Ηλεία

Όλγα Τραγανού: «Έκαναν φτερά» δέκα τόνοι παραγωγής λεμονιών

Τουλάχιστο δέκα τόνοι λεμόνια έλειπαν από τα δέντρα, τα οποία ο Νίκος Σχίζας από το 1968 φροντίζει και καλλιεργεί, έχοντας την αρχαιότερη έκταση με λεμονιές στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού.
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο κι όμως αληθινό είναι αυτό που αντίκρισε την περασμένη Κυριακή το πρωί, παραγωγός στην περιοχή Πηγάδι της Όλγας Τραγανού, του δήμου Πηνειού, όταν έφτασε στο χωράφι του, που διατηρεί καλλιέργεια λεμονιών.

Τουλάχιστο δέκα τόνοι λεμόνια έλειπαν από τα δέντρα, τα οποία ο Νίκος Σχίζας από το 1968 φροντίζει και καλλιεργεί, έχοντας την αρχαιότερη έκταση με λεμονιές στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού. Ο ίδιος, όπως ανέφερε στην εφ. Πατρίς, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, αφού μέσα σε λίγες μέρες από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το χωράφι του, έκαναν «φτερά» δέκα τόνοι λεμονιών που είχαν παραχθεί από τουλάχιστο 300 δέντρα στο σημείο.

Στα έντεκα στρέμματα συνολικά με καλλιέργεια λεμονόδεντρων η καταστροφή που υπέστη ο άτυχος παραγωγός είναι τεράστια καθώς σε λίγες ημέρες ετοιμαζόταν για την συγκομιδή του λεμονιού. Πρόκειται για την ποικιλία «Ιντερντονάτο» που είναι υπερπρώιμη και συγκομίζεται περί τις 10 με 15 Σεπτεμβρίου, παραγωγή που αυτή τη φορά συγκομίστηκε παράνομα από άγνωστους δράστες.

Ο κ. Σχίζας, αποκάλυψε στην εφ. Πατρίς, πως κάθε χρόνο είχε εντοπίσει να λείπουν από τα δέντρα του λεμόνια ωστόσο αυτή τη φορά η κλοπή που συνέβη ήταν ανήκουστη αφού τριακόσια δέντρα συγκομίστηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από τους δράστες τους οποίους κανείς δεν αντιλήφθηκε. Το πώς συνέβη η κλοπή παραμένει άγνωστο αν και εκτιμάται πως οι επιτήδειοι κινήθηκαν νυκτερινές ώρες με δεδομένο πως με την δύση του ηλίου η τοποθεσία είναι ερημική και δύσκολα θα γίνονταν αντιληπτοί από κάποιους.

«Από το 1968 καλλιεργώ λεμόνια, την συγκεκριμένη ποικιλία που συγκομίζεται μεταξύ 10 με 15 Σεπτεμβρίου και βγαίνει στην αγορά στις 20 Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή που πήγα στο χωράφι μου βρήκα τα δέντρα άδεια από λεμόνια. Πρόκειται για 300 δέντρα από τα οποία μπορώ να υπολογίσω δέκα τόνους καρπού που θα μαζεύαμε σε λίγες ημέρες. Η καταστροφή είναι τεράστια και πραγματικά δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο», ανέφερε ο κ. Σχίζας στην εφ. Πατρίς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραμένει ολόκληρα εικοσιτετράωρα στο χωράφι του για να σώσει τον λιγοστό καρπό που έχει απομείνει στα δέντρα και κυρίως όσα λεμόνια δεν μπόρεσαν οι επιτήδειοι δράστες να μαζέψουν.

Να σημειωθεί ότι για το συμβάν έχει ενημερωθεί η Αστυνομία της περιοχής που προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την εξιχνίαση της τεράστιας κλοπής.

Όλη η επικαιρότητα