Ηλεία

Ροβιάτα: Ανάμεσα από δυο χειμάρρους!

Ακούστε το άρθρο

ΜΙΑ «ΑΝΑΣΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ Η ΡΟΒΙΑΤΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ

Ροβιάτα… Πήρε το όνομα της από τις ροβιές, που σημαίνει «βάτα» και όχι τυχαία, μιας και από τα αρχαία χρόνια, όπως λένε τα ιστορικά στοιχεία, η περιοχή ήταν ένας απέραντος βατώνας. Ανάμεσα από δύο χειμμάρρους  τον παλιό και τον νέο Γκουρλέσα, η Ροβιάτα βρίσκεται δίπλα στα Σαβάλια και για πολλούς αποτελεί την «ευθεία» προς την νέα εθνική οδό.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα ιστορικό, γραφικό χωριό, που έχει να «καμαρώνει» για την πανέμορφη παραλία του, αυτή του «Κασιδιάρη», που έχει πιστούς φίλους που θέλουν ήρεμες στιγμές για τα καλοκαίρια τους.

Η εκκλησία του χωριού, ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής ήταν παλιό βυζαντινό μοναστήρι και είναι «αδελφές» εκκλησίες με την Φραγκαβίλλα στην Αμαλιάδα και την Καθολική στην Γαστούνη και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου και την Τρίτη του Πάσχα.

Περίπου 200 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του τα τελευταία χρόνια, μιας και οι περισσότεροι έχουν φύγει για την Αθήνα και άλλοι για την Αμαλιάδα. Όμως δεν παύουν να καμαρώνουν για το χωριό τους, που ξεκίνησε με τέσσερις οικισμούς από τα όρια της Κουρούτας μέχρι το κέντρο του χωριού.

Διαθέτει μια πανέμορφη, πετρόκτιστη πλατεία με πλατάνια, γραφικά δρομάκια και μια παιδική χαρά που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση. Το Δημοτικό Σχολείο, έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια, μιας και τα παιδιά είναι λιγοστά. Ωστόσο, ο χώρος αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού έχει μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό στέκι, που φιλοξενεί τον δραστήριο Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο «Οι Ροβιάτες» και την Θεατρική Ομάδα Εθελοντών Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης.

Τα προβλήματα δεν λείπουν, ωστόσο οι κάτοικοι δεν παραπονούνται. Βασικό μέλημα, αναφέρουν είναι να επισκευαστεί ο κεντρικός δρόμος του χωριού και τα γύρω δρομάκια, που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα, ενώ σε εξέλιξη είναι το έργο για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.

Βασικό πρόβλημα είναι ο χείμμαρρος Γκουρλέσας που «κόβει» τον δρόμο που οδηγεί από το χωριό στην παραλία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Ο χείμμαρρος έχει κόψει τον δρόμο που πηγαίνει από το χωριό προς την παραλία. Έχει γίνει μελέτη και περιμένουμε. Σε εξέλιξη είναι το έργο για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, που θα λύσει πολλά προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Συνεχίζοντας τονίζει: «Όμως αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να αξιοποιηθεί η πανέμορφη παραλία που διαθέτουμε. Πρέπει να δοθεί βάση και στην δική μας παραλιακή ζώνη. Υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει την παραλίας μας και όταν την επισκέπτεται μένει άφωνος από την ομορφιά της».

Ένα χωριό, που για πολλούς αποτελεί ένα «πέρασμα» για τα Σαβάλια και την εθνική οδό, ωστόσο, διαθέτει ιστορία και κατοίκους φιλόξενους που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους…

Διονύσιος Κωνσταντακόπουλος: πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιάτας

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να προάγουμε τον πολιτισμό στο χωριό μας. Πραγματοποιούμε εκδρομές, έχουμε εργαστήρι χειροτεχνίας για παιδιά και όχι μόνο, που έρχονται παιδιά και από τα Σαβάλια, τα καλοκαίρια κάνουμε προβολές ταινιών στην πλατεία και παραστάσεις Καραγκιόζη και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες θα στολίσουμε το χωριό ενόψει χριστουγέννων και προσπάθούμε σε αυτό το κομμάτι να κάνουμε ότι μπορούμε, για την ανάδειξη του χωριού»

Θανάσης Γιαννόπουλος: κάτοικος

«Οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Κρατάνε νερά και είναι επικίνδυνοι για τους οδηγούς. Χρειάζεται επίσης κάθαρισμα το υδραγωγείο, το νερό είναι χάλια. Ο δρόμος που οδηγεί στην θάλασσα είναι σε κακή κατάσταση. Πρέπει γρήγορα να γίνει κάτι και με την πιστοποίηση της παιδικής χαράς. Για εμάς εδώ, πρόβλημα είναι η τιμή του νερού…»

Θεόδωρος Νικολόπουλος: κάτοικος

«Οι δρόμοι είναι δυστυχώς σε κακή κατάσταση και δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καμία συντήρηση. Επίσης, πρέπει κάτι να γίνει και με τον δρόμο προς την θάλασσα. Για μένα επίσης πρέπει οι αρμόδιοι να ασχοληθούν και με τον πλάτανο που έχουμε, γιατί έχει γίνει επικίνδυνος και φοβάμαι μην πέσει στο σπίτι μου…»

Γιάννης Κοντογόνης: κάτοικος

«Δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα, ευτυχώς. Έχουμε ένα ωραίο χωριό και μια πολύ ωραία παραλία. Ο χείμμαρος κόβει τον δρόμο που πάει στην παραλία και αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με αυτό το θέμα γιατί έχουμε αρκετούς επισκέπτες τα καλοκαίρια»

Αναστάσιος Κόλλιας: κάτοικος

«Το βασικό πρόβλημα του χωριού είναι το ξεροπόταμο προς τον Κασιδιάρη. Έχω κτηνοτροφική μονάδα και με τις πολλές βροχές πλημμύρισα Έχει χωθεί η κοίτη του ποταμιού και δεν έχουν διέξοδο τα νερά. Έχουμε πάρει επανειλλημμένως και με παλιές και με νέες διοικήσεις τον ΓΟΕΒ, δεν βρίσκομαι καμία ανταπόκριση. Μόνο λόγια και υποσχέσεις…»

Όλη η επικαιρότητα