Τραγωδία στο Αντρώνι Ηλείας: Κάηκε σπίτι στα Ζαχαρέικα – Νεκρή η 73χρονη Ελπίδα Γιαννακά (PHOTOS)

Αποτεφρωμένη δίπλα στο τζάκι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί από το τσουχτερό κρύο, βρέθηκε η 73χρονη Ελπίδα Γιαννακά, στον οικισμό Ζαχαρέικα Αντρωνίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι γείτονες, την είχαν γλιτώσει την προηγούμενη φορά. Αυτή τη φορά, δεν πρόλαβαν.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους του μικρού οικισμού, όταν πια είχε πάρει διαστάσεις. Μην μπορώντας να προσεγγίσουν, προσπάθησαν να τη σβήσουν ρίχνοντας νερό με τα λάστιχα ποτίσματος από το ανοιχτό παράθυρο της κουζίνας. Λίγη ώρα αργότερα –κι ενώ είχαν ενημερώσει την Πυροσβεστική και την Αστυνομία– κατάφεραν να την περιορίσουν, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν την άτυχη γυναίκα. Την εντόπισαν μέσα στον χώρο της κουζίνας, καμένη.

Κάηκε ζωντανή;

Ακριβείς απαντήσεις για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, θα «δώσει» η έρευνα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής, αν και τα πρώτα στοιχεία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες– δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το στρώμα του κρεβατιού, το οποίο βρισκόταν δίπλα στο τζάκι. Η θέση στην οποία βρέθηκε η άτυχη γυναίκα «μαρτυρά» την προσπάθειά της να σωθεί, αλλά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, φαίνεται ότι δεν της επέτρεψαν να απομακρυνθεί έγκαιρα από το σημείο, με συνέπεια να αφήσει εκεί την τελευταία της πνοή, με μαρτυρικό τρόπο.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 7 οχήματα και 15 άνδρες, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας, με επικεφαλής τον Διοικητή της Π.Υ, Πύραρχο Ιωάννη Καραμαλίκη.

Στο σημείο βρέθηκε και ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, το ΑΤ Αρχαίας Ολυμπίας, τον Αστ. Σταθμό Δίβρης, την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου καθώς και κλιμάκιο της Σήμανσης, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Αστ. Διευθυντή Βαγγέλη Αναγνωστάκη.

Είχε κινδυνεύσει ξανά

Η άτυχη γυναίκα, η οποία ζούσε  μόνη της από τότε που έφυγε από τη ζωή ο άνδρας της, είχε κινδυνεύσει και στο παρελθόν από φωτιά που είχε προκληθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πιθανότητα από βραχυκύκλωμα. Τότε, οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί έγκαιρα τη φωτιά και την είχαν σώσει. Χθες όμως, λόγω του σκότους και του κρύου, όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους. Όταν έγινε αντιληπτή, δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά, αν και προσπάθησαν αρκετά, όπως είπαν ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Παναγόπουλος και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Λασιώνος Γιάννης Πανούτσος, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο.

1. Επικεφαλής του έργου πυρόσβεσης τέθηκε ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Ιωάννης Καραμαλίκης που από την πρώτη μετέβη στην περιοχή

 

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Σπυροπούλου / Παναγιώτης Φωτεινόπουλος