Αχαϊα Πολιτική

Πάτρα: Ποιος ήταν ο Γραμματέας του ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης που έφυγε από τη ζωή

Ακούστε το άρθρο

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για μία σπουδαία προσωπικότητα

Ως μία σπάνια ψυχή με συναίσθημα και γνώση χαρακτηρίζουν τον Μιχάλη Βασιλάκη, άνθρωποι που τον γνώριζαν και έζησαν μαζί του. Κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν βαθιά αγωνιστής και που πάλευε για αυτά που πίστευε.

Οι σπουδές στην Πάτρα, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ

Γεννήθηκε στο Μιράμπελο της Κρήτης, ήρθε όμως στην Πάτρα ως φοιτητής και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα στο πανεπιστήμιο εργάστηκε και ως διδακτικό προσωπικό όμως στην πορεία αφού αποχώρησε από το ΚΚΕ στο οποίο ήταν σημαίνον στέλεχος εργάστηκε κυρίως ως οικοδόμος και από το 1985 ήταν γραμματέας του ΕΑΜ.

Ήταν τότε που κάποια στελέχη και μέλη του ΚΚΕ αποχωρήσαν και κάποια διαγράφηκαν λόγω διαφωνιών με την τότε ηγεσία.

Το πιο δυναμικό κομμάτι των διαφωνούντων ήταν στην Πάτρα υπό τον Μιχάλη Βασιλάκη. Κάπως έτσι το ΕΑΜ ξεπήδησε από την Πάτρα.

Η οικογένεια, η φιλία με τον Νίκο Τεμπονέρα και ο αγώνας μετά τη δολοφονία του

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένωσε τη ζωή του με τη σύντροφο του Ουρανία Μπίρμα. Οι δυο τους απέκτησαν μία κόρη, την Μαρία, που σπουδάζει ιατρική στην Κρήτη.

Αδελφικός φίλος και συναγωνιστής του ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας καθώς πάλευαν μαζί γι’αυτά που πίστευαν, όπως αναφέρει στο thebest.gr o δικηγόρος Δημήτρης Ρήγας.

«Η μάχη που έδωσε μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα ο Μιχάλης, ήταν να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Άλλωστε το ποιοι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί δεν αμφισβητήθηκε. Ήθελε να δικαστούν και οι ηθικοί αυτουργοί, όπως ο τότε νομάρχης αλλά και η αστυνομική διεύθυνση που δε σταμάτησαν αυτό που θα ερχόταν. Ήταν αγαπημένοι φίλοι και κάθε φορά που μιλούσε για τον Νίκο Τεμπονέρα προκαλούσε μεγάλη συγκίνηση. Ήταν μία πεντακάθαρη προσωπικότητα που συναντάς σπάνια» αναφέρει.

Να σημειώσουμε ότι ο Μιχάλης Βασιλάκης δεν έλειψε ούτε μέρα επί μήνες από τις δίκες σε Βόλο και Λάρισα (Εφετείο).

Και ο δικηγόρος Θανάσης Αμπατζής μίλησε συγκινημένος στο thebest.gr αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εφάρμοζε αυτά που πίστευε.

«Η ιδεολογία του ήταν κανόνας. Άφησε μία παραδοσιακή καριέρα για να ακολουθήσει την ιδεολογία του. Δούλεψε ακόμα και ως εργάτης γης… έμεινε πιστός στις απόψεις του. Επέλεξε να μοιραστεί τη ζωή του με μία γυναίκα που του ταίριαζε και απέκτησε μία κόρη που πέτυχε να μπει στην Ιατρική. Ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη και πολλοί πατρινοί είτε ήταν μαζί του ήταν απέναντι του θα θυμούνται ότι πρόσφερε σε αυτή την πόλη.

Την απώλεια του Νίκου Τεμπονέρα την βίωσε έντονα. Οι καταθέσεις του στις δίκες που έγιναν ήταν συγκλονιστικές. Στάθηκε δίπλα στην οικογένεια του και έδωσε μάχη για να λάμψει η αλήθεια» αναφέρει.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του Α΄ Νεκροταφείου Πατρών.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα