WEB tv Βιβλίο Ηλεία

Παρουσίαση βιβλίου του Π. Σόμπολου στον Πύργο: «Εγκλήματα» με «άρωμα γυναίκας»

Η δολοφονία είναι γένους θηλυκού- η αλήθεια είναι ότι οι ανθρωποκτονίες που διαπράττονται από γυναίκες είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που έχουν δράστες άνδρες, αλλά όπως διαπιστώνει ο πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ, ο Πάνος Σόμπολος «οι γυναίκες έβρισκαν πάντα πολύ πιο ευφάνταστους τρόπους από τους άνδρες για να σκοτώσουν».

«Άρωμα γυναίκας» είχε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αστυνομικού ρεπόρτερ Πάνου Σόμπολου με τίτλο «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα».

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και το βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ φιλοξένησε η κατάμεστη – παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες-  αίθουσα  του Λάτσειου δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου, που κάνει αναδρομή με τον ζωντανό και παραστατικό τρόπο του σε εγκλήματα από το 1931 έως τις μέρες μας.

Στο πλευρό του, για να μιλήσουν για το βιβλίο που περιγράφει μερικά από τα εγκλήματα που σόκαραν την Ελλάδα μόνο γυναίκες δημοσιογράφοι. Η Ελένη Παπαδοπούλου από την εφημερίδα «Πρωινή» που συντόνισε την εκδήλωση, η Ράνια Τζαβάρα από την ΟΡΤ, η Άννα Αγγελίδου από την εφημερίδα «Πρώτη» και η υπογράφουσα από την εφημερίδα «Πατρίς».

«Προσπάθησα να κάνω ακριβή περιγραφή και καταγραφή των πραγματικών γεγονότων ώστε τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας», ανέφερε ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών, Π. Σόμπολος.

Ο αστυνομικός ρεπόρτερ μίλησε για τα εγκλήματα που έζησε κατά τα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας και όχι μόνο.

Όπως εξήγησε για το τελευταίο του βιβλίο έκανε χρονοβόρα και κοπιαστική έρευνα με σκοπό να αφήσει μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πάνος Σόμπολος «παρουσιάζουμε σήμερα το νέο, το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο, που κυρίαρχος είναι η γυναίκα. Το θέμα μας είναι εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα και αρχίζουμε από το 1931 με τη Φούλα και την Κάστρο, που έστειλαν στο θάνατο τον Αθανασόπουλο και έγινε και τραγούδι που λέει «Καημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», και φτάνουμε στο σήμερα, πάντα σε όλες τις υποθέσεις πρωταγωνιστής είναι η γυναίκα».

Ενδεικτικά, αναφέρω τους τίτλους ορισμένων υποθέσεων για τις οποίες θα διαβάσετε στο βιβλίο: «Η ΦΟΒΕΡΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ», «ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ», «Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΟΜΑΧΑΙΡΟ», «ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ», «ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΥΝΑ», «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΑ», «ΤΗΝ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», «Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ», «Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ», «ΤΟΥ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΑΞΙΝΑ», «Ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΟΥ», «Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΗΣ» και πολλές ακόμα συγκλονιστικές υποθέσεις που αποτυπώνουν την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της δράστιδος και τις συνθήκες που οδήγησαν στο ειδεχθές έγκλημα.

Τα φλέγοντα ερωτήματα που βασανίζουν τον δημοσιογράφο αλλά και άνθρωπο Πάνο Σόμπολο, ο οποίος στην καριέρα του έχει ζήσει από κοντά πολλά από αυτά τα εγκλήματα, καθώς υπήρξε ο πρώτος που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος και προχώρησε σε δημοσιογραφική κάλυψή τους, παρατίθενται και στο βιβλίο και αναφέρθηκε σε αυτά στην ομιλία του: «αφού της έκανε τη ζωή κόλαση, γιατί δεν τον χώριζε; Ήταν ανάγκη να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, να γίνει δολοφόνος, να μείνει κλεισμένη στο κελί της φυλακής και η οικογένειά της να τιναχτεί στον αέρα;». Εξίσου και για τη γυναίκα-παιδοκτόνο, αναρωτιέται «γιατί δεν άφησε το μωρό στα σκαλιά μιας εκκλησίας, ενός ορφανοτροφείου, ενός σπιτιού, αλλά το σκότωσε;». Ερωτήματα που πιστεύω ότι μας απασχολούν όλους και τίθενται στη βάσανο της έρευνας, αλλά δυστυχώς η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής δεν μπορεί να δώσει μίαν απάντηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έρευνα δεν πρέπει να επιχειρήσει να καταγράψει τις απαντήσεις σε κάθε υπόθεση, όσο σύνθετες κι αν είναι, προσπαθώντας να ενισχύσει την πρόληψη μορφών εγκληματικότητας.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένα εγκλήματα που τον συγκλόνισαν καθώς και στις άριστες σχέσεις που έχει με όσους κακοποιούς ήρθε σε επαφή «Με τους περισσότερους κακοποιούς έχω καλές σχέσεις. Με αγαπάνε! Πολλοί όταν αποφυλακίζονταν, έρχονταν στο γραφείο μου και όσο μπορούσα, τους βοηθούσα. Και σήμερα με πολλούς έχω τηλεφωνική επαφή και συζητάμε τα θέματα και τα προβλήματά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της βραδιάς αποκάλυψε ότι στο επόμενο βιβλίο του θα ασχοληθεί είτε με την βεντέτα είτε με τα ναρκωτικά, χωρίς όμως να το έχει αποφασίσει ακόμα.

ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ειδική αναφορά έκανε στις τέσσερις γυναίκες που για τα εγκλήματα τους καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν και στα εγκλήματα που έγιναν στον τόπο μας. Ένα από αυτά συγκλόνισε την Ηλεία, πριν από 20 χρόνια περίπου και αφορά την ιστορία μίας μάνας που έριξε δηλητήριο στο πιάτο με τις φακές της κόρης της που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα, γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τον διασυρμό και τη μεγάλη ντροπή.

Το «αμάρτημα» της κόρης ήταν ότι είχε μείνει έγκυος, χωρίς να παντρευτεί, και θα έφερνε στον κόσμο το αγοράκι της σε έναν μήνα – προσβολή που η μάνα της δεν άντεχε…

Η δεύτερη ιστορία- υπόθεση αφορά τον θάνατο ενός ιερέα. Η «σατανική παπαδιά» που μαζί με τον εραστή της σχεδίασαν τη δολοφονία του συζύγου της. Μετά από πολλές ανακρίσεις αποδείχτηκε πως η 43χρονη αναζητούσε τον δολοφόνο του άντρα της, αλλάζοντας εραστές, προσπαθώντας να βρει κάποιον που θα τη βοηθούσε να υλοποιήσει το σχέδιό της, για να κληρονομήσει την περιουσία του άντρα της. Τελικά βρέθηκε ο άντρας που θα την βοηθούσε και έτσι έγινε. Ο δράστης πυροβόλησε τον παπά με ένα κυνηγετικό όπλο. Τόσο η 43χρονη σύζυγος του ιερέα όσο και ο 41χρόνος δράστης του στυγερού εγκλήματος προσπάθησαν να φορτώσουν την ευθύνη για το φόνο ο ένας στον άλλο.

Πολύ μεγάλη τιμή για εμένα και μία πολύ συγκινητική στιγμή, η πρόταση του κ. Σόμπολου να συμμετάσχω στην παρουσίαση του βιβλίου του. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και την πολύτιμη ευκαιρία να έχω αυτήν τη «συμμετοχή» στο σπουδαίο βιβλίο του.

Όλη η επικαιρότητα