Ηλεία

Πύργος: Οι πολίτες σηκώνουν τείχος προστασίας γύρω από τον Θύμιο Μπουγά

Συναντήθηκε μετά από καιρό με την οικογένειά του
Ακούστε το άρθρο

Αφού βίωσε τη χειρότερη εκδοχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς από μια συγκεκριμένη ομάδα τραμπούκων, τώρα ο Θύμιος Μπουγάς βλέπει και το άλλο άκρο αυτής μέσα από το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει σηκωθεί γύρω του. Υπενθυμίζεται πως ο Θύμιος Μπουγάς είχε εξαφανιστεί στις 11 Μαΐου 2022 και εντοπίστηκε περίπου ένα μήνα μετά. Ο 39χρονος είχε βιώσει άγριο και πολύχρονο bullying από ομάδα νταήδων στον Πύργο, όπου διαμένει.

Το 2008, ο Θύμιος είχε πέσει θύμα τροχαίου με τη μηχανή του, από το οποίο απέκτησε πολύ σοβαρά τραύματα αλλά και μόνιμα προβλήματα. Τα σημάδια στο πρόσωπό του, αλλά και η μηχανική υποστήριξη που χρειάζεται για να φάει και να μιλήσει, οδηγούσαν κατά καιρούς ομάδες ατόμων στον Πύργο σε αποτρόπαιες επιθέσεις εκφοβισμού εναντίον του.

Παράλληλα, ζούσε σχεδόν σε καθεστώς ανέχειας λόγω ανικανότητας να εργαστεί. Όταν πια έφτασε στην απόλυτη απελπισία από τις συμπεριφορές χλευασμού, ο Θύμιος έφυγε από το σπίτι στο οποίο διέμενε, αφού έγινε στόχος επίθεσης με βεγγαλικά. Σε εκείνη τη φάση, εκδόθηκε Silver Alert. Ο ίδιος είχε επιλέξει ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι για να αποφύγει τις επιθέσεις. Δύο μήνες μετά τη λήξη αυτής της περιπέτειας, ο Θύμιος αλλάζει σελίδα στη βασανισμένη ζωή του χάρη στη συγκινητική προσπάθεια πολλών πολιτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα και χάρη στη βοήθεια των εθελοντών του φόρουμ «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος», ο Θύμιος Μπουγάς βρέθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε μια σειρά από επισκέψεις με γιατρούς και επιστημονικές ομάδες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία –Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Αττικόν, Ευαγγελισμός, Mediterraneo Hospital- με σκοπό να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπειών και εγχειρήσεων για την αποκατάσταση της υγείας του.

«Ο Θύμιος βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση την προοπτική αυτής της αποκατάστασης, αλλά ξέρει ότι θα χρειαστεί πολλή υπομονή από τον ίδιο» λέει στην «Κ» ο Τάκης Αλεξανδράκης, δημιουργός του forum και προσθέτει: «Δεκατέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα του και ως τώρα δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να αποκατασταθούν, όσο γίνεται, οι μόνιμες βλάβες του. Σε ένα μήνα, το τελικό σχέδιο της αποκατάστασης θα είναι έτοιμο. Πρέπει, όμως, να το αποφασίσει και ο ίδιος ότι θέλει να κάνει όλα αυτά που προτείνουν οι γιατροί. Είναι απολύτως προσωπικό του το θέμα».

Ο ίδιος μάς εξήγησε πως ξεκίνησε να συντονίζει αυτή την προσπάθεια. «Είμαι και εγώ άνθρωπος με αναπηρία, είμαι τυφλός. Είμαι δικηγόρος και η νομική αρωγή σε ανθρώπους που τη χρειάζονται είναι κάτι που κάνω με μεγάλο ενδιαφέρον. Μαζί με τη Νατάσσα Μποζίνη, η οποία είναι σεναριογράφος-δημοσιογράφος και μέλος του φόρουμ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με το θέμα, όταν κυκλοφόρησε αυτή η φρικιαστική δημοσίευση ότι ο Θύμιος είναι ένας άνθρωπος σε διαταραγμένη ψυχική κατάσταση ο οποίος κραδαίνει ένα πριόνι. Αυτή η ψεύτικη, κατάπτυστη εικόνα που έβαζε αυτόν τον άνθρωπο στη θέση του θύτη, ενώ ήταν το θύμα, μάς έκανε να αναρωτηθούμε γιατί ήταν από όλους εγκαταλελειμμένος».

Τάκης Αλεξανδράκης και Θύμιος Μπουγάς- φωτ.: προσωπικο αρχείο Τ. Αλεξανδράκη

Ο κος Αλεξανδράκης τονίζει σε αυτό το σημείο πως κύριο μέλημα του φόρουμ είναι η δημιουργία των συνθηκών για μια κοινωνία προσβάσιμη σε όλους. «Η λέξη ευαισθητοποίηση δεν μας αρέσει» λέει ο ίδιος και εξηγεί: «Είναι δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση, να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να λύνονται τα προβλήματά τους. Να σημειωθεί πως το φόρουμ δεν έχει κάποια νομική μορφή ή ταμείο, στηρίζεται μόνο στους εθελοντές του, ενώ και οι δωρεές παρέχονται απευθείας από τον δωρητή στον δωρεοδόχο, χωρίς μεσολάβηση».

Όσο για το διάστημα που είχε εκδοθεί Silver Alert για τον Θύμιο, ο κος Αλεξανδράκης περιγράφει τα εξής: «Είχε φοβηθεί πολύ, αναζητούσε τροφή αργά το βράδυ στους κάδους της πρόνοιας, τα θυμάστε όλα αυτά. Επίσης δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ. Έχει χάσει την όραση του από το ένα του μάτι, από το άλλο αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ και η ακοή του είναι περιορισμένη. Δεν είχε καταλάβει ότι αναζητούνταν».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην κοινωνία

Τα καλά νέα είναι πως χάρη στην κινητοποίηση των πολιτών, ο Θύμιος εδώ και ένα μήνα έχει στη διάθεση του ένα εξειδικευμένο ακουστικό βαρηκοΐας και μπορεί πια να επικοινωνεί πολύ καλύτερα. «Ανακαλύψαμε έναν άνθρωπο που κάνει εξαιρετικές συζητήσεις, έναν άνθρωπο με μεγάλη ψυχική δύναμη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι έχει αντιμετωπίσει και για πόσο πολύ καιρό» μας λέει ο κος Αλεξανδράκης και προσθέτει: «Ο Θύμιος προσπαθούσε να επιβιώσει σαν να είναι αγρίμι. Τα αρνητικά βιώματα τού έχουν αφήσει πολλές δυσκολίες. Όταν δέχτηκε να τον συναντήσουμε, δεν μας αποδέχτηκε αμέσως.

»Όταν από ένα μέρος της κοινωνίας εισπράττεις μια κάκιστη στάση, δεν μπορείς να είσαι εύκολα θετικός σε αυτό το κομμάτι που σου λέει ότι θέλει να σε βοηθήσει. Ειδικά οι τοπικές κοινωνίες ενίοτε φέρονται πολύ σκληρά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην ίδια περιοχή, ρατσιστικές συμπεριφορές επί σειρά ετών είχε αντιμετωπίσει και ο γνωστός πια Πανούλης.

»Πάντως, ο Θύμιος ήταν θετικός στο να μας ακούει, όταν τον προσεγγίσαμε. Στη συνέχεια, απέκτησε τηλέφωνο και σύνδεση στο ίντερνετ. Και κάποια στιγμή μου είπε: ‘Τάκη σε εκτιμώ και σε εμπιστεύομαι. Έψαξα άλλωστε για εσένα τα πάντα στο διαδίκτυο!’. Του έδωσε μεγάλη ενθάρρυνση και το κύμα αλληλεγγύης που του δείξαμε ότι μεγάλωνε καθημερινά στα social media. Δεν γνώριζε ότι υπάρχει. Και κάπως έτσι, φτάσαμε και στην εμπιστοσύνη».

Ο κος Αλεξανδράκης τονίζει, πάντως, πως το πρόβλημα του Θύμιου δεν ήταν μόνο το bullying αλλά και η αδιαφορία. Όπως το θέτει ο ίδιος: «Έπρεπε να ενεργοποιήσουμε και τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι δυστυχώς, μέχρι η κατάσταση να εκτροχιαστεί, αδιαφορούσαν. Ενδιαφέρθηκε κανείς, για παράδειγμα το 2015, όταν κόπηκε το προνοιακό του επίδομα, να του πει ότι πρέπει να περάσει από επιτροπή για να το ξαναπάρει; Έπρεπε να πάρει το θέμα δημοσιότητα και ο ίδιος να κυνηγηθεί αγρίως για να φτάσουμε στη βοήθεια; Το θέμα είναι φυσικά ευρύτερο. Οι κοινωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, περιμένουν από τον πολίτη να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει για να ζητά σαν ελεήμονας αυτά που πρέπει να του παρέχονται. Και αυτό είναι κάτι που στη χώρα μας συμβαίνει διαχρονικά».

Το νέο κεφάλαιο στη ζωή του Θύμιου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Θύμιος ανέβηκε στην Αθήνα. Πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας πλήρωσαν (ανώνυμα) τη διαμονή του, τις διαγνωστικές εξετάσεις που έπρεπε να κάνει, την εξόφληση της εφορίας και άλλα έξοδα. Οι γιατροί που τον εξέτασαν είναι σύμφωνα με τον κο Αλεξανδράκη ευχαριστημένοι, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ικανοποιητική οστική μάζα στο πρόσωπό του για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εγχειρήσεις.

«Τα επόμενα που θα τον βοηθήσουν οι γιατροί να αποκαταστήσει είναι τα προβλήματα στην όραση στο ένα του μάτι, στην όσφρησή του, στη δυνατότητα ομιλίας και λήψης τροφής. Σήμερα, μας κάλεσε για να συνδράμει στην ιατρική ομάδα και το Ιατρικό Αθηνών» περιγράφει ο κος Αλεξανδράκης και καταλήγει: «Βοηθάνε απλοί πολίτες, γνωστοί πολιτικοί ακόμα και νεαροί φοιτητές. Πια, όπως μας λέει και ο Θύμιος, το πέπλο προστασίας που απλώνεται γύρω του έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του στον κόσμο. Και το εισπράττει και ο ίδιος τώρα που βγήκε ξανά στο φως. Είναι καλοδεχούμενος όπου πηγαίνει – θα του μιλήσουν και δεν θα αδιαφορήσουν για την ύπαρξη του, όπως συνέβαινε πριν».

Συναντήθηκε με τα αδέρφια του

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου Νατάσας Μποζίνη, αποκάλυψε την συνάντηση του Θύμιου με δύο από τα αδέρφια του. Όλα σιγά – σιγά θα διορθωθούν και θα πάρουν το δρόμο τους…

Κάθε εμπόδιο για καλό είπαμε…

Η ανάρτηση

“Πύργος Ηλείας 6 Αυγούστου 2022

Μιλάμε κάθε μέρα με τον Θύμιο που πλέον είναι φίλος μας. Μετά από χρόνια σταμάτησε να κυκλοφορεί αθέατος μόνο τα βράδια και να ζει απομονωμένος από όλους.

Σήμερα συναντήθηκε με δύο από τα αδέρφια του τον Παναγιώτη και την, Αγγελική στο φως της μέρας Χάρηκα πολύ για αυτήν τη φωτογραφία και την μοιράζομαι μαζί σας”.


Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα