Βιβλίο

Νέο βιβλίο από την Ηλεία Μαρία Πετροπούλου: «Νέα Ελληνικά – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ»

Η στήλη της εφ. «Πατρίς» φιλοξενεί Ηλείους συγγραφείς που μας συστήνουν τα νέα του βιβλία
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνη στήλης: Γιούλη Ηλιοπούλου

giouliiliopoulou2@gmail.com 

Σε δέκα περίπου ημέρες θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της Μαρίας Πετροπούλου με τίτλο «Νέα Ελληνικά – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ». 

Το νέο αυτό βιβλίο  αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα (ως συνέχεια του εγχειριδίου «Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία Γ ΛΥΚΕΙΟΥ»)  για τους μαθητές καθώς και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών της Γ Λυκείου. Είναι ιδανικό για μια στοχευμένη επανάληψη, για την εμπέδωση της ύλης. Περιέχει πολλά κειμενικά είδη, με ποικίλους τύπους ερωτήσεων θεωρίας, πολυτροπικά κείμενα, ερωτήσεις πυροδότησης ερμηνευτικού διαλόγου και ερμηνευτικού σχολίου, ερωτήσεις υποκειμενικού χαρακτήρα και διάφορες διατυπώσεις παραγωγής λόγου, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εξετάσεις.

Ακολουθεί τη θεματολογία του νέου σχολικού βιβλίου «Φακέλου Υλικού – Δίκτυα Κειμένων».

Τα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διακρίνονται για την πρωτοτυπία και τις εύστοχες ερωτήσεις τους, με σκοπό την επαφή και εξοικείωση των μαθητών με τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις, την ανατροφοδότηση της κριτικής τους σκέψης και τον αναστοχασμό, ώστε να παράγουν ερμηνευτικό σχόλιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Αποτελεί ένα κατάλληλο εγχειρίδιο για τον μαθητή που θέλει να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις τελικές εξετάσεις, να ασκήσει την κριτική του ικανότητα και να γονιμοποιήσει δημιουργικά τις γνώσεις του.

Ειδικότερα το βιβλίο «Νέα Ελληνικά- Κριτήρια Συνεξέτασης Γ΄ Λυκείου» περιλαμβάνει:

1ο μέρος / Αʹ ενότητα : 60 Ερωτήσεις Θεωρίας με τις Απαντήσεις τους

2ο μέρος / Βʹ ενότητα : 35 Κριτήρια Συνεξέτασης

3ο μέρος / Γʹ ενότητα : 20 Δεκάλεπτα Τεστ για εμπέδωση του Θέματος Β

4ο μέρος / Δʹ ενότητα : 15 Πολυτροπικά κείμενα / 40 Ερωτήσεις υποκειμενικού χαρακτήρα

5ο μέρος α. Εʹ ενότητα : Ενδεικτικές απαντήσεις των 35 Κριτηρίων Συνεξέτασης

β. Στʹ ενότητα : Ενδεικτικές απαντήσεις των Δεκάλεπτων Τεστ

γ. Ζʹ ενότητα : Ενδεικτικές απαντήσεις των πολυτροπικών κειμένων

Η Μαρία Δ. Πετροπούλου κατάγεται από το Βούναργο. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας. 
  – Από το 1997 διδάσκει το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας σε μαθητές όλων των τάξεων Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και Φροντιστήρια. Διαθέτει διδακτική πείρα και στο μάθημα της Λογοτεχνίας.
   – Σήμερα διδάσκει το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) στον δικό της φροντιστήριο ΑΙΧΜΗ group, στην Α. Γλυφάδα.  
  – Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια στα παιδαγωγικά και στην ψυχολογία και σεμινάρια διδακτικής της έκθεσης.
-Αρθρογραφεί στις εφημερίδες («Το Βήμα», «Εφημερίδα των Συντακτών», στον διαδικτυακό ιστότοπο: http: wwwprotagon. gr, στην εφημερίδα: «Πατρίς».

Όλη η επικαιρότητα