Ηλεία Περιβάλλον

Σωλήνες αμιάντου: Πόσο επιβλαβείς είναι για την υγεία; Το πρόβλημα στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης και λειψυδρίας, που καθιστούν πολλές φορές την καθημερινότητα των πολιτών δύσκολη, μιας και το νερό είναι από τα πιο πολύτιμα και χρήσιμα αγαθά. Έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλα δίκτυα ύδρευσης στη χώρα μας είναι κατασκευασμένα από σωλήνες αμιάντου. Το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αλυσίδας.

Οφείλεται να γνωστοποιηθεί, ότι μέσω επιστημονικών ερευνών, έχει τεκμηριωθεί, ότι  ο αμίαντος είναι ένα υλικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, και κυρίως καρκινογενέσεις, όταν όμως βρίσκεται σε αιωρούμενη μορφή και εισπνέεται. Η επικινδυνότητα του αμίαντου προέρχεται από τις μικροσκοπικές ίνες από τις οποίες αποτελείται, οι οποίες όταν μπουν στο σώμα με την αναπνοή, προκαλούν αρρώστιες κι ασθένειες, όπως τον καρκίνο ιδιαίτερα στους πνεύμονες. Αν και  η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας.

Όταν ένα άτομο εισπνέει συνεχώς περισσότερες ίνες αμιάντου ή όταν τις εισπνέει για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά. Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να εκδηλωθεί η ασθένεια σε κάποιον η ασθένεια μετά από την έκθεσή του στον αμίαντο. Ωστόσο, αν και ο αμίαντος εκ φύσεως είναι βλαβερός για την υγεία, δεν έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός ασθενών από το συγκεκριμένο μέταλλο και στοιχείο της φύσης.

Όσον αφορά το Δήμο Ανδραβίδας -Κυλλήνης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες τοπικές κοινότητες ,συγκεκριμένα σε 8 περιοχές, το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, μιας και το υδρευτικό δίκτυο, όχι μόνο αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, αλλά έχουν να αντικατασταθούν εδώ και αρκετά χρόνια. Βάσει δειγματοληπτικών εξετάσεων, έχει βρεθεί ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές μαγγανίου και σιδήρου. Ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης- Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, τόνισε στο παρελθόν πως η λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης είναι η αλλαγή του δικτύου, για το οποίο υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη, με παράλληλη σύνδεση με το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού. Η μελέτη αυτή φέρει τιμή ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζεται επίσης, πως ουκ ολίγες φορές δημιουργείται θέμα, επειδή κάποιοι χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης και για άρδευση, με αποτέλεσμα να σπαταλώνται τεράστιες ποσότητες νερού και να προκύπτουν προβλήματα στον απαραίτητο καθαρισμό των γεωτρήσεων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, τα ηνία της δημοτικής Αρχής στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ανέλαβε ο Γιάννης Λέντζας. Η νέα δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει  δυσκολίες πάσης φύσεως. Μερικά εξ αυτών είναι και όλα τα θέματα και άλυτα ερωτήματα, που εύλογα έθιξε ο ίδιος ο Δήμαρχος στο παρελθόν, που αφορούν το υδρευτικό δίκτυο του Δήμου, καθώς και υπό ερωτήματα όπως το, γιατί ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, από το 2013 δεν έχει εισπράξει λογαριασμούς νερών, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και το ποιος τελικά ευθύνεται που δεν εισπράχθηκαν τόσα χρόνια οι λογαριασμοί;

Εν πάση περιπτώσει, η νέα δημοτική αρχή και ηγεσία της, έχοντας γνώθι σ’ αυτόν, και γνωρίζοντας πολλά περί του κουβαριού προβλημάτων που ξετυλίγεται μπροστά τους, οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους και να κοιτάξουν σαν ευκαιρία για το δήμο την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος θέματος για το δήμο αλλά και για τη χώρα σε γενικό βαθμό. Εν ολίγοις, ζητείται από κοινού η λήψη μέτρων αντιμετώπισης ενός προβλήματος, που δυσχεραίνει την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των δημοτών, καθώς και η ενοποίηση και ομόφωνη συμφωνία ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου για την λήψη τυχόν επακόλουθων μέτρων, αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί φυσικά. Δεν τίθεται μονάχα θέμα λήψης ευθυνών για τους εκάστοτε αρμοδίους κι υπευθύνους, αλλά και σωματικής ακεραιότητας και διαφύλαξης της υγείας των πολιτών του Δήμου εξ ολοκλήρου.

Λάμπης Χριστόπουλος

Ανδραβίδα Ηλείας

Φοιτητής τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείο Κρήτης

Όλη η επικαιρότητα