Στο νόμο για τη ψήφο των Αποδήμων, δεν χωράνε συμβιβασμοί

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη πατρίδα  τώρα τελευταία,που να μη συζητάει για τη ψήφο των Αποδήμων. Ανάλογα με τη κομματική τοποθέτηση του καθενός, ακούς απίστευτα επιχειρήματα και αντιρρήσεις για κάτι που δεν έχει να κάνει τίποτα με την ουσία του νόμου που περιμένουμε να ψηφιστεί.Ακούς για χρόνια έξω της Ελληνικής Επικράτειας, για ΑΦΜ, για δημιουργία είδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, για βουλευτές Επικρατείας,  για συμβιβασμούς, για πολιτική συναίνεση και άλλα ακόμα απίθανα επιχειρήματα υπέρ ή κατά.

Και όλα αυτά τα επιχειρήματα, κακώς, έχουν να κάνουν με λάθος αντικείμενο. Παρουσιάζονται σαν να σχολούνταιμε το αν μερικοί, εκτός της Επικράτειας Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να ψηφίζουν ή όχι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δουν και να καταλάβουν την αλήθεια;  Ότι όλοι θα πρέπει και υποχρεούνται να ψηφίζουν, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καιη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.Μια αλήθεια που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει. Ανεξάρτητα από το διάστημα της απουσίας του ή το ΑΦΜ του.  Αυτό που αποκλειστικά πρέπει να συζητάνεείναι ο τρόποςκατά τον οποίον η ψήφος τους θα προσμετράται στα τελικά αποτελέσματατης εκλογικής περιφέρειας, των εκλογικών καταλόγων  που είναι εγγεγραμμένοι.Να συζητάνε περί επιστολικής ψήφου, περί ψήφου στα Προξενεία, τον ηλεκτρονικό τρόπο ή το συνδυασμό τους.Όσα άλλα μηχανεύονται να ενσωματώσουν στο νόμο,ώστε να μη μετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, είναι ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος. Γιατί  σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εμποδίσει να ψηφίζουν. Και αν τολμήσουν, τότε ο νόμος που θα ψηφιστεί δεν θα αντέξει την εξονύχιση του Συμβουλίου  της Επικρατείας.

Είναι τόσο απλό, που δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν, μορφωμένοι άνθρωποι, πολιτικοί ή ακόμα και διανοούμενοι,να μη μπορούν νατο δουν και να το χωνέψουν.Όπως επίσης αδυνατώ να πιστέψω πως δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα, μέσα στο οποίο γράφεται τόσο καθαρά, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, (# 4/1), ανεξάρτητα από το τόπο κατοικίας τους.

Προτρέπω λοιπόν  όλους, πολιτικούςκαι δημοσιογράφους,που ασχολούνταιμε τη διαμόρφωση του νόμου περί της ψήφου των εκτός της Ελληνικής Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, να βγάλουν τα ιδεολογικά τους γιαλιά για να μπορέσουν έτσι, με τη κοινή λογική, να δουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι. Όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Οι Απόδημοι, δεν ζητούν χάρες.Εκείνο που απαιτούνείναι να  τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν όλοι, χωρίς συμβιβασμούς, το εκλογικό τους δικαίωμα.

That’s it.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης

Νέα Υόρκη