Διοικητικά πρόστιμα που ξεπερνούν τις 255 χιλ. ευρώ μόνο για τον μήνα Ιανουάριο του 2023 έχουν επιβληθεί από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές της Ηλείας, για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου 4830/2021 ο οποίος ορίζει θέματα για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, τη στιγμή που το προηγούμενο έτος (2022) το ύψος των προστίμων ήταν 53.200 ευρώ (!), για όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η εφ. Πατρίς και έχει στη διάθεσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται για ραγδαία αύξηση της τάξης των 202 χιλ. ευρώ παραπάνω ποσό που καταγράφεται μόνο τον πρώτο μήνα του 2023 και που αποδεικνύει ότι το νέο πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς έχει αφενός μεν αυστηροποιηθεί και αφετέρου οι παραβάσεις διαφοροποιήθηκαν (ανάλογα με την παράβαση επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, το έτος 2022 υποβλήθηκαν 72 καταγγελίες που αφορούσαν 50 υποθέσεις παράβασης του νόμου, έγιναν 12 συλλήψεις και επιβλήθηκαν συνολικά 25 διοικητικά πρόστιμα ύψους 53.200 ευρώ.
Από την άλλη τον Ιανουάριο του 2023 υποβλήθηκαν 10 καταγγελίες που αφορούσαν 4 υποθέσεις παράβασης του νόμου, έγινε 1 σύλληψη και επιβλήθηκαν 6 διοικητικά πρόστιμα ύψους 255.400 ευρώ.
Τέλος για τον Φεβρουάριο του 2023 υποβλήθηκαν 10 καταγγελίες που αφορούσαν σε 8 υποθέσεις παράβασης του νόμου για τις οποίες δεν υπήρξαν συλλήψεις και διοικητικά πρόστιμα.
Τι ισχύει
Το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ορίζεται στις διατάξεις του νόμου 4830/2021 και αντικείμενό του είναι «η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων».
Η παραβίαση της ανωτέρω ισχύουσας νομοθεσίας, επιφέρει Ποινικές και Διοικητικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 34 (Ποινικές Κυρώσεις) και 35 (Διοικητικές Κυρώσεις). Τα πρόστιμα δε ξεκινούν από 100 ευρώ (Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου) και φτάνουν και τις 50 χιλ. ευρώ ανάλογα με την παράβαση.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων για παράβαση που αφορά τη μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους και μη τήρηση, από μέρους του, των ειδικών απαιτήσεων της παρ. 2 του άρθρου 2, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, για εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ενώ για κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο παραβάτης είναι από 5 χιλ. ευρώ έως 15 χιλ. ευρώ για κάθε ζώο ανάλογα με την σοβαρότητα του αδικήματος (εγκατάλειψη, εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, μη σύννομη αναπαραγωγή κ.α.).
Τέλος από 30 χιλ. ευρώ έως και 50 χιλ. ευρώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση φόνου, βασανισμού των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία τους ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, πυροβολισμό, εκούσιο τραυματισμό, κ.α.
Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς
-Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.
-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του.
-Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
-Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου.
-Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.
-Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.
(Καταγγελίες – Ελληνική Αστυνομία)
Πως μπορώ να καταγγείλω;
-Καλέστε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης «100».
-Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου θα καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια.
-Μεταβείτε – απευθυνθείτε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαπιστώσατε την κακοποίηση – παράβαση της Νομοθεσίας περί ζώων ή σε οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα.
-Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου που υπέπεσε στην αντίληψή του.
-Στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων με τηλέφωνο επικοινωνίας 2131520450 και e-mail : genast@astynomia.gr.
Το βάρος στους φιλοζωικούς
Αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση διαφοροποιείται σε σχέση με παλιές εποχές και κακοποίηση ζώων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές οι οποίες πολλές φορές έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε εγκατάλειψη ενός ζώου αλλά και σε θανάτωση. Μάλιστα, το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του περασμένου Ιανουαρίου όπου στην περιοχή του Βαρθολομιού, είχαν «παγιδευτεί» αδέσποτα ζώα, με έξι σκυλιά και οκτώ γάτες να βρίσκουν τραγικό θάνατο από δηλητηριασμένη τροφή που ασυνείδητος ή ασυνείδητοι είχαν σκορπίσει στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια η δράση των Φιλοζωικών Οργανώσεων που έχουν συσταθεί ανά περιοχές στην Ηλεία, σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους, είναι τέτοια, όπου τα αδέσποτα βρίσκουν την αγάπη και την φροντίδα που τους αξίζει έως ότου υιοθετηθούν. Ωστόσο η ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη εγκατάλειψη ζώων προκαλεί προβληματισμό καθώς οι εθελοντές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δικά τους πολλές φορές έξοδα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί ένας εφαρμόσιμος κρατικός φορέας που θα καλύπτει ουσιαστικά όλο το «πλέγμα» της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων.
Μάστιγα οι εγκαταλείψεις
Εκείνο που επισημαίνουν εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων της Ηλείας, είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα ζώα, αλλά τα δεσποζόμενα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Σε καθημερινή βάση μάλιστα, πολλοί φιλόζωοι εντοπίζουν μετά από καταγγελίες αδέσποτα ζώα σε περιοχές του νομού πολλά από τα οποία βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους. Από την πλευρά τους οι δήμοι, εμφανίζονται «ανήμποροι» να διαχειριστούν την όλη κατάσταση καθώς τα έξοδα για την φροντίδα των αδέσποτων είναι τεράστια και οι όποιες επιχορηγήσεις «σταγόνα στον ωκεανό». Πάντως εκείνο που εκτιμάται είναι ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία του τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης και να φροντίζεις ένα ζώο.
Διονύσης Λιαρομμάτης, πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου «Νοιάζομαι» που εδρεύει στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων
«Η εικόνα στην περιοχή μας δεν είναι όπως ήταν πριν κάποια χρόνια. Οι κακοποιήσεις έχουν ηρεμήσει θα μπορούσα να πω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Εμείς από την πλευρά μας συμβουλεύουμε και επικοινωνούμε με τον κόσμο για την ευζωία του δεσποζόμενου και είμαστε στην διάθεση του καθενός που χρειάζεται για να βοηθήσουμε. Η νοοτροπία μας θα πάρει πολλά χρόνια ακόμα για να αλλάξει και βασιζόμαστε στα νέα παιδιά και στην παιδεία που λαμβάνουν μέσα από την ίδια την οικογένεια. Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι είναι η μεγαλύτερη πληγή σε ότι αφορά τα αδέσποτα ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις που ακόμα και δεσποζόμενα διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα».
Άντα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος Φιλοζωικής Οργάνωσης Λεχαινών που εδρεύει στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης
«Όσον αφορά στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης προσπαθούμε από την πλευρά μας να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι πρέπει να έχει το ζώο του όπως πρέπει. Έχουμε πολλές καταγγελίες αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα έχουν καλυτερέψει στην περιοχή μας. Συμβουλευτικός είναι ο χαρακτήρας μας και υποστηρίζουμε την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το αδέσποτο. Το πρόβλημα είναι τα δεσποζόμενα που έχουν ιδιοκτήτες και τα εγκαταλείπουν ή δεν τα στειρώνουν. Όσα και να στειρώσουμε εμείς, δεν αλλάζει κάτι αν συνεχίζουν να εγκαταλείπονται ζώα. Επίσης, μεγάλη προσπάθεια γίνεται στο να ξεκινήσει μια συνολική καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων σε σπίτια από τους κατά τόπους προέδρους των κοινοτήτων και να τσιπαριστούν ώστε να γνωρίζουμε ποιος έχει τι».