Αχαϊα

Το προφίλ του ιερέα που έβαζε φωτιές στους καρναβαλικούς «μπάστακες»

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την αστυνομία οι φθορές που προκάλεσε προκάλεσαν ζημιά συνολικής αξίας 4.500 ευρώ

Ο 40χρονος ιερέας μένει με την οικογένεια του στην Πάτρα και με τη σύζυγό του έχουν ένα παιδί. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ιερέας δεν ιερουργεί σε εκκλησία της μητρόπολης Πατρών, αλλά περιστασιακά σε εκκλησία του Διακοπτού, που ανήκει στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, και είναι παιδί οικογένειας ιερέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του 40χρονου, ο οποίος δεν είναι πλέον στη ζωή, ήταν ιερέας, αλλά και ο αδελφός του είναι εν ενεργεία ιερέας.

Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τον 40χρονο ιερέα, τον περιγράφουν ως έναν ζηλωτή της Ορθόδοξης πίστης και εμφορούμενο από τις χριστιανικές αρχές και αξίες του Αγίου Όρους, με το οποίο έχει πνευματικούς δεσμούς. Άλλωστε όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα, Γιάννης Παπαναστασόπουλος: «η πράξη, όπως φαίνεται ότι τελέστηκε, δεν έχει ως κίνητρα την απλή ποινική παραβατικότητα, αλλά έχει ένα θρησκευτικό εφαλτήριο, το οποίο ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να εξιχνιάσουμε και να ερμηνεύσουμε, ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε τα πράγματα, όπως πραγματικά έχουν».

Ο ιερέας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου και να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν στην πράξη του.

Ο ιερέας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 5 Φεβρουαρίου, σε τακτική δικάσιμο, με απόφαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και έχει αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι φθορές που προκάλεσε με την πυρπόληση των τεσσάρων καρναβαλικών κατασκευών στην Πάτρα προκάλεσαν ζημιά συνολικής αξίας 4.500 ευρώ.

Πρώτος στόχος, του 40χρονου ιερέα, ήταν τα ξημερώματα της Τρίτης, ο μπάστακας έξω από το δημαρχείο της Πάτρας. Ο ιερέας έβαλε φωτιά στην καρναβαλική κατασκευή και αμέσως μετά έσπευσε να εξαφανιστεί. Εκείνη τη στιγμή περνούσε έξω από το κτίριο του δημαρχείου μια εργαζόμενη του δήμου, η οποία είδε τη φωτιά και ειδοποίησε την πυροσβεστική.

Λίγη ώρα μετά, ο ιερέας κινήθηκε προς την περιοχή του Αγίου Ανδρέα και έβαλε φωτιά σε δεύτερο «μπάστακα», που είχε τοποθετηθεί σε πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ακτή Δυμαίων. Παρότι είχε ξημερώσει και ήταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ο ιερέας συνέχισε απτόητος τη δράση του. Συγκεκριμένα, επέστρεψε στο κέντρο της Πάτρας και έβαλε φωτιά σε «μπάστακα» που ήταν τοποθετημένος στον πεζόδρομο της οδού Παντανάσσης, πολύ κοντά στον ομώνυμο ιερό ναό.

Οι διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις είχαν προβληματίσει τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών και αναζητούσαν στοιχεία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ’ όψιν το γεγονός, ότι δύο φωτιές είχαν μπει σε «μπάστακες» που βρίσκονταν κοντά σε ιερούς ναούς. Έτσι ελήφθη η απόφαση να αυξηθούν οι περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν καρναβαλικές κατασκευές. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, ο ιερέας ξαναχτύπησε, βάζοντας φωτιά σε «μπάστακα» στην περιοχή του Ακταίου στο Ρίο. Όμως, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να ξεφύγει και συνελήφθη από την αστυνομία.

via

Όλη η επικαιρότητα