Αγροτικά Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πρόγραμμα νέων αγροτών: Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Ηλεία για ένταξη στο πρόγραμμα

Το αιτούμενο ποσό ξεπερνά τα 80 εκ ευρώ.
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών στη Δυτική Ελλάδα και στην Ηλεία αφού οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί συνολικά φθάνουν τις 2244 εκ των οποίων 690 στην Π.Ε Ηλείας, 569 στην Αχαΐα και 985 στην Αιτωλοακαρνανία.

Το συνολικό ποσό που έχει αιτηθεί η περιφέρεια είναι 80.420.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αγγίζει τα 44.100.000 ευρώ και το ποσοστό κάλυψης φθάνει το 182,36%.

Με βάση τα συνολικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Δυτική Ελλάδα είναι η τρίτη Περιφέρεια σε αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό των νέων αγροτών.

Οι αιτήσεις αυτές θα σταλούν για αξιολόγηση στο Υπουργείο προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

“Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής μας  οικονομίας,  ακόμη και εν μέσω της ισχυρής αυτής οικονομικο-κοινωνικής κρίσης παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας.  Συνεπώς εκφράστηκε και σε αυτό το πρόγραμμα νέων αγροτών  μεγάλο ενδιαφέρον  λόγω των  περιθωρίων ανάπτυξης και των  προοπτικών που ανοίγονται στον  πρωτογενή τομέα”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Αξιολόγηση

Στην πρώτη φάση αξιολόγησης αναμένεται  να ζητηθούν από δικαιούχους και μελετητές συμπληρωματικά δικαιολογητικά και διευκρινήσεις. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσκληση των Νέων Αγροτών.

Συμπληρωματικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία, ενώ προβλέπονταν στην πρόσκληση, δεν υποβλήθηκαν λόγω παράλειψης του δυνητικού δικαιούχου και εκδόθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης. Οι διευκρινίσεις είναι στοιχεία που ζητούνται με σκοπό την αποσαφήνιση των υποβληθέντων στοιχείων και την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου της αίτησης στήριξης. Κατά τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου οι αξιολογητές δύνανται να ζητήσουν την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινήσεων. Τα συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινήσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας που θέτει ο αξιολογητής και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε εργάσιμων ημερών από την ειδοποίηση περί παροχής τους από τους δικαιούχους. Οι αξιολογητές αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετική ειδοποίηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο υποψήφιος στο ΠΣΚΕ ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συμβούλου του. 9.3. Τα εν λόγω στοιχεία υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τα συμπληρωματικά στοιχεία αναρτώνται στο ΠΣΚΕ με ευθύνη των αξιολογητών. 9.4. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω στοιχείων η αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά, αξιολογώντας αρνητικά στοιχεία και πεδία για τα οποία δεν μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα.

Πρέπει να γίνουν και επιτόπιοι έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως για την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο (π.χ. κηπευτικά υπό κάλυψη, καλλιέργεια μανιταριών, φυτώρια, ανθοκομικές καλλιέργειες, κ.λπ.), πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτό είναι ακόμη μία πτυχή που ενδέχεται να πάει πίσω τη διαδικασία.

Στήριξη των νέων αγροτών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος  Λιβανός σε δηλώσεις του  τόνισε ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη των Νέων Αγροτών και αυτό φαίνεται και από το εφετινό πρόγραμμα που είναι αυξημένο στα 420 εκατ. ευρώ με τη δυνατότητα χρηματοδότησης για κάθε αγρότη στις 40.000 ευρώ από 16.000 ευρώ που ήταν από το πρόγραμμα που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμη ότι ενώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται ότι θα κάνει προκηρύξεις κάθε δύο χρόνια, δηλαδή 2021- 2023 και 2025, αφού στόχος της είναι η ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στο Olympia Forum.

Επί πλέον θύμισε ότι για τη στήριξη των νέων που θέλουν να εισέλθουν στην αγροτική οικονομία το ΥπΑΑΤ λειτουργεί από εφέτος 6 δημόσια ΙΕΚ, ενώ ταυτόχρονα ανάμεσα στις ομάδες που ωφελούνται από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης περιλαμβάνονται και οι νέοι.

«Κεντρική μας πολιτική είναι η ενίσχυση των Νέων Αγροτών. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο στα νέα παιδιά, για να μπορέσουν να μπουν στον αγροτικό τομέα, τα οποία ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», είπε. Σε ερώτηση αν υπάρχει ανταπόκριση είπε: «Θα σας το πω απλά και λαϊκά: Τρελή ανταπόκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μεταξύ άλλων.

Όλη η επικαιρότητα