Τάσης Καζάζης: Ο σωτήρας του Πύργου

o_sotiras_toy_pyrgoy.jpg

Στις μαύρες μέρες της κατοχής κάτω από την βαριά μπότα του γερμανού κατακτητή, ένα όνομα πρόβαλε στα χείλη του Πυργιώτικου λαού, αλλά και σε σχεδόν ολόκληρη την Ηλεία, του Δήμαρχου Τάση Καζάζη, ο οποίος χάρις στο ότι ήξερε να μιλά άπταιστα την γερμανική γλώσσα κατόρθωσε κι έσωσε δεκάδες εκατοντάδες αγωνιστές από του χάρου τα δόντια.

Πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στο λαό μας και δεν ήσαν λίγες οι φορές που γλύτωσε παλικάρια ως από μηχανής θεός, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Καταγόταν από την ορεινή Δίβρη των μεγάλων πολιτικών της Ηλείας, γέννημα-θρέμμα της λεβεντογέννας περιοχής και η εκλεκτή σύζυγός του Ανθούλα Καζάζη δίπλα του, η οποία ήτο από πολύ ευκατάστατη οικογένεια και με τεράστια οικονομική επιφάνεια, όλη η προίκα τους δαπανήθηκε για να “λαδώσουν” τους κατακτητές: χρυσαφικά, πολύτιμα δαχτυλίδια κ.α. και να σώσουν όσες περισσότερες ζωές συνανθρώπων τους μπορούσαν.

Έχουν περάσει 70 ολόκληρα χρόνια από την 1η Σεπτεμβρίου του 1944 που αποχώρησαν από τον Πύργο μας τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Εάν θα ρωτήσεις σήμερα πολλά παιδιά ακόμη και έφηβους, δεν ξέρουν να σου απαντήσουν τι έγινε τότε που ο Δήμαρχος Πύργου Τάσης Καζάζης ήρθε σε τραγική μοίρα όταν πατριώτες έστησαν ενέδρα στον γερμανό Ταγματάρχη στα Λαστεΐκα και τον σκότωσαν στην τοποθεσία «στις Κυράς το Λαγκάδι»….

Πανικόβλητος ο λαός του Πύργου έτρεχε να σωθεί από τα αντίποινα που θα ακολουθούσαν από τους γερμανούς. Σε έξαλλη κατάσταση ο γερμανός φρούραρχος ζήτησε από τον Δήμαρχο να του δώσει ονόματα για να εκτελεστούν και με πρωτοφανή ηρεμία ο αείμνηστος Καζάζης έδωσε πρώτα το δικό του, λέγοντας ότι ο Δήμαρχος πρέπει να είναι πρώτος σε όλα, όχι μόνο στις χαρές αλλά και στις δύσκολες περιστάσεις, δίνοντας και το όνομα της συζύγου του, καθώς και των παιδιών του…

Υπηρέτησε τον τόπο στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, δίνοντας κουράγιο στον απελπισμένο λαό μας που στα χείλη του τότε είχε το όνομα του Θεού, του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και το δικό του. Σε καφενείο του Πύργου δίπλα από το εργοστάσιο της «Δήμητρας», συνέλαβαν και συγγενικό μου πρόσωπο σε μπλόκο που είχαν στήσει οι γερμανοί αλλά ο πανταχού παρών Τάσης Καζάζης τους απελευθέρωσε λέγοντας ότι πρόκειται για φιλήσυχους ανθρώπους και όχι για αντιστασιακούς, όπως είχε πληροφορίες η γερμανική διοίκηση.

Ακριβώς την 1η Σεπτέμβρη του 1944 έφυγαν τα στρατεύματα Κατοχής από τον Πύργο μας, πολλοί ίσως και να μην το θυμούνται, ενώ τότε ήμουν μικρό παιδί αλλά από τις αφηγήσεις των γονιών μου και σχεδόν όλου του λαού της πόλης μας το όνομα Τάσης Καζάζης έμεινε βαθιά χαραγμένο σε όλο τον Πύργο και την Ηλεία, για τα όσα προσέφερε ο Δήμαρχος στις δύσκολες και τραγικές ώρες. Το όνομα του θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας, ευχόμενοι ο να μην ξαναζήσει ποτέ ο Ελληνικός και Ηλειακός λαός τέτοιες φρικτές καταστάσεις.

Η προσφορά του Τάση Καζάζη του Σωτήρα του Πύργου μας θα μείνει αιώνια όπως και η μνήμη του.

 

Σάκης Γ. Γουβιάς

(το κείμενο γράφτηκε το 2008…)