Ηλεία

Νέα κοσμοπλημμύρα στην Ηλεία το τριήμερο της Πρωτομαγιάς!

Θα «βουλιάξουν» ξανά Κατάκολο, Κουτούτα και λοιπές παραθαλάσσιες περιοχές!
Ακούστε το άρθρο

Το… όπου φύγει, φύγει χαρακτηρίζει τους Έλληνες δύο χρόνια μετά την πανδημία για την εκάστοτε ευκαιρία απόδρασης που δημιουργείται λόγω αργιών.

Το πρώτο τριήμερο της νέας σεζόν «στέφθηκε» από απόλυτη επιτυχία για τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας, αν ανατρέξουμε στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου του 2021, όπου οι πληρότητα στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας άγγιξαν το 100%.

Η ίδια ακριβώς εικόνα επαναλήφθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Παράλληλα, άνευ προηγουμένου ήταν η πληρότητα που καταγράφηκαν το τριήμερο το Πάσχα Μ. Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα τόσο στους δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς όσο και στους νησιωτικούς.

Ενώ θεωρούσαμε ότι λόγω της μεγάλης «εξόδου» που καταγράφηκε τις ημέρες του Πάσχα, το επόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς επειδή είναι «κοντινό» θα κατέγραφε μειωμένη κινητικότητα, τα δεδομένα που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες (όχι βίλες) για το νέο τριήμερο, μας διαψεύδουν ολοσχερώς.

Επειδή, η Πρωτομαγιά τη φετινής χρονιάς μετατέθηκε για τη Δευτέρα 2 Μάϊου, δημιουργήθηκε ένα ακόμη τριήμερο (Παρασκευή 29/4- Δευτέρα 2/5) για το 2022. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι προ-κρατήσεις σε ακίνητα κατάλληλα για τετραμελή οικογένεια στη νησιωτική Ελλάδα κυμαίνονται από 70% έως 93%, ενώ στους δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς (Καλαμάτα, Καλαμπάκα, Ναύπλιο, Ναύπακτο, Ιωάννινα) κυμαίνεται από 79% έως 91%.

Από 45 έως 74% οι προ-κρατήσεις στα παράλια του Νομού

Κινητικότητα με προ-κρατήσεις που κυμαίνονται από 45% έως 74%, καταγράφουν ηπειρωτικοί προορισμοί όπως, το Λεωνίδιο, Παραλία Τυρός, Καμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας και τα παράλια του Νομού Ηλείας (Κατάκολο, Κουρούτα, Δουνέικα, Σκαφιδιά).

Σε ό, τι αφορά τον Νομό μας, η δυναμική στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 264 κατοικίες, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμαίνονται στο 45%. Το κόστος μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις είναι από 159€ έως 315€.

Ενδεικτικά, στη Ζαχάρω κατοικία 40τμ μισθώνεται προς 159€, στα Δουναίικα κατοικία 60τμ προς 161€, στο Κατάκολο κατοικία 100τμ προς 236 € και στη «Μύκονο» της Πελοποννήσου, τη γνωστή Κουρούτα, κατοικία 60τμ μισθώνεται προς 315€ για το τριήμερο.

Θεωρούμε ότι όσο θα πλησιάζουμε στο νέο τριήμερο που δημιουργείται λόγω της Πρωτομαγιάς, οι προ-κρατήσεις ιδιαίτερα στους κοντινούς ηπειρωτικούς προορισμούς χιλιομετρικής απόστασης 2-2,5 ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις ακόμη και μέχρι την τελευταία ημέρα αναχώρησης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων.

Nίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού

«Αποδίδει καρπούς η βαρύτητα που δώσαμε στον εσωτερικό τουρισμό!»

«Αποδεικνύεται ότι η βαρύτητα που δώσαμε στον εσωτερικό τουρισμό τόσο πολιτικά όσο και στρατηγικά αποδίδει καρπούς! Η περιοχή μας την εορταστική περίοδο του Πάσχα κατακλύστηκε από τουρίστες και κάτι ανάλογο όπως φαίνεται θα γίνει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όλα αυτά μάλιστα, σε συνδυασμό με το μείγμα αφίξεων που αναμένεται τους θερινούς μήνες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής, μας κάνει να αισιοδοξούμε πως πάμε σε ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών!»

Όλη η επικαιρότητα