Olympia Forum WEB tv

Θ. Σκυλακάκης: «Η Ηλεία πρέπει να επενδύσει σε ανθεκτικές καλλιέργειες» (vid)

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Olympia Forum.
Ο Θοδωρής Σκυλακάκης
Ακούστε το άρθρο

“Χωρίς αποτελεσματικότητα, ότι κάνεις είναι σαν να βάζεις για θεμέλια φρύγανα”. Με αυτά τα λόγια, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, μία πρόκληση και ένα στοίχημα πολλαπλό που έχει να κάνει με την απορρόφηση αλλά και την επίτευξη.

“Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα ξοδέψουμε τα χρήματα. Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων είναι το κλειδί για να παράγουμε πλούτο και να έχουμε χρήματα να δίνουμε προς πάσα κατεύθυνση” υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την ευάλωτη κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας την περίοδο της πανδημίας και μίλησε για την πολύ μεγάλη παρέμβαση, τη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική σε όλη την Ευρώπη, με το συνολικό πλέγμα να ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Ευρώπη να φέρνει το ταμείο ανάκαμψης που αποκαθιστά κατά ένα μεγάλο μέρος το πλήγμα.

Παραδέχθηκε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλεόνασμα για να δοθεί κάποιο μέρισμα, καθώς σημειώνεται σημαντικό έλλειμμα στο 9,9%, που όμως αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τον επόμενο χρόνο. “Η ρήτρα γενικής διαφυγής όμως μας δίνει χώρο για να καλύπτουμε κάποια πράγματα, όμως το μέρισμα από το έλλειμμα είναι αντίφαση εκ των πραγμάτων”.

Για περαιτέρω ελαφρύνσεις ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει την οικονομική πολιτική. Σε γενικές γραμμές πρέπει να δούμε πού ακριβώς θα κυμανθεί η ανάπτυξη το 2021. Το ΑΕΠ που θα πετύχουμε το 2021 θα είναι η βάση για τα έσοδα που θα έχουμε το 2022. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σαν κοινωνία ότι μπορούμε να δίνουμε χρήματα μόνο όταν παράγουμε πλούτο.  Το κλειδί είναι όταν παράγουμε πλούτο ένα μέρος αυτού του πλούτου να επενδύεται για να εξασφαλίζουμε νέο πλούτο, άνοδο του επιπέδου ζωής και ένα μέρος να δίνεται για να ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες. Πορευτήκαμε ως τώρα μέσα στην Πανδημία ενώ σε αυτή την κυβέρνηση έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον πέντε κρίσεις, πανδημία, μεταναστευτικό και κρίση με την Τουρκία. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε αλλά χρειάζεται μετριοπάθεια σωφροσύνη και εγκράτεια σε αυτές τις περιπτώσεις».

Για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «Δεν παρατηρείται  αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα. Υπάρχουν προϊόντα που έχουν μικρό ενεργειακό κόστος, προϊόντα μεγάλων βιομηχανιών που δεν θίγονται. Οι αυξήσεις όμως είναι μία πραγματικότητα. Η κατάσταση στην ενέργεια και με το φυσικό αέριο είναι μία κατάσταση εκτός προβλέψεων. Μέχρι σήμερα οι αυξήσεις συνδέονται με τις μεταφορές όπου εκεί υπάρχει εμπλοκή της Ναυτιλίας. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα συνδεθούν με το τέλος της πανδημίας. Στο δικό μας σύστημα αυτές οι αυξήσεις είναι εξωγενείς. Η μοιρασιά της ζημιάς θα πρέπει να γίνει με το βάρος να μην πέφτει όλο στον φορολογούμενο αλλά να μοιράζεται με το Κράτος».

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή δήλωσε πως «για την Ελλάδα υπάρχει ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Σε πολλά Θα επηρεαστούμε μετά από 5-10 ή και 30 χρόνια διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει να κάνει με αυτό που κάναμε το 1995.Σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε σε σχέση με τους ρύπους είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ζήσουμε πολλές κλιματικές αλλαγές και θα επηρεαστούμε αναλόγως. Οι βιαιότερες αλλαγές έρχονται εκεί που η θάλασσα συναντά τη στεριά. Είναι το σημείο όπου ο καιρός είναι πιο έντονος και το σημείο που όταν θα ανέβουν τα νερά θα επηρεαστεί περισσότερο. Η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη όπως και όλη η Μεσόγειος γιατί έχει μπροστά της βιαιότερα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, καύσωνες, χιόνια, χαλάζι, τυφώνες, που έως τώρα δεν τα αντιμετωπίζαμε ως καιρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Αυτό είναι το ένα βασικό στοιχείο ενώ υπάρχουν και τα μεσομακροπρόθεσμα στοιχεία όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και άνοδος της στάθμης της θάλασσας”.

Μιλώντας για την γεωργία και ιδιαίτερα για την Ηλεία και τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στο είδος των καλλιεργειών ώστε να αποκτήσουν ανθεκτικότητα: “Θα πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για το ποιες καλλιέργειες θα αντέξουν την άνοδο της θερμοκρασίας που θα είναι 2 με 2,5 βαθμούς, σε ποιες καλλιέργειες θα επενδύσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια”.

Μιλώντας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ανέφερε ότι “θα πρέπει να επενδύσουμε σε αντιπυρικές ζώνες για να διαχειριστούμε πολύ πιο δύσκολες πυρκαγιές, όπως τις βίωσαν εδώ οι κάτοικοι και οι αυτοδιοικητικοί στην Ηλεία. Χρειαζόμαστε καινούργια είδη δέντρων που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως κλοιός προστασίας των οικισμών και ταυτόχρονα απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από τα δάση μας. Κάτι τέτοιο για την Ελλάδα της τελευταίας τριακονταετίας ήταν μη θέμα, θα πρέπει όμως να γίνει, πλέον, θέμα”. Παράλληλα αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτων, με ορθολογισμό.

Σε ό,τι αφορά  το ταμείο ανάκαμψης και την έγκαιρη απορρόφηση, εξέφρασε την άποψη ότι ” η Ελλάδα όπως τη γνώρισα τα τελευταία 20 χρόνια αποκλείεται να τα απορροφήσει. Η Ελλάδα όμως που αλλάζει μπορεί να το πετύχει αλλά και να τα κάνει με αποτελεσματικότητα”.

Το Olympia Forum II πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και σήμερα και αύριο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα