Ελλάδα Ηλεία

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη δίκη για τις «γούνες της Καστοριάς» – Η συμμετοχή του Πυργιώτη δικηγόρου Θοδ. Αντωνόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Μετά από πολύμηνη διαδικασία και 14 διακοπτόμενες συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, τελείωσε και σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη «δίκη για τις γούνες» αξίας 1.300.000€ που αφαιρέθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 στο 70ο χλμ. της Αθηνών – Λαμίας από την νταλίκα που τις μετέφερε από την Κρήτη στην Καστοριά.

Το «κόλπο» στήθηκε ως εξής: Οι γουναράδες της Καστοριάς δίνουν κάθε άνοιξη σαν παρακαταθήκη σε μαγαζιά που λειτουργούν σε διάφορα τουριστικά μέρη της Κρήτης σημαντικές ποσότητες γουναρικών προκειμένου αυτές να πουληθούν στους τουρίστες, κυρίως ρωσικής καταγωγής, κατά την διάρκεια της τουριστικής σαιζόν. Ακολούθως κάθε φθινόπωρο, όσες γούνες δεν πωλούνται μεταφέρονται και πάλι στην Καστοριά συνήθως με μία νταλίκα που περιφέρεται και τις συγκεντρώνει από κάθε κατάστημα. Τουλάχιστον έτσι συνέβαινε μέχρι τον Οκτώβριο 2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη «ληστεία με τις γούνες» που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη στην Κρήτη και στην Καστοριά και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της ΕΛΑΣ μέχρι να εξιχνιασθεί και να ταυτοποιηθούν οι δράστες της, οι οποίοι έθεταν σε εφαρμογή το ακόλουθο απλό σχέδιο: Τοποθέτησαν σαν «υπάλληλο» σε ένα από τα καταστήματα της Κρήτης ένα μέλος του «δικτύου» που ήταν υπεράνω πάσης υποψίας και που είχε σαν προσόν την γνώση της ρωσικής γλώσσας, ώστε να προσελκύει τους Ρώσους τουρίστες – υποψήφιους αγοραστές. Το άτομο αυτό, αφού εργάστηκε «ευσυνείδητα» στην επιχείρηση όλο το καλοκαίρι, κερδίζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κρητικού καταστηματάρχη, περίμενε υπομονετικά μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και εμφανίσθηκε η νταλίκα από την Καστοριά για να συγκεντρώσει τις υπόλοιπες γούνες από τα καταστήματα της Κρήτης και να τις μεταφέρει και πάλι στην Καστοριά.

Μάλιστα βοήθησε στην φόρτωσή τους ενημερώνοντας όμως ταυτόχρονα τους συνεργούς του που περίμεναν στην Αθήνα, για τα στοιχεία της νταλίκας για το ακριβές περιεχόμενό της σε γούνες, για το φέρρυ – μπόουτ το οποίο θα τις μετέφερε στον Πειραιά και για την ώρα άφιξής τους στο λιμάνι. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το «επιχειρησιακό κλιμάκιο» της οργάνωσης, που ακολούθησε διακριτικά την νταλίκα μέχρι το ύψος της Ριτσώνας, χρησιμοποιώντας αρχικά  διάφορα «συμβατικά» αυτοκίνητα και στο τέλος ένα τζιπ με τα διακριτικά της Αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, ντυμένα με αστυνομικές στολές, τα οποία ακινητοποίησαν την νταλίκα με το πρόσχημα  δήθεν αστυνομικού ελέγχου.

Ο ανυποψίαστος οδηγός σταμάτησε, κατέβηκε από την νταλίκα και σε λίγα λεπτά είχε βρεθεί δεμένος με χειροπέδες σε ερημική περιοχή της Ριτσώνας ενώ στο χρόνο που μεσολάβησε η νταλίκα με τις γούνες είχε κάνει φτερά.

Μετά από πολύμηνη προσπάθειά της η ΕΛΑΣ χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, όπως την σάρωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, την ανάλυση DNA και τα αποτελέσματα μετρητών ραδιοσυχνοτήτων που εξουδετερώνουν τα συστήματα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS), αλλά και τις στοχευμένες και συνδυαστικές προσαγωγές υπόπτων ατόμων καθώς και την αξιοποίηση όλου του πληροφοριακού της δυναμικού, έφθασε μεν στον «πυρήνα» της οργάνωσης, αλλά δυστυχώς μόνο σε ένα μικρό μέρος του κλεμμένου φορτίου που βρέθηκε κρυμμένο σε ένα σπίτι – «καβάντζα»..…σε προάστειο της Κατερίνης!!!

Και οι έξι (6) συλληφθέντες κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας, της αρπαγής κ.λ.π. που τους αποδόθηκαν, πλην όμως δεν έπεισαν το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που τους καταδίκασε κατά συγχώνευση στην ποινή των 18 ετών κάθειρξης τον καθένα.

Το Πενταμελές Εφετείο που δίκασε τις εφέσεις τους τους επιφύλαξε επιεικέστερη μεταχείριση περιορίζοντας τις ποινές των πέντε κατηγορουμένων στα 10 έτη για τον καθένα τους, ενώ στον κατηγορούμενο από την Κατερίνη στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικρό μέρος των γουναρικών, περίπου το 1/3 του φορτίου, επέβαλε την μικρότερη ποινή, δηλαδή αυτή των τριών (3) ετών με αναστολή, αφού δέχθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που προέβαλε ο συνήγορός του κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος, δικηγόρος Πύργου.

Σχετικά με την πολύκροτη και πολυσύνθετη αυτή   υπόθεση ο κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Συμμετείχα και στους δύο βαθμούς εκδίκασης αυτής της λεγόμενης «βαρειάς» υπόθεσης, υπερασπιζόμενος ένα κάτοικο της Κατερίνης, ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, αρπαγή, διακεκριμένες κλοπές κ.λ.π., ενώ στην πραγματικότητα, όπως τελικά αποδείχθηκε, ήταν το τελευταίο γρανάζι αυτού του μηχανισμού με αποκλειστικό ρόλο την αποθήκευση των κλοπιμαίων για λογαριασμό των λοιπών κατηγορουμένων.

Η ποινή των 18 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ήταν άδικη, γεγονός που συμμερίστηκε το Πενταμελές Εφετείο, επιβάλλοντάς του μόνο την ποινή των τριών (3) ετών, και μάλιστα με τριετή αναστολή, αφού προηγουμένως τον αθώωσε για την ληστεία, την αρπαγή, τις διακεκριμένες κλοπές κ.λ.π.

Αισθάνομαι την δικαίωσή του σαν δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειάς μου να αναδείξω τον περιφερειακό και δευτερεύοντα ρόλο του στην όλη υπόθεση».

Όλη η επικαιρότητα