Ηλεία

Με κάθε τιμή έγινε η κηδεία του Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου στο Νησί: Ο ήρωας στην αγκαλιά της Βουπρασίας

Ακούστε το άρθρο

Στα τρεμάμενα χέρια του Γιώργου Κωνσταντακόπουλου,  οι ανθυπολοχαγοί αφού χαιρετούν στρατιωτικά, παραδίδουν  την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία, με την οποία ήταν σκεπασμένη η οστεοθήκη του ήρωα αδελφού του έφεδρου Ανθυπαστιστή Ιωάννη που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο το 1974.

Ο κ.Γιώργος δακρύζει, αλλά το βλέμμα του είναι γεμάτο περηφάνια. «Αθάνατος» φωνάζει κόσμος και το στρατιωτικό άγημα πυροβολεί στον αέρα.

Ο κόσμος συγκινημένος χειροκροτά. Η οστεοθήκη κατεβαίνει σιγά-σιγά στον τάφο. Η γη της Βουπρασίας αγκαλιάζει τον ήρωά της, το παιδί της τον Ιωάννη Κωνσταντακόπουλο του Νικολάου και της Πατρούλας.

Η υποδοχή

Ένας ακόμη ήρωας που πολέμησε κατά του Αττίλα στην Κύπρο το 1974 αιχμαλωτίστηκε και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους,  επέστρεψε ύστερα από 43 χρόνια, στον τόπο της καταγωγής του.

Ο μικρός οικισμός Αγία Μαρίνα στο Νησί Βουπρασίας υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι τον ήρωα. Στον μικρό ιερό ναό παρόντες ο αδελφός του ήρωα Ιωάννη ο Γιώργος,  συγγενείς και φίλοι της οικογένειας, ο διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου υποστράτηγος Γεώργιος Μπουζάκης, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ ταγματάρχης κ. Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης  κ. Ναμπίλ, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι ΤΚ. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο , τον αρχιμανδρίτη π. Χριστόφορο και ιερείς της Βουπρασίας.. Ακολούθησαν επικήδειοι από τον Επίσκοπο και τον δήμαρχο και στην συνέχεια παρουσία τιμητικού αγήματος από την ΣΕΤΗΛ  και της Φιλαρμονικής του Στρατού από την ΔΙΚΕ, δύο ανθυπολοχαγοί μετέφεραν την οστεοθήκη μπροστά από τον τάφο, που βρίσκεται πίσω από το ιερό, ενώ άλλοι μετέφεραν την ελληνική και κυπριακή σημαία και φωτογραφίες του έφεδρου ανθυπασπιστή, του ήρωα Ιωάννη Κωνσταντακόπουλο.

Η ταυτοποίηση
Πριν από περίπου 10 μήνες, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα λείψανα του αγνοούμενου από την άνιση μάχη της ΕΛΔΥΚ της 16/8/1974 στρατιώτη Κωνσταντακόπουλου Ιωάννη του Νικολάου και της Πατρούλας, γεννημένου το 1952 στη Βουπρασία Ηλείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας ενημέρωσαν προ ημερών του οικείους του ότι στις 27 Μαϊου θα μεταφερθούν τα οστά στο χωριό για τον ενταφιασμό του. Στο μεταξύ στον νεκρό δόθηκε ο βαθμός του έφεδρου ανθυπασπιστή (ΠΖ).

Προτομή στο χωριό

Φυσικά χθες ο κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. Δεχόταν τα συλληπητήρια για τον νεκρό ήρωα αδελφό του από όλους, κρατώντας τις σημαίες στα χέρια του.

Πριν από καιρό όταν τον είχαμε συναντήσει μας είχε πει μεταξύ άλλων: «Ο Γιάννης ήταν χαμογελαστό παιδί και με χαμόγελο έφυγε για να κάνει το στρατιωτικό του. Ξαφνικά μάθαμε ότι φεύγει για την Κύπρο. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι γονείς μας όλα αυτά τα χρόνια περίμεναν με αγωνία να μάθουν νέα του. Τελικά τους πρόλαβε ο θάνατος. Έφυγαν με την αγωνία…Δεν θα μάθουν ποτέ πως βρέθηκε, όπως βρέθηκε, ο αδελφός μας…».

Το τοπικό συμβούλιο του Νησίου, έχει αποφασίσει να δοθεί το όνομα του ήρωα σε δρόμο του χωριού ή σε πλατεία και επίσης να γίνει μια προτομή του.

Όλη η επικαιρότητα