WEB tv Ηλεία

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας

Γερές βάσεις για Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών!
Ακούστε το άρθρο

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας, επισφραγίστηκαν χθες οι συνεχείς επαφές που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, θέτοντας έτσι σταθερές βάσεις για τη δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία και ανοίγοντας το δρόμο μελλοντικά και για άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Σε μια ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο του ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας και υπό την παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και Λευκωσίας Φίλιππος Πουγιούτας, υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας που αποτέλεσε την θετική κατάληψη μιας μακράς περιόδου επαφών και συζητήσεων του Δημάρχου κ. Γεωργιόπουλου με τον κ. Συρίγο και τους δυο Πρυτάνεις.

«Πόλος έλξης η Ολυμπία»

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σημείωσε αρχικά πως δεν υπήρξε εγκατάλειψη της Ηλείας ως προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ήδη το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ολυμπία που με το νέο Μεταπτυχιακό θα αποτελέσει πόλο έλξη, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας που θα προσελκύσει συνεργασίες από ξένα Πανεπιστήμια.

Εστίασε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που δεν επιτρέπει κάλυψη των θέσεων στα Πανεπιστήμια και το οποίο επιβάλλει άλλες λύσεις, όπως προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό, κάτι που «η Ολυμπία μπορεί να υπηρετήσει με την ακτινοβολία που διαθέτει».

Εκθείασε τη συμβολή του κ. Μπούρα στην υλοποίηση της πρότασης, τονίζοντας ότι η απόφασή του να στηρίξει το μέλλον της περιοχής μέσα από διεθνείς συνεργασίες είναι ορθή. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο για τη μέχρι τώρα συνεργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του θέματος.

«Ιστορική μέρα…»

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, φανερά συγκινημένος τόνισε πως πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Ολυμπία, εκτιμώντας πως είναι ίσως η πρώτη επίσημη συμμετοχή φορέα της Αυτοδιοίκησης σε πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου ώστε αυτός να καταστεί πνευματική εστία και κέντρο παιδείας, προσθέτοντας ότι άλλες προσπάθειες στο παρελθόν δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Αναφέρθηκε στον «Ελληνικό τρόπο» που ήθελε μαζί την Παιδεία και τον Αθλητισμό, κατά το «καλός κ’ αγαθός», με την Ολυμπία να εκφράζει διαχρονικά αυτή την αξία, εμπνέοντας τους ανθρώπους και προβάλλοντας τις αξίες αυτές στη σημερινή εποχή. Υπογράμμισε ακόμα ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία η Ολυμπία μπορεί να γίνει ένα κέντρο συγκέντρωσης σύγχρονου πολιτισμού και παιδείας, μια σύγχρονη πνευματική εστία, καθώς και ότι αν τονωθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και εξασφαλιστεί μια πιο έντονη συμμετοχή στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα, αυτά τα δύο μπορούν να αποτελέσουν το εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει στην Ολυμπία του αύριο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον κ. Συρίγο και τους δύο Πρυτάνεις, υποστηρίζοντας ότι τα Πανεπιστήμια θα δώσουν γνώση, τεχνογνωσία, εργασία αλλά θα πάρουν και κάτι από την ακτινοβολία της Ολυμπίας, ενώ κλείνοντας συμπλήρωσε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας και το Μεταπτυχιακό Τμήμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρόπλασμα και για προπτυχιακά τμήματα, ενδεχομένως ξενόγλωσσα, κάτι όμως που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Οι τοποθετήσεις των Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φίλιππος Πουγιούτας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον ιερό τόπο της Ολυμπίας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την ιδέα και ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν σ’ αυτό. Υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών τμημάτων και η ώσμωση με την κοινωνία είναι το βασικό ζητούμενο στην εποχή μας όπου το σύγχρονο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται συνέργειες, καινοτομία και διεθνής προσανατολισμός.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μίλησε για τη συνεργασία του με τον κ. Γεωργιόπουλο που ξεκίνησε προ μηνών και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νέο Μεταπτυχιακό Τμήμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2023 και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εντατικές συνεργασίες μεταξύ των τριών συμβαλλομένων για το σκοπό αυτό. Υπεραμύνθηκε των επιλογών του Πανεπιστημίου Πατρών στις αλλαγές που άφησαν την Ηλεία εκτός, επισημαίνοντας ότι με το Μεταπτυχιακό αλλά και τα Μεταλυκειακά Τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα εκπροσωπείται ο Νομός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, συμπλήρωσε ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για ξενόγλωσσο προπτυχιακό τμήμα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει συνομιλητές και συνεργάτες τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση.

Σύντομοι χαιρετισμοί

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος. Πρώτος ξεκίνησε τους σύντομους χαιρετισμούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια αυτή που βασικό στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις στον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη ανθρώπων που επιθυμούν να  βοηθούν τον τόπο, δίνοντας στο κλείσιμό του ευχές για επιτυχία του εγχειρήματος.

«Η Ολυμπία εκφράζει ιδανικά το γνωστικό αντικείμενο»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας σημείωσε ότι και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια, γι’ αυτό η Κυβέρνηση υποστηρίζει τέτοιες συνεργασίες. Κλείνοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία αυτή θα επιφέρει καρπούς γιατί η Ολυμπία εκφράζει ιδανικά το γνωστικό αντικείμενο του Μεταπτυχιακού, στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ανταλλαγή δώρων προηγήθηκε πριν την εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Δημιουργία παγκόσμιας πρεσβείας εκπαιδευτικού πολιτισμού

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Μαρία Μπίλια τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντική επιρροή της Ολυμπίας στην παγκοσμιότητα, εκφράζοντας την ελπίδα η τριμερής συμφωνία να καταλήξει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας πρεσβείας εκπαιδευτικού πολιτισμού με έδρα την Ολυμπιακή γη.

«Συνάντηση μόρφωσης, πνεύματος, πολιτισμού»

Η Βουλευτής Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στο χαιρετισμό της ανέφερε πως από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα η γη της Ολυμπίας είναι περιοχή συνεργασίας, μόρφωσης, πολιτισμού. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για την προσπάθεια να γίνει για άλλη μια φορά στην Αρχαία Ολυμπία συνάντηση μόρφωσης, πνεύματος, πολιτισμού με τη συνεργασία των πανεπιστημίων, ενώ υπογράμμισε πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου το εγχείρημα αυτό να πετύχει.

«Ανοίγει ο δρόμος και για άλλα

Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Ηλεία»

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία για αυτό και θέλω να συγχαρώ τόσο τον Δήμο όσο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που συμμετέχουν σήμερα σε αυτή την διαδικασία». Αυτό τόνισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η συγκεκριμένη συνεργασία –όπως ανέφερε– δίνει δυνατότητα για επιστημονική έρευνα και δράσεις ανάπτυξης στον εκπαιδευτικό τομέα και στον Πολιτισμό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί οι φορείς υλοποίησης είναι ο τόπος που ανέδειξε και διέδωσε τις αξίες και τα ιδεώδη μας και βεβαίως είναι ακόμη δύο από τα καλύτερα Πανεπιστήμια. «Όλοι αντιλαμβάνονται το τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό αποτύπωμα της Αρχαίας Ολυμπίας»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλείος κοινοβουλευτικός εκφράζοντας την επιθυμία να είναι και το οικονομικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα ανάλογο.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργακόπουλος ανάγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύση Καλαματιανού, που λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Οι βασικοί άξονες συνεργασίας

Πριν τις υπογραφές, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε με λεπτομέρεια το περιεχόμενο του Μνημονίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού (jointdegrees) από τα Πανεπιστήμια, την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων, την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ, την αξιοποίηση του θεσμού του (επισκέπτη) καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ, τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών, τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή προσωπικού και την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων.

Παρουσίες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πέραν των προαναφερομένων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρης Παπαηλιού, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κωσταριάς και Φώτης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, οι πρώην Δήμαρχοι Ευθύμιος Κοτζάς και Γιώργος Αηδόνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος και Χάρης Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων κ.α. Πριν την εκδήλωση, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας υπήρξε μικρής διάρκεια συνάντηση όπου έγινε ανταλλαγή δώρων σε ανάμνηση της σημαντικής αυτής ημέρας.

 

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα