Ηλεία Οικονομία

Λάδι: Μικρή η παραγωγή-Προσδοκίες για καλή τιμή

Σε ολόκληρη τη χώρα η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 200.000 τόνους.
Ακούστε το άρθρο

Τα αισιόδοξα μηνύματα  από την αγορά για τις υψηλές τιμές του λαδιού έρχεται να μετριάσει το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά πολύ αφού με βάσει τις εκτιμήσεις στην Ελλάδα την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο δύσκολα θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μείωση σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει το 30%, αν συγκριθεί με τη μέση παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας (2011-2020), που ήταν στους 274.000 τόνους.

Η τιμή του λαδιού φέτος με βάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς θα ξεκινήσει περίπου από τα 3,5 ευρώ

Όπως είναι αυτονόητο, οι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι παραγωγές στην Ελλάδα και στην Ισπανία δημιουργούν και τις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, που οδηγούν σε τιμές παραγωγού μεγαλύτερες από πέρυσι.

Μάλιστα με βάση τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τα 3,5 ευρώ το κιλό ενώ το πρώτο αγουρέλαιο πουλήθηκε κοντά στα 5 ευρώ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στους 2,097 εκατ. τόνους θα κυμανθεί η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου, για την περίοδο 2021/2022, στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ (1,4 εκατ. τόνους η Ισπανία, 300.000 τόνους η Ιταλία, 230.000 τόνους η Ελλάδα και 150.000 τόνους η Πορτογαλία).

 

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – «ΕΛΑΙΑ» Βαρβάσαινα

«Οι τιμές φέτος σε καλά επίπεδα»

Ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή άποψη για την απόδοση που θα έχουν φέτος οι ελιές. Μέχρι στιγμής τα πρώτα λάδια που έχουμε βγάλει που είναι όμως από ποτιστικούς ελαιώνες το αγουρέλαιο είχαν καλή απόδοση αλλά δεν ξέρουμε τι απόδοση θα έχουν τα ξερικά. Με βάση τα πρώτα δείγματα που έχουμε οι τιμές φέτος θα είναι σε καλά επίπεδα. Θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα να δούμε πως θα συμπεριφερθούν τα δέντρα μετά τις βροχές γιατί είχαν πάθει σοκ λόγω του μεγάλου διαστήματος ανομβρία που υπήρχε στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει και την απόδοση και την ποιότητα του λαδιού όπως φυσικά και οι φωτιές.

Δημήτρης Νιάρχος «ΛΑΠΙΘΑΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» Κρέστενα

«Μέτρια φέτος η απόδοση των ελαιοδέντρων»

Η απόδοση φέτος των ελαιόδεντρων θα είναι μέτρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει παραγωγή. Υπάρχει αλλά κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει παραγωγή στα ορεινά όψιμη ενώ στον κάμπο οι ελιές που ήταν φορτωμένες πέρυσι φέτος δεν θα έχουν την ίδια απόδοση. Η ποιότητα δεν διαφέρει από πέρυσι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αναλύσεις για να έχουμε μία πλήρη και ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει. Φέτος πιθανόν να έχει λίγο παραπάνω υγρασία. Η τιμή ακούγεται πως θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην παγκόσμια και θα είναι εκεί γύρω από τα 3 ευρώ. Το κακό θα είναι ελλείψει παραγωγής να δούμε μία τιμή να ξεπερνά τα 3,5 ευρώ γιατί μπορεί να είναι καλό για τον παραγωγό αλλά θα ανέβει η τιμή στο ράφι γεγονός που θα δυσκολέψει κατά πολύ τον καταναλωτή να το αγοράσει και θα τον αναγκάσει να στραφεί στα υποπροϊόντα του λαδιού. Για αυτό και εμείς θέλουμε μία τιμή σταθερή χωρίς αυξομειώσεις που θα βοηθάει στο να έχει μία καλή κατανάλωση το λάδι γιατί είδη υπάρχουν εταιρείες που προχωρούν στην προώθηση υποπροϊόντων του λαδιού.

FOTO NIARXOS

 

 

Βασίλης Κουφωλιάς-  Ελαιοτριβείο στα Μακρίσια

«Η ξηρασία που είχαμε έχει επηρεάσει την απόδοση»

Να ξεκινήσουμε πρώτα για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα σε σχέση με την απόδοση. Πάντως με βάσει τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται όσον αφορά την απόδοση να είναι μία μέτρια χρονιά και ίσως και λίγο πιο χαμηλά λόγω της ξηρασίας που υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα είναι άγνωστο το αν θα δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ποιότητα θα έχει το λάδι αν δεν ξεκινήσουμε να δουλέψουμε και να βγάλουμε παραγωγή. Όσον αφορά την τιμή ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα κυμανθεί στην αγορά.

Ευάγγελος Σκούφης-Ελαιοτριβείο Ένωσης στην Ζαχάρω

«Η ποιότητα δεν θα είναι η καλύτερη»

Η απόδοση των ελαιοδέντρων θα είναι μειωμένη για αυτό και η παραγωγή όσον αφορά την ποσότητα θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ποιότητα δεν θα είναι καλή αν δεν βρέξει. Η τιμή ακούγεται πως θα είναι καλή και θα κυμανθεί εκεί γύρω στα 3,5 ευρώ.

Παναγιώτης Φερλές- Ελαιοτριβείο στο  Σαμικό

«Η ξηρασία που είχαμε έχει περιορίσει τον δάκο»

Η παραγωγή φέτος όσον αφορά την απόδοση θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα και ίσως και λίγο πιο κάτω. Όσον αφορά την ποιότητα η ξηρασία έχει περιορίσει τον δάκο και νομίζω ότι θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Και η τιμή φέτος θα  κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα θα ξεκινήσει από τα 3,5 ευρώ. Το δικό μας ελαιοτριβείο είναι από το 1895 και είναι το παλαιότερο.

 

 

Βασίλης Τσαούσης – «ΗΛΕΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΕ» στο Επιτάλιο

«Οι τιμές πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερες από πέρυσι»

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αλλά οι εκτιμήσεις λένε πως φέτος η απόδοση των ελαιόδεντρων θα είναι μειωμένη και η παραγωγή κάτω του μετρίου. Όσον αφορά την ποιότητα μπορεί να μην είχαμε προσβολές αλλά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε βροχές δεν βοηθάει καθόλου στο ποιοτικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερες από τις περσινές αλλά δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια που θα κυμανθούν.

Όλη η επικαιρότητα