Σπάνια εκθέματα της ιστορίας του τόπου στα Λαογραφικά Βαρθολομιού & Γλύφας

Μπορεί το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας να είναι το πλέον γνωστό στο δήμο Πηνειού αλλά υπάρχουν άλλα δύο μουσεία αυτό του Βαρθολομιού και εκείνο των Μικρασιατών της Γλύφας..

 

Το Λαογραφικό Βαρθολομιού έχει μεταφερθεί στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού σε δύο αίθουσες στον 2ο όροφο και θα λειτουργήσει σε περίπου 15 ημέρες. Το Μουσείο Βαρθολομιού που ιδρύθηκε το 2000 ήταν μια ιδέα ανθρώπων με αγάπη στον Πολιτισμό και την Ιστορία και τους αναφέρουμε: Μαρία Μπράβου, Γιάννης Σούλης, Κωνσταντίνος Καλαμαράς, Χαρίκλεια Χριστοπούλου, Αλεξάνδρα Σούλη, Φώτης Γαργαλιάνος και Ραμαντζά Αθανασία. Παλαιότερο έκθεμα ένα προιοσύμφωνο του 1809 και σημαντικότερο το αργυρό δισκοπότηρο που αφιέρωσε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου ο οπλαρχηγός Σισίνης για την θετική έκβαση του Αγώνα της Επανάστασης. Φυσικά με το μεράκι και την αγάπη της κ. Μαρίας Μπράβου έχουν συγκεντρωθεί και άλλα σημαντικά εκθέματα στο Μουσείο όλα δωρεές (φωτο από σελίδα «Βαρθολομιό Αγάπη μου»).

Το Λαογραφικό Μουσείο της Γλύφας “Δανιήλ Φλίγκος” ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009,  χάρις στις προσπάθειες του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η Αγία Μαρίνα”, ο οποίος ξεκίνησε και συνεχίζει την προσπάθεια για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από τις μνήμες του τόπου. Είναι μικρό και υποτυπώδες, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, είναι  όμως γεμάτο αξιόλογα κειμήλια και συγκινήσεις και περιμένει τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστοο). Όλος ο οικισμός μαζί μετα χωράφια φαντάζει στον επισκέπτη σαν ένα “πάρκο”  της προσφυγικής εγκατάστασης.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βρούν στο Μουσείο, τα δύο βιβλία που αφορούν την ιστορία του προσφυγικού συνοικισμού της Γλύφας και  το ντοκυμαντέρ “Τα παιδιά του Μίμαντα”,που δημιουργήθηκε με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Βαρθολομιού και αφορά τις ρίζες στα Καράμπουρνα.