Ηλεία

Τραγανό: Ο πάγος «έκαψε» τα εσπεριδοειδή

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ
Ακούστε το άρθρο

Το ’22 δεν μπήκε καλά για τους αγρότες και ιδίως για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών αφού δέχτηκαν το πρώτο ισχυρό χτύπημα από το πάγο μάλιστα στην όψιμη παραγωγή όπου είχαν εναποθέσεις τις ελπίδες τους για να πάρουν κάτι παραπάνω φέτος όσον αφορά την τιμή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής προκάλεσαν καίριο χτύπημα στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών αφού το θερμόμετρο κυμάνθηκε από -3 έως και -4 με αποτέλεσμα να σπάνε οι ίνες εντός του καρπού γεγονός που το καθιστά μη εμπορεύσιμο

Κυρίως επλήγησαν οι καλλιέργειες στο Τραγανό όπου μόνο τα μέλη της μίας Ομάδας Παραγωγών της “Δίας” καλλιεργούν γύρω στα 3000 στρέμματα ενώ συνολικά εκτιμάται ότι στην περιοχή φθάνουν τα 10.000 στρέμματα
Στην περιοχή συνολικά η παραγωγή, με βάσει εκτιμήσεις φθάνει περίπου τις 25000 τόνους, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λόγω του παγετού έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Για ακόμα μία φορά οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν ότι και η νέα χρονιά ξεκίνησε όχι με τους καλύτερους οιωνούς και τις ελπίδες τους για την διασφάλιση ενός εισοδήματος από τα πορτοκάλια να καίγονται από τον πάγο.

“Στην περιοχή του Τραγανού είχαμε πολύ πάγο το πρωί της Παρασκευής. Κατέστρεψε τα όψιμα πορτοκάλια η θερμοκρασία έφθασε -3,-4. Ακόμα δεν έχει δείξει στην ολότητά της η ζημιά που έχει προκαλέσει ο πάγος. Αυτό θα φανεί σε λίγες μέρες. Ο πάγος προκαλεί το σπάσιμο των ινών που έχει μέσα το πορτοκάλι. Εμείς σαν ομάδα έχουμε 2500 με 3000 στρέμματα συνολικά με την άλλη ομάδα θα φθάνουμε τα 10.000 στρέμματα. Το σημαντικό είναι ότι προκάλεσε ζημιές στις όψιμες ποικιλίες. Εμείς ως ομάδα έχουμε 100 μέλη”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών “Δίας” κ Δημήτρης Τσάκωνας.

“Ο πάγος προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην όψιμη παραγωγή”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών “Δίας” του Τραγανού κ Δημήτρης Τσάκωνας

Κύριο αίτημα των παραγωγών η κάθοδος των εκτιμητών των ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος της ζημιάς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη έχουν γίνει αναγγελίες από την Ομάδα Παραγωγών.

Για ακόμα μία φορά εκείνο που αποτελεί διακαής πόθος των καλλιεργητών είναι οι εκτιμήσεις και τα πορίσματα να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς αφού ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια δεν έχει δει άσπρη μέρα από τα συνεχή χτυπήματα των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Όλη η επικαιρότητα