Ηλεία

Ο δημιουργός του τεχνητού δάσους των Θινών

Το παραθαλάσσιο δάσος των Θινών είναι ένα από τα κοσμήματα στο όμορφο κάδρο του Δήμου Πηνειού.

Πρόκειται για ένα τεχνητό δάσος που εκτείνεται παραλιακά μέχρι τη Γλύφα.

Λίγοι γνωρίζουν πώς και πότε δημιουργήθηκε:

Η δημιουργία του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με πρωτοβουλία του τότε Επιθεωρητή Δασών Ιωάννη Γκουράσα, στην προσπάθεια στερέωσης και αξιοποίησης των θινών Βαρθολομιού, Λυγιάς και Γλύφας του Ν. Ηλείας.

Στις περιοχές αυτές οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα από τη δράση των θινών που είχαν έκταση 13000 στρέμματα και κατέστρεφαν τις καλλιέργειές τους. Οι θίνες είχαν δημιουργηθεί στην παραλία του Ιονίου Πελάγους έπειτα από την καταστροφή της δασικής βλάστησης που υπήρχε, οπότε η άμμος που με τη δράση του ανέμου μετακινείτο κατά το καλοκαίρι κάλυπτε τις εκτάσεις που συναντούσε, αφανίζοντας κάθε καλλιέργεια των κατοίκων. Οι κάτοικοι του Βαρθολομιού και αργότερα της Λυγιάς, με τη συνεργασία του τότε προέδρου της Κοινότητας Βαρθολομιού Διονυσίου Αρβανίτη και την καθοδήγηση του δασολόγου Ιωάννη Γκουράσα, ξεκίνησαν τη δενδροφύτευση της περιοχής που σχηματίζονταν οι θίνες σε μια προσπάθεια σταθεροποίησής τους.

Χρησιμοποιήθηκαν θάμνοι και δένδρα από ξενικά κυρίως είδη όπως κυανόφυλλη ακακία, ευκάλυπτος και διάφορα είδη πεύκης που είχαν βιολογικές ιδιότητες ικανές να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος των θινών. Αλλά και μετά την επιλογή των κατάλληλων φυτών, το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί αφού οι δυνατοί άνεμοι απειλούσαν την ομαλή ανάπτυξη των μικρών δένδρων. Χρειάστηκε να τοποθετηθούν περιμετρικά των φυτών και κλαδοπλέγματα ώστε αυτά να προστατεύονται αποτελεσματικά.

Στην περιοχή σήμερα υπάρχει και στήλη στη μνήμη του δημιουργού του δάσους. Σε μικρό τμήμα του σημερινού δάσους, στην περιοχή της Γλύφας, δημιουργήθηκε από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, το Ιονικό χωριό. Σε αυτό κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται παιδιά ελληνικής καταγωγής από την Αμερική.

Για φέτος είναι άγνωστο αν θα λειτουργήσει.

Όλη η επικαιρότητα