσουν.

Ολόκληρα στρέμματα πατάτας, λιγότερα καρπουζιού και εσπεριδοειδών «χτυπήθηκαν» από τον πάγο με αποτέλεσμα τα φυτά να μην γλιτώσουν και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Των Πηγής Γιακουμέλου & Παναγιώτη Παυλόπουλου 

Όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς», η κατάσταση αυτή, τους έχει οδηγήσει στην απελπισία, καθώς από τη μία το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη, οι συνεχείς καταστροφές στο προϊόν τους, τους έχουν φέρει σε απόγνωση.

Στον Κάμπο της Ηλείας, πάνω από 1.500 στρέμματα πρώιμης πατάτας έχουν υποστεί ζημιά με τους αγρότες να ζητούν να γίνουν άμεσες καταγραφές από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και να ξεκινήσει νωρίτερα η αρδευτική περίοδος ώστε να προλάβουν να σώσουν ότι μπορούν.

Ο παγετός που έπληξε την περιοχή του Κάμπου πριν λίγες ημέρες ήταν αρκετός για να «νεκρώσει» κάθε φυτό πρώιμης πατάτας κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξηθεί αλλά και να μειωθεί αρκετά η παραγωγή του προϊόντος, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος το φυτό, όπως εξήγησαν στην εφ. «Πατρίς» οι αγρότες, να μην επανέλθει.

Επίσης, ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πατατοπαραγωγοί, είναι εκείνο της μείωσης της τιμής καθώς η συγκομιδή θα καθυστερήσει και έτσι το πρώιμο προϊόν τους θα πωληθεί στην τιμή της όψιμης πατάτας.

Εκείνο που ζητούν οι αγρότες είναι να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τους γεωπόνους, αλλά και να δοθεί νωρίτερα το νερό άρδευσης από τους αρμόδιους ΤΟΕΒ ώστε να μπορέσουν να ποτίσουν με την ελπίδα πως θα σώσουν ότι μπορέσουν από την κατεστραμμένη καλλιέργεια. Σε Βαρθολομιό, Κουρτέσι, Βάρδα και άλλες περιοχές, το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους οι καλλιέργειες έχουν χτυπηθεί βάναυσα ενώ μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν και τα εσπεριδοειδή που δέχτηκαν πλήγμα από τον πάγο στα άνθη τους σε μια περίοδο καρποφορίας.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, αντιδήμαρχος δήμου Πηνειού

«Το προηγούμενο τριήμερο έγινε μια τεράστια καταστροφή, έφτασε μείον τρείς βαθμούς η θερμοκρασία και οι πατάτες οι ανοιξιάτικες έχουν καεί ολοσχερώς. Η παραγωγή τους θα είναι μηδαμινή, έχουν πάθει 100% ζημιά. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι αγρότες της περιοχής μας έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφές στο προϊόν τους από την κακοκαιρία. Ζητάμε να κατέβουν οι γεωπόνοι να ελέγξουν άμεσα τις ζημιές. Ο αγροτικός κόσμος προέρχεται τα τελευταία δύο χρόνια από τεράστιες καταστροφές, εξαιτίας του κόβιντ, εξαιτίας του υψηλού κόστους καλλιέργειας, δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις τους και όσοι τόλμησαν να βάλουν μια καλλιέργεια τώρα αντιμετωπίζουν ακόμα μια καταστροφή».

Βασίλης Σμέρος, πρόεδρος Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου

«Η ζημιά στην πατάτα από τον παγετό είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν ολοκληρωτική, γιατί το φυτό είναι σε προχωρημένο στάδιο και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει μετά από αυτή την καταστροφή. Είχε τρεις μέρες συνεχόμενα ισχυρό παγετό με αποκορύφωμα την προχθεσινή ημέρα που ο παγετός είναι ακόμα πιο ισχυρός. Τα τόσα προβλήματα που έχουμε ως αγρότες μας προστέθηκε και αυτό και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Δεν έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και με αιτία γιατί καλλιεργήσαμε τη γη. Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή γιατί ήταν η πρώιμη πατάτα η οποία σε λίγους μήνες θα την μαζεύαμε».

Σάκης Σμέρος, πατατοπαραγωγός Βαρθολομιό

«Είμαι κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα πατατοπαραγωγός και ήθελα να πω ότι αυτό που έχει συμβεί αυτή την καλλιεργητική περίοδο ήταν πρωτοφανές, 8 Μαρτίου να ρίξει αυτόν τον καταστροφικό πάγο κατά τρεις ημέρες συνεχόμενες. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Τα φυτά κάηκαν και είναι στο στάδιο της καρποδεσίας. Το φυτό αυτό για να φτιάξει καινούργιο καρπό δεν είναι εφικτό. Ζητάμε να αποζημιωθούν από τον αρμόδιο Οργανισμό. Πέραν από αυτό όμως εγώ καλώ την ίδια την Κυβέρνηση να πάρει θέση. Οι ζημιές είναι τεράστιες πέφτει λόγος και στην Περιφέρεια γιατί είναι το επόμενο σπίτι μας μετά τους δήμους και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού εδώ καλό θα ήταν να δεχθεί κάποια άτομα για να του πουν τα προβλήματα».

Βασίλης και Γιώργος Φίλιας, πατατοπαραγωγοί Κουρτέσι

«Μετά από αυτή την καταστροφή από τον παγετό, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Θα έχουμε μειωμένη παραγωγή, επιπτώσεις στην τιμή γιατί θα πάμε πίσω για την συγκομιδή και θα έχουμε και παραπάνω έξοδα γιατί θα πρέπει να ρίξουμε λιπάσματα για να την συνεφέρουμε και αν θα συνέρθει για να κάνουμε την παραγωγή. Μιλάμε για διπλά έξοδα καλλιέργειας και μειωμένη παραγωγή σίγουρα ενώ η τιμή της πατάτας θα είναι μειωμένη αφού θα πωληθεί σαν όψιμη και όχι σαν πρώιμη. Όσο πιο πρώιμα βγαίνει η πατάτα η τιμή είναι πιο υψηλή. Αυτό δεν θα υπάρξει φέτος γιατί η πατάτα θα βγει μαζί με την όψιμη. Εμείς καλλιεργούμε γύρω στα 80 στρέμματα και τα 60 στρέμματα είναι εντελώς κατεστραμμένα. Τις υπόλοιπες καταφέραμε και τις γλιτώσαμε με νερό που ρίχναμε τα τρία τελευταία βράδια».

Νίκος Καπώνης, πατατοπαραγωγός Κουρτέσι

«Έχουμε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή στην πατάτα, μιλάμε για 450 στρέμματα πρώιμης πατάτας που έχουν καταστραφεί από τον παγετό. Δυστυχώς τώρα θα προσπαθήσουμε με λιπάσματα και ειδικά σκευάσματα να επαναφέρουμε το φυτό – να το ξυπνήσουμε – γιατί έχουν νεκρώσει τώρα και αυτό θα ανεβάσει πολύ το κοστολόγιο. Το χειρότερο είναι πως αυτή η καλλιέργεια θα πάει πίσω, θα οψιμήσει, θα χάσουμε και τιμή και κιλά. Είναι τα δύο βασικά προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε συν ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το φυτό».

Σπύρος Κούγιας, πατατοπαραγωγός Βάρδα

«Καλλιεργούμε περί τα 600 στρέμματα πατάτας και αυτή την στιγμή έχουμε υποστεί ζημιά σε όλα, από τον πάγο. Δυστυχώς όμως θα πω ότι όσες φορές και να τα λέμε στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει τίποτα. Για εμένα το ΕΛΓΑ είναι μια συμμορία. Κυριολεκτικά. Πέρυσι ο παγετός 17 Φεβρουαρίου ήταν πιο σκληρός ακόμα. Ήταν ολοκληρωτική η ζημιά. Ήρθαν τα πορίσματα τον Ιούλιο μήνα μας πλήρωσαν τον Δεκέμβρη, μας έδωσαν τα μισά λεφτά από τη ζημιά τους έχουμε κάνει ένσταση αλλά δεν έχουν έρθει, τους παίρνουμε τηλέφωνο μέχρι και τον πρόεδρο και δεν το σηκώνουν. Προχωράμε σε αγωγές, έχουμε στείλει εξώδικο. Έφτασε ο αγρότης να έχει έναν δικηγόρο στην τσέπη για να επιβιώσει».

Δημήτρης Τσάκωνας Πρόεδρος Ο.Π. Τραγανού

«Ολοκληρωτική καταστροφή στα εσπεριδοειδή με τον πάγο που έπεσε τις τελευταίες ημέρες. Τα δέντρα βρίσκονταν στη διαδικασία της ανθοφορίας και ο πάγος τα έκαψε. Όπως γίνεται αντιληπτό η παραγωγή χάθηκε πριν ξεκινήσει. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να καταγράψει την ζημιά που ξεπέρασε το 80% και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Για ακόμα μία φορά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών δέχονται ισχυρό χτύπημα. Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε άμεσα να αποζημιωθούμε στο σύνολο της ζημιάς».

Όλη η επικαιρότητα