Ηλεία

Βραδυφλεγής βόμβα η έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία

Καθημερινός αγώνας από κέντρα αιμοδοσίας στην Ηλεία
Ακούστε το άρθρο

Μητέρα περιμένει να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες φιάλες αίματος για να χειρουργηθεί. Συγγενείς και φίλοι απευθύνουν καθημερινά εκκλήσεις… Δεν είναι μοναδική περίπτωση καθώς σε καθημερινή βάση τακτικά χειρουργεία λόγω οδηγούνται σε αναβολή καθώς τα αποθέματα αίματος δεν επαρκούν ούτε για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όταν κάποιος πρέπει να χειρουργηθεί και η επέμβαση αναβάλλεται δύο ή τρεις φορές, τότε σίγουρα αυτή η καθυστέρηση έχει επιπτώσεις στην υγεία του.

Μόλις πριν μέρες στελέχη τμήματος αιμοδοσίας του νομού μας έφτασαν στο σημείο κάνουν τηλέφωνα στους τακτικούς αιμοδότες γιατί για ένα άλλο επείγον περιστατικό.

Δύο παραδείγματα συμπατριωτών μας οι ζωές των οποίων κρέμονται από μια φιάλη αίματος.

Δύο από τις δεκάδες που μαθαίνουμε καθημερινά.

Το πρόβλημα με την έλλειψη αίματος δεν είναι καινούριο. Ωστόσο από την Πρωτοχρονιά και μετά έχει παρατηρηθεί μεγάλη έλλειψη σε όλα τα τμήματα αιμοδοσίας.

Όπως μας εξηγεί η διευθύντρια/ συντονίστρια αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Πύργου κ. Κωνσταντίνα Πανέτα «παραδοσιακά υπήρχε μία μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο το τέταρτο κύμα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Καθοριστικό είναι το γεγονός πως πλέον νοσούν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι από την παραλλαγή Όμικρον, οι οποίοι στήριζαν ενεργά το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, σώζοντας δεκάδες ζωές.

Μέτρα, φόβος κι άγνοια φρενάρουν τους αιμοδότες

Σημαντική μείωση στη συλλογή αίματος καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που κυμαίνεται σε ποσοστό από 10 μέχρι και 35%

Η μείωση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι αιμοληψίες γίνονται εκτός Νοσοκομείων, σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ.

Οφείλεται στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, που ήταν απόρροια αφενός των επιβληθέντων περιορισμών στις μετακινήσεις και αφετέρου στον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών έναντι του άγνωστου ιού.

Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση στους υγιείς πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν αίμα, για να μη χαθεί από έλλειψη ούτε ένας ασθενής, κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η προσφορά αίματος θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η μετάγγισή του είναι ένα από τα συχνότερα και σημαντικότερα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και για την διεκπεραίωση χειρουργικών, καρδιαγγειακών, ορθοπεδικών, παθολογικών, παιδιατρικών, ογκολογικών, αιματολογικών και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Οι υγιείς εθελοντές αιμοδότες, σύμφωνα με τα διεθνή και ελληνικά σχετικά επιδημιολογικά δεδομένα, μπορούν άφοβα να δίνουν αίμα αν δεν έχουν έρθει σε στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της εν λόγω λοίμωξης, ή έχουν ταξιδέψει σε προσβεβλημένες από τον COVID-19 περιοχές.

Πανδημία και αιμοληψίες

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης κορωνοϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού με μετάγγιση αίματος, οι αιμοληψίες γίνονται κάτω από ειδικά προληπτικά μέτρα και αυστηρές οδηγίες προς τους αιμοδότες. Γίνεται προληπτικός αποκλεισμός από αιμοδοσία για 28 ημέρες ατόμων μετά από πιθανή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άτομα τα οποία νόσησαν από COVID-19 μπορούν να δώσουν αίμα 28 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων και την αποθεραπεία από τη λοίμωξη.
Αν κάποιος έδωσε αίμα και εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού εντός δύο εβδομάδων από τον χρόνο της αιμοδοσίας, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση και να γνωστοποιήσει το γεγονός στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας όπου έδωσε αίμα.

Έλσα Ζαχαριαδάκη, διευθύντρια ΕΣΥ, γιατρός αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Πύργου
«Οι ανάγκες σε αίμα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται»

«Έκλεισαν ήδη 2 χρόνια σε από το ξεκίνημα της πανδημίας. Στο πρώτο άκουσμα της η αγωνία μας ήταν μεγάλη! Άραγε θα τα καταφέρουμε; Θα μπορέσουμε να μεταγγίσουμε τους συνανθρώπους μας που πάσχουν; Σύμμαχοι με ψυχή και σθένος περισσό αποδείχθηκαν οι εθελοντές αιμοδότες του νομού μας! Στα δύσκολα, παραμέρισαν τον όποιο φόβο και ενδοιασμό τους και δεν άφησαν καμία ζωή να φύγει από έλλειψη αίματος. Αυτά μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας μας όπου παρατηρούμε ότι στη 2 εστία της πανδημίας, οι πριμοδοτήσεις όχι μόνο δεν ελαττώθηκαν όπως φοβόμασταν, αλλά ελαφρώς αυξήθηκαν. Σε νούμερα: 2.456 για το 2018, 2.491 για το 2019, 2.449 για το 2020 και 2.480 για το 2021» λέει στην εφ. Πατρίς η κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, διευθύντρια ΕΣΥ, γιατρός αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Πύργου.

«Οι ανάγκες σε αίμα βέβαια, δυστυχώς ποτέ δε σταματούν» τονίζει με έμφαση και συνεχίζει «Για την ακρίβεια χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Το γεγονός ότι ο χρόνος ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον ασκό αίματος είναι το ανώτερο 42 ημέρες, μας κάνει να καταλάβουμε και το νόημα της τακτικής και συνεχόμενης προσφοράς αίματος από τον υγιή πληθυσμό του νομού μας….»

Γιάννα Σταυροπούλου– Ιατρός, υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Έχει μειωθεί δραματικά η προσέλευση αιμοδοτών»

Ότι το ποσοστό προσέλευσης των πολιτών για εθελοντική αιμοδοσία έχει μειωθεί δραματικά, κυρίως από την εμφάνιση του covid – 19, επιβεβαιώνει η επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας – Ιατρός κ. Γιάννα Σταυροπούλου.

Το πρόβλημα αυτό υφίσταται όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, παρά τις εκκλήσεις προς τους πολίτες να αιμοδοτούν, μια διαδικασία ανώδυνη.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας covid 19, εκτός από την εξάπλωση της παραλλαγής όμικρον, προστίθεται σε όλη τη χώρα ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα και είναι η έλλειψη αίματος αποτέλεσμα της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Γ. Σταυροπούλου.

Αρκετά συχνά και για μεγάλα διαστήματα, κατά την περσινή χρονιά, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας λειτουργούσε τις καθημερινές στον Πολυχώρο Πολιτισμού, αφού κάποιοι λόγω του κορονοϊού, δίσταζαν να περάσουν την «πύλη» του νοσοκομείου.

Η κα Σταυροπούλου χαρακτηρίζει κρίσιμη και την τρέχουσα περίοδο, λέγοντας:
«Αυτή την κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολύ μεταγγιζόμενων ασθενών μας. Είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να στηρίξουμε έμπρακτα το συνάνθρωπο μέσα από τη διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Παρακαλώ θερμά όλους τους υγιείς πολίτες να προσέλθουν στις αιμοδοσίες τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αιμοδοτήσουν.

Οι αιμοδοσίες των Νοσοκομείων έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η αιμοληψία να γίνεται με ασφάλεια.

Ας γίνουμε όλοι μια “αλυσίδα” αγάπης και προσφοράς για τον πάσχοντα συνάνθρωπο».

Βήμα – βήμα οι αλλαγές

Ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση να πάψει να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία ο σεξουαλικός προσανατολισμός των υποψήφιων αιμοδοτών.
Πλέον έγινε παρελθόν το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδότη», με βάση το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης, αν είχε έστω και μία… ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977!

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις την παραλλαγή Όμικρον;

Άτομα που νόσησαν με CoViD ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.
Σημειώνεται πως ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και με έμμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης με μετάγγιση αίματος κορωνοϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού. Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν άφοβα να δώσουν αίμα υγιείς αιμοδότες οι οποίοι δεν έχουν έρθει σε στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ο μοναδικός λόγος για να απέχουν οι αιμοδότες από την αιμοδοσία είναι να έχουν εμβολιαστεί και να μην αισθάνονται καλά.
Διευκρινίζεται δε, ότι μετά από εμβολιασμό, οι αιμοδότες αποκλείονται επί 4 εβδομάδες, μόνο εφόσον το εμβόλιο περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς.
Σε περίπτωση που πονάει το χέρι σας σημείο του εμβολίου δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν το θέλετε μπορείτε να περιμένετε έως ότου φύγει.
Επομένως, το εμβόλιο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αιμοδοσία.
Ένθετο 3

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις κάποια συμπτώματα;

Αν ο αιμοδότης έχει δέκατα ή κακουχία, δεν πρέπει να δώσει αίμα. Οι οδηγίες αναφέρουν πως θα πρέπει να περιμένει να συνέλθει πρώτα και να περάσουν μερικές μέρες από αυτό.

Όλη η επικαιρότητα